Za dlaku izbegnuta katastrofa: Umalo potonula nuklearna podmornica, posada uspela da spreči da potone!

20.11.2023

21:44

0

Autor: M.M.

Ovo plovilo je trebalo da krene u patrolu kada se dubinomer pokvario, pa je posada mislila da podmornica miruje, a u stvari je ponirala

Za dlaku izbegnuta katastrofa: Umalo potonula nuklearna podmornica, posada uspela da spreči da potone!
Nuklearna podmornica - Copyright Profimedia

Nuklearna podmornica britanske Kraljevske mornarice za dlaku je izbegla katastrofu nakon što je kvar dubinomera doveo do njenog zarona do veoma opasnog nivoa, navodi se u izveštaju.

Podmornica na kojoj je došlo do kvara je klase „vangard“ i u službi je 30 godina. Posadu čini 130 ljudi, a nosi i balističke rakete „trident“.

Ovo plovilo je trebalo da krene u patrolu kada se dubinomer pokvario, pa je posada mislila da podmornica miruje, a u stvari je ponirala.

Kvar je uočen i podmornica je zaustavljena u poslednjem trenutku kada je već bila potonula na veoma opasnu dubinu gde je pritisak mogao da je ošteti.

Inženjeri su rekli da su očitali dubinu na drugom meraču i odmah su podigli uzbunu.

Foto: Profimedia
 

- Nije posao inženjera da kontroliše dubinu podmornice, ali su primetili koja se dubina očitava, pa su shvatili da nešto nije u redu. Tehnički, podmornica je još uvek bila na dubini na kojoj znamo da normalno funkcioniše, ali da je potonula samo malo dublje, svi članovi posade bi morali da preduzmu svoje pozicije za akciju. Ali to se nije desilo. Podmornica uopšte nije trebalo da bude tamo i još uvek je ponirala. Da je nastavila, ne želim ni da razmišljam šta bi se desilo - rekao je izvor iz mornarice.

Podmornice koje nose nuklearno naoružanje su u službi od 1969. godine, deo su mornarice Velike Britanije i obavljaju misije odvraćanja.

Kraljevska mornarica ima ukupno četiri takve podmornice u rotaciji.

Već je predviđeno da starija plovila budu zamenjena podmornicama klase „drednout“ koje su u izgradnji i trebalo bi da budu završene naredne decenije.

Portparol Kraljevske mornarice je izjavio da je bezbednost osoblja najveći prioritet.

- Naše podmornice nastavljaju da ispunjavaju svoje obaveze, mi ih raspoređujemo u globalnim operacijama, one štite nacionalne interese i čuvaju bezbednost nas i naših saveznika. Iako ne komentarišemo konkretne detalje u vezi sa podmorničkim operacijama, bezbednost našeg osoblja je uvek naš najveći prioritet -rekao je portparol.

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike