IDF kaže da je pronašao komandni centar Hamasa i spisak militanata, ali se žestoko obrukao: To je bio običan kalendar na arapskom!

14.11.2023

11:40

0

Zanimljiv snimak portparola IDF-a Danijela Hagarija iz Gaze

IDF kaže da je pronašao komandni centar Hamasa i spisak militanata, ali se žestoko obrukao: To je bio običan kalendar na arapskom!
Portparol IDF Danijel Hagari pokazuje raspored zaposlenih misleći da su to imena militanata - Copyright Twitter/Israel Defense Forces

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari saopštio je da su pripadnici IDF-a izvršili raciju u dečjoj bolnici Rantisi u gradu Gaza i da su ispod nje pronašli komandni centar palestinske militantne grupe Hamas.

- Ispod bolnice, u podrumu, pronašli smo komandni i kontrolni centar Hamasa, prsluke za bombaše samoubice, granate, puške AK-47, eksplozivne naprave i drugo oružje, kompjutere, novac - rekao je Hagari u snimku.

Dodao je da su pronađeni dokazi koji ukazuju da je Hamas ispod dečje bolnice držao taoce.

- Hamas se krije po bolnicama - rekao je Hagari.

Hagari je pokazao da se u blizini bolnice Rentisi nalazila kuća jednog od visokih operativaca Hamasa. Prema njegovim rečima, tunel militanata vodi do bolnice, ali on to nije jasno pokazao.

Prikazan je ulaz u jedan tunel, za koji Hagari tvrdi da je dubok oko 20 metara, ali se nije ulazilo unutra niti se može jasno videti da je povezan sa konkretnom bolnicom.

Potom je rekao da su izraelske snage ušle u podrum bolnice gde su pronašli opremu i oružje Hamasa. Uočene su i pelene i flašica za bebe što, prema rečima izraelskog zvaničnika, ukazuje da su unutra držani taoci.

Twitter/Israel Defense Forces
Hagari veruje da su u ovoj sobi držani taoci

Pokazana je i jedna prostorija, opremljena nameštajem poput dnevne sobe.

- Pogledajte ovu sobu, verujemo da su ovde bili taoci. Stavili su zavese, ali kada ih povučete, iza je zid. Ko bi na zidove stavljao zavese osim ukoliko ne želi da ispred postavi taoce koje će snimati. A sada ću vam pokazati još dokaza. U ovoj sobi se nalazi lista na arapskom jeziku na kojoj piše: "U operaciji smo protiv Izraela", a počinje se od datuma 7. oktobra. Ovo je spisak čuvara talaca. Svaki militant je pisao svoje ime i imao svoju smenu, čuvajući ljude koji su ovde bili zatočeni - naveo je Hagari.

Twitter/Israel Defense Forces
Navedeni su dani u nedelji na arapskom jeziku

Međutim, postavlja se pitanje zašto bi hamasovci, od svih svojih brutalnih aktivnosti kojima se bave, na zid sobe stavljali svoj raspored čuvanja talaca. 

Ubrzo su brojni korisnici društvenih mreža koji govore arapski objasnili da su na papiru ispisani dani u nedelji, i da se očigledno radi o rasporedu zaposlenih u bolnici. 

Takođe se ne objašnjava kako su taoci premešteni tako lako na druge lokacije ako su bolnice potpuno okružene izraelskom vojskom.

Inače, Hamas je negirao optužbe da se krije po medicinskim ustanovama, a nekoliko doktora, uključujući britansko-palestinskog lekara Gasana Abu Sita i norveškog lekara Madsa Gilberta, saopštili su da nikada nisu videli nijedan dokaz vojne aktivnosti u bolnici.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike