Skandal u Britaniji: Nuklearnu podmornicu popravljali superlepkom!?

31.01.2023

22:38

0

Autor: M. Vu.

Radnicima je izgleda bilo muka da oštećene šrafove menjaju, pa su se tako navodno dosetili da bi superlepak mogao im da posluži

Skandal u Britaniji: Nuklearnu podmornicu popravljali superlepkom!?
podmornica - Copyright Profimedia/U.S. Navy

Dok Australija pretražuje rutu dugu 1.400 kilometara ne bi li našla "izgubljenu" radioaktivnu kapsulu od svega osam milimetara, Britanci nemaju vremena da se čude njihovom nemaru, budući da imaju veće probleme - njihove nuklearne podmornice popravljaju se superlepkom!

Britanski ministar odbrane Ben Volas navodno je pozvao na hitnu istragu nakon što je "San" otkrio da je rutinska inspekcija jedne od britanskih nuklearnih podmornica "Trident" pronašla dokaze o bizarnoj popravci.

 

 

Radnicima je izgleda bilo muka da oštećene šrafove menjaju, pa su se tako navodno dosetili da bi superlepak mogao im da posluži da zalepe polomljene glave zavrtanja koji spajaju rashladne cevi u nuklearnom reaktoru "HMS Vangard".

"San" navodi da je najmanje sedam vijaka koji su pričvršćivali izlolaciju na ovim cevima koje sprečavaju topljenje reaktora (što se inače dogodilo tokom černobiljske katastrofe) tretirano na ovaj način.

Potencijalno katastrofalne popravke primećene su tek ovog meseca kada se jedan od vijaka, potpuno očekivano, raspao tokom rutinske provere uoči zakazanog prvog paljenja reaktora pri maksimalnoj snazi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike