Zemlja se otvorila na Islandu! Samo danas zabeleženo 900 zemljotresa, svi strahuju od erupcije vulkana (VIDEO)

13.11.2023

19:10

0

Ova serija potresa dolazi u vreme kada Island mobilizuje svoje resurse kako bi se pripremio za moguću veliku vulkansku erupciju

Zemlja se otvorila na Islandu! Samo danas zabeleženo 900 zemljotresa, svi strahuju od erupcije vulkana (VIDEO)
Otvorila se zemlja na Islandu - Copyright Tanjug/AP

Dramatična serija potresa koja potresa Island poslednjih dana doslovno je uzdrmala tlo, dovodeći do značajnih posledica. U gradu Grindavik, epicentru ovih potresa, pojavila se velika pukotina na putu, što je vidljiv simbol ozbiljnosti situacije.

Ova serija potresa dolazi u vreme kada Island mobilizuje svoje resurse kako bi se pripremio za moguću veliku vulkansku erupciju. Tokom poslednjih nekoliko nedelja, zabeleženo je desetak hiljada potresa širom ostrva, sa posebnim naglaskom na jugu, gde su lokalne vlasti samo danas registrovale oko 900 zemljotresa.

Uzimajući u obzir rastuću ozbiljnost situacije, skoro 4.000 osoba evakuisano je tokom ove nedelje.

- Trenutno se suočavamo s ogromnom nesigurnošću: hoće li biti erupcije i ako hoće kakva će biti šteta - izjavio je Metju Džejms Roberts, načelnik odeljenja za istraživanja u islandskoj Meteorološkoj službi, prenosi Rojters.

Žitelji grada Grindavika su opisali kako su u subotu, u ranim jutarnjim časovima napustili svoje domove tokom zemljotresa koji je napravio pukotine na putevima i oštetio strukturu stambenih objekata.

Skoro svi žitelji ovog grada smestili su se kod članova porodice ili prijatelja.

Reka magme ispod poluostrva

Poluostrvo Rejkjanes, jugozapadno od Rejkjavika, postalo je epicentar vulkanske i seizmičke aktivnosti. Marta 2021., spektakularna erupcija lava iz pukotine širine između 500 i 750 metara u području vulkanskih sistema Fagradalsfjal privukla je pažnju sveta.

Prema izveštaju BBC-a, stručnjaci upozoravaju da je reka magme duga 15 kilometara ispod poluostrva i i dalje aktivna, predstavljajući rizik za evakuisani grad Grindavik. Pukotine su se pojavile na gradskim putevima zbog sleganja tla.

Grindavik, udaljen samo 15 kilometara južno od međunarodnog aerodroma Keflavik, i dalje je operativan, dok putnici izražavaju zabrinutost zbog mogućeg ponavljanja problema iz 2010. kada je erupcija vulkana Ejafjalajokul izazvala haos u evropskom vazdušnom saobraćaju.

Gisli Gunarson, muzički kompozitor iz Grindavika, izrazio je strahovanje da možda nikada više neće videti svoj dom, opisujući situaciju kao "tmurnu". Evakuacije i potresi nagoveštavaju ozbiljnost situacije, a svet prati razvoj događaja na ovom vulkanskom području.

Hiljade potresa zabeleženo je poslednjih nedelja oko obližnjeg vulkana Fagradalsfjal.

Oni su bili koncentrisani na poluostrvu Rejkjanes, koje je ostalo neaktivno zbog vulkanske aktivnosti 800 godina pre erupcije 2021.

Island je proglasio vanredno stanje, dok je islandska meteorološka služba saopštila da postoji značajan rizik od erupcije.

Tor Tordason, profesor vulkanologije na Univerzitetu Islanda, rekao je za Bi-Bi-Si da je magma sada manje od 800 metara ispod površine i da se čini da je erupcija neminovna.

- Nažalost, čini se da je najverovatnija strana erupcije unutar granice grada Grindavik - dodao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike