Ovo su prevremeno rođene bebe koje su evakuisane iz Gaze: Premestiće ih u Egipat (VIDEO)

20.11.2023

16:51

0

Autor: N.P.

Prvobitno ih je bilo 39, ali osam nije preživelo

Ovo su prevremeno rođene bebe koje su evakuisane iz Gaze: Premestiće ih u Egipat (VIDEO)
Velika bitka se vodi za prevremeno rođene bebe iz Gaze - Copyright Youtube/Al Jazeera English

Palestinski lekari evakuisali su 31 prevremeno rođenu bebu iz bolnice Al Šifa u Gazi.

Generalni direktor bolnica u Gazi, Muhamed Zakut, rekao je da su bebe prebačene u bolnicu Al Ahli emirejts u Rafi, na granici sa Egiptom. 

U toku su pripreme za njihov premeštaj u Egipat.

- Komitet egipatskog ministarstva zdravlja će ih primiti i onda odlučiti gde će biti smeštene - rekao je doktor Muhamed Salama, načelnik neonatologije u bolnici u Rafi.

Prvobitno ih je bilo 39, ali osam nije preživelo nakon što su izraelske snage započele ofanzivu na Pojas Gaze čime je Al Šifa prestala sa radom jer nije bilo struje kao ni dovoljno kiseonika za inkubatore.

Četiri bebe se i dalje nalaze u kritičnom stanju. Reporteri Al Džazire su pokazali da se u svakom inkubatoru nalazi nekoliko prevremeno rođenih beba pošto ni ova bolnica nema dovoljno kapaciteta da se izbori sa novonastalom situacijom.

Specijalista pedijatrije, dr Ahmed Šatat, rekao je da je očigledno da neke bebe nisu bile dovoljno zaštićene dok su prebacivane u druga odeljenja nakon kolapsa Al Šife.

- Jasno je da su izgubile na težini i zabeležen je pad telesne temperature. Dve bebe su preminule juče. Neke su patile od povraćanja, dijareje i trovanja krvi - rekao je.

Medicinsko osoblje u Rafi čini sve što može da pomogne ovim bebama.

Evakuacija beba je izvedena u koordinaciji sa agencijama UN uključujući i SZO, a pratilo ih je 10 zdravstvenih radnika i 10 članova porodica.

Podsetimo, nakon što je Hamas 7. oktobra napao Izrael i ubio oko 1.200 ljudi, izraelska vojska je žestokim bombardovanjem sravnila Pojas Gaze sa zemljom. Poginulo je najmanje 12.000 ljudi.

Izraelska vojska je pokrenula 27. oktobra kopnenu ofanzivu, a prole nedelje su trupe upale u bolnicu Al Šifa zbog sumnji da se ispod objekta nalazi komandni štab Hamasa.


BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike