Prljavi plan: Kako Amerika starim trikovima pokušava da uništi reputaciju Kine koristeći koronavirus

13.08.2021

19:04

0

Zbog čega SAD vrši pritisak na azijsku silu i čemu se nada forsiranjem teorije o curenju virusa iz laboratorije u Vuhanu za 24sedam analizirao je spoljnopolitički komentator Borislav Korkodelović

Prljavi plan: Kako Amerika starim trikovima pokušava da uništi reputaciju Kine koristeći koronavirus
Copyright Džozef Bajden i Si Đinping; AP Photo/Evan Vucci

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden naložio je krajem maja svojim obaveštajnim službama da udvostruče napore u istrazi o poreklu kovida 19 i da se usredsrede i na teoriju da je virus izašao iz laboratorije u Vuhanu, u Kini. Za ovaj posao dao im je rok od 90 dana, istakavši da na kraju očekuje da mu se podnese izveštaj o onome što bude otkriveno.

Bajden je od 26. maja ove godine istakao da je obaveštajna zajednica SAD podeljena oko dve hipoteze o poreklu virusa, prenos s životinja na ljude i laboratorijski incident, i da treba da bude ustanovljeno koja od njih je tačna.

U međuvremenu je Kina odbila da odobri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji da u institutu u Vuhanu izvede “drugu fazu” istraživanja nakon inicijalnog zaključka do kog su došli SZO i kineski naučnici – da je virus najverovatnije prešao sa životinje na čoveka i da je verovatnoća da je izašao iz laboratorije veoma mala.

 

Bez obzira na to, Zapad, na čelu sa Amerikom, nastavio je da vrši pritisak na Kinu i da upire prstom u nju, a o tome da li je ovakva retorika još jedan trik SAD da se naškodi reputaciji azijske sile za 24sedam pričao je spoljnopolitički komentator Borislav Korkodelović.

– Radi se, u stvari, o jednom u nizu taktičkih poteza koje SAD imaju u svojoj strategiji prema Narodnoj Republici Kini. Ona se doživljava kao strateški takmac, koji treba na svaki mogući način sprečiti jer je velika sila u usponu. U tom smislu se pandemija kovida 19 koristi kao jedna od mera za obuzdavanje privrednog, ekonomskog, diplomatskog i političkog rasta uticaja Kine – smatra naš sagovornik.

Džo Bajden; Profimedia

Korkodelović je objasnio i zbog čega se i dalje insistira da je virus iscurio iz bezbednosno veoma pouzdane laboratorije u Vuhanu.

– Teoriju o curenju virusa iz laboratorije u Vuhanu, koja ima četvrti nivo, najviši nivo u svetu zaštićene laboratorije, tehnički najopremljenije, prva je pokrenula administracija Donalda Trampa i to u trenutku kad je počelo usložnjavanje zdravstvene situacije sa kovidom u SAD. Tramp je u početku hvalio ulogu Kine dok virus nije došao na obale Amerike. Pričao je da su Kinezi kooperativni, da su saopštili šta se dešava u njihovoj zemlji, međutim, od izbijanja virusa u Kini, zvanično u januaru 2020, pa do izbijanja u SAD, zvanično u martu iste godine, mnogo toga se promenilo. Spekulacije o poreklu koronavirusa podgrevane su upravo od marta – Tramp ga je nazivao “kineskim virusom”, njegov državni sekretar Pompeo govorio je da postoji obilje dokumentacije u Stejt departmentu koja govori o tome da su Kinezi krivi za izbijanje pandemije širom sveta. Bajden je u predizbornoj kampanji ismevao mnoge Trampove tvrdnje o pandemiji  i njenom poreklu, kao i da je virus iscurio iz laboratorije u Vuhanu. Međutim, on je krajem maja naložio američkoj obaveštajnoj zajednici da preispita poreklo koronavirusa. Do kraja avgusta oni treba da utvrde da li je zaraza potekla iz laboratorije ili je prenesena sa zaražene životinje na čoveka. Sad je, sa Bajdenovom administracijom, koja je nasledila mnoge od politika, ne samo prema Kini, od Trampa, spekulacija o poreklu virusa dobila novi život kao deo tekućeg američkog neprijateljstva prema Kini – kaže on i dodaje:

Laboratorija u Vuhanu; Profimedia

– Treba imati u vidu da u 21. veku SAD odlučujuću borbu vode protiv Kine. Malo je tumačen jedan obimni dokument koji je proletos objavio vašingtonski Atlantski savet, istraživački centar NATO, u kom je izneta strategija gušenja Kine. Stručnjaci taj dokument porede sa onim čuvenim i dugim telegramom klasičnog američkog diplomate Džordža Kenana iz februara 1946, kojim je počelo suzbijanje uticaja Sovjetskog Saveza. Kenan je bio u američkoj ambasadi u Moskvi i odatle je, što je neuobičajeno za diplomate, istina pod pseudonimom “X”, objavio telegram, koji je svoju realizaciju doživeo 1990-1991. slomom socijalizma u Evropi i u Sovjetskom Savezu. Sad se ponovo primenjuje nešto slično protiv Narodne Republike Kine. Imaju se u vidu kineske ambicije u Južnom kineskom moru, sporovi sa Japanom oko Senkaku ostrva, odlučan stav Pekinga da ne može biti reči o nezavisnosti njene otcepljene pokrajine Tajvana, i čak se u dokumentu Atlantskog saveta, čiji autor takođe anoniman, kaže da bi, u slučaju da Severna Koreja udari na Južnu Koreju, to zahtevalo direktan američki vojni odgovor prema Kini, koja se smatra glavnim zaštitnikom Pjongjanga.

Naš sagovornik ističe i da odnosi između SAD i Kine nikad nisu bili lošiji i priznaje da se plaši da će problem koronavirusa biti inicijalna kapisla za sukob nezamislivih razmera.

– Retorika je veoma ošta, govori se o tome da su odnosi između Pekinga i Vašingtona najgori od uspostavljanja diplomatskih odnosa, koji su skoro pola veka išli uzlaznom linijom, da bi sad došli do veoma vruće tačke. Nije reč samo o dvostranačkom saglasju Republikanske i Demokratske stranke i horskom pevanju glavnih medija u SAD i na zapadu Evrope, već je zabrinjavajuće i to što tri četvrtine ispitivanih Amerikanca prema nekim istraživanjima smatra da je Kina stvarno kriva za curenje virusa i da treba od nje tražiti naknadu u bilionima dolara za štetu koju je kovid 19 počinio u SAD i širom sveta. Takav jedan zahtev, koji kineski i neki međunarodni pravnici smatraju da je potpuno nerealan, bio bi svojevstan casus belli („događaj koji uzrukuje rat”), što je izuzetno opasna situacija – objašnjava Korkodelović.

Džozef Bajden i Si Đinping; Profimedia

Iako je Bajden dao rok da se za 90 dana zaključi priča o poreklu koronavirusa, malo je verovatno da će se to zapravo i dogoditi, a veoma je moguće da će rok biti pomeren ne jednom, nego nekoliko puta, smatra naš sagovornik.

– Tim pitanjem se bave mnogi analitičari, naročito otkad se pre nepunih 10 dana “CNN” bavio celim procesom istraživanja. Ovaj medij je kao jednu od mogućnosti naveo da bi ovaj rok od 90 dana koji je Bajden dao obaveštajnoj zajednici mogao da bude momentalno produžen pošto istekne 24. avgusta. Ja sam naklonjen toj teoriji, jer sami Amerikanci kažu da je to izuzetno obiman posao. Oni su uspeli da hakuju, iako ne koriste taj izraz, nego kažu “da dođu u posed”, oko 20.000 uzoraka virusa iz laboratorije u Vuhanu. I sada je to jedan očajnički posao za ljude u službama da nešto od tog materijala naprave. Pojedini stručnjaci, virusolozi, smatraju da to ne mora da znači ništa, jer je nemoguće utvrditi odakle svi ti uzorci potiču, pošto virusi koji se skladište u Vuhanu nisu isključivo sa teritorije Kine, već su korišćena i istraživanja drugih zemalja. Zato je diskutabilno koliko vredi ta baza podataka obaveštajnih službi. Rok verovatno neće biti produžen samo jednom, nego nekoliko puta, uz obrazloženje da je toliko materijala nemoguće obraditi u datom roku. Neophodno je da se nešto naučno utvrdi, jer ako sve ostane na nivou propagande, onda to nema nikakvog značaja za čovečanstvo. Međutim, šteta je već načinjena tim snažnim uverenjem američke javnosti da su Kinezi krivi – kaže Korkodelović.

Stara američka metoda

Spoljnopolitički komentator koji je pričao za naš portal navodi da ovo nije prvi put da se Sjedinjene Američke Države služe prljavim potezima kako bi postigle svoj cilj. To se, kako kaže, dogodilo i u slučaju Iraka, Kube, i Vijetnama…

Profimedia

Irak

– Prvo na čemu Kina insistira, kao i većina komentatora koji ne zastupaju zvanični stav Vašingtona i koji su kritični prema njemu, jeste takozvana “farsa sa praškom za pranje veša”, kako kažu u Pekingu. Misli se na onaj čuveni nastup ondašnjeg američkog državnog sekretara Kolina Pauela, koji je uoči invazije na Irak 2003. godine u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija mahao bočicom sa belim prahom, navodnim bojnim otrovom koji je proizveo režim diktatora Sadama Huseina. Zatim je usledila invazija na Irak i haos u toj zemlji traje skoro 20 godina. Kinezima je to poređenje interesantno zato što se među autorima članaka o takozvanom curenju virusa iz laboratorije u Vuhanu nalazi i jedan od novinara, Majkl R. Gordon, koji je ovih dana za “Vol Strit Žurnal” pisao o curenju virusa, navodeći kako su trojica istraživača u tom institutu bila bolesna od kovida, a da Kinezi to nisu prijavili. Gordon je zloglasan po tome što je 2002. godine, tada u članku za “Njujork tajms”, tvrdio kako je Sadam Husein pokušao da izgradi oružje za masovno uništenje. Smatra se da je takva tvrdnja, koju su potkrepili i disidenti iz Iraka, koji su došli na vlast posle obaranja Sadama Huseina, bila kamen temeljac da iduće godine bude izvršena invazija na Irak. I sada i tada Gordon se oslanjao na “anonimne državne zvaničnike”. Njegovu tvrdnju o tri virusologa lečena krajem 2019. godine od simptoma sličnih gripu i koronavirusu odlučno je odbio direktor instituta u Vuhanu. On je pozvao SAD da dostave imena te trojice koji su se razboleli, ali do sada nije dobio odgovor. Osim toga, australijska naučnica Danijela Anderson ispričala je za “Blumberg” da niko nije bio bolestan dok je ona tamo radila u decembru 2019. i da ono što zapadni mediji pišu nije tačno.

– Imamo i iračko-kuvajtski rat, koji je te 1990. godine već bio počeo. U Vašingtonu je pred komisijom za ljudska prava Kongresa SAD svedočila devojka stara 15 godina, pod imenom Najira. Ovaj slučaj se zove “Najirino svedočenje”, a ona je tvrdila da su Sadamove trupe po upadu u Kuvajt i u prestonicu Kuvajt u porodilištu isključili inkubatore, što je dovelo do smrtni nekoliko desetina dece. To je strašno uzburkalo međunarodnu javnost, a naročito SAD, i to je bio, na neki način, predtekst za intervenciju Sjedinjenih Američkih Država na čelu koalicije zapadnih zemalja u Kuvajtu i za proterivanje Sadamovih trupa. Na kraju je utvrđeno da je Najira bila ćerka kuvajtskog ambasadora u Vašingtonu i da je njen nastup pomogla jedna američka firma za odnose sa javnošću. To se smatra klasičnim primerom moderne propagande zločina.

Britanski tenk među ruševinama u Basri, gradu koji se nalazi na jugu Iraka; Profimedia

Kuba

– Treći slučaj je star više od 100 godina. To je događaj iz februara 1898, kada je u luci Havane na Kubi potonuo američki vojni brod “Mejn”. Tada je poginulo oko 300 članova posade. Taj događaj doprineo je izbijanju špansko-američkog rata u aprilu te godine, osvajanje Kube i proterivanje Španske imperije sa tog ostrva značilo je američko širenje na Pacifik, a usledilo je i suzbijanje Španije sa Filipina. Za potonuće broda tadašnja žuta štampa optužila je Španiju i čuvene su bile fraze koje su bile štampane u listovima u Njujorku – “Zapamti ‘Mejn’, dođavola sa Španijom”. To je sve pozivalo na akciju i dogodilo se dva meseca posle potponuća broda. Američki admiral Rikover naložio je 1974. svojim podređenima da ponovo pročešljaju dokumenta o tom događaju sa “Mejnom” i zaključio je da je do potonuća došlo do unutrašnje eksplozije na brodu. Opet, 1999. “National geographic” je, koristeći kompjutersko modeliranje, naveo da je postavljena mina mogla da izazove eksploziju, ali da ne postoje definitivni dokazi za to.

Vijetnam

– Još jedan interesantan primer jeste slučaj iz 1964, takozvani incident u Tonkinškom zalivu u Vijetnamu. Naime, u to vreme se vodio rat u Indokini, posebno u Vijetnamu, između Severnog i Južnog Vijetnama. Severni je bio socijalistički, a Južni kapitalistički. Socijalističke zemlje, naročito Kina i Sovjetski Savez, podržavale su Severni Vijetnam, a SAD, Australija i Južna Koreja bile su uz Južni Vijetnam. U avgustu 1964. došlo je do dva sukoba između brodova Severnog Vijetnama i SAD u Tonkinškom zalivu. Za oba napada je optužen Severni Vijetnam, ali, po svemu sudeći, drugog incidenta uopšte nije bilo. Ipak, na njemu su insistirali Stejt department i druge službe administracije, odbacujući osnovanu zabrinutost u vezi sa tim koliko je priča o drugom incidentu istinita. Taj drugi incident je iskorišćen za uvođenje SAD u rat protiv Severnog Vijetnama i čitava ta drama, koja se smatra velikim porazom Amerike, završena je 1975. padom Sajgona.

Zašto Kina ne želi da dozvoli drugu fazu istrage SZO?

Kada je Kina odlučila da odbije plan Svetske zdravstvene organizacije za drugu fazu istrage o poreklu koronavirusa, nedugo nakon toga iz Bele kuće su saopštili da su “duboko razočarani”. Bez obzira na sve napade i pritiske, Kina je ostala pri svom stavu, za šta, prema mišljenju našeg sagovornika, ima dobro opravdanje.

Profimedia

– Treba podsetiti da je SZO u vreme Trampa bila veoma napadana da je naklonjena Kini i da prikriva da su u njoj skrivani podaci o ranom izbijanju epidemije, da je generalni direktor Tedros Gebrejesus išao u Peking, bio veoma servilan, i tek nešto više od marionete Kine. Zbog toga je Tramp i obustavio finansiranje SZO i napustio je. Bajden se zatim vratio u SZO, ali on sada nastoji da je, kako se smatra u Pekingu, okrene protiv Kine i da nju iskoristi u ozvaničenju teorije o curenju virusa. Svetska zdravstvena organizacija je od izbijanja virusa četiri puta bila u istraživačkoj misiji u NRK. Krajem ovog marta objavljen je zajednički izveštaj SZO i kineskih naučnika o poreklu koronavirusa, u kom su došli do zaključka da je veoma verovatan scenario da je virus prenet na ljude preko nepoznate životinje, a da je, na drugom polu, izuzetno mala verovatnoća da je patogen procurio iz laboratorije u Vuhanu, koja je najsavremenija i najbezbednija institucija te vrste u Kini. Između su se našli mogućnost da je došlo do driketnog prenošenja virusa sa životinje i da je uvođenje virusa usledilo kroz proizvode hladnog i prehrambenog lanca. Naime, Kinezi dosta insistiraju na tome da je zaraza koja je, kako se pričalo, krenula sa riblje pijace u Vuhanu, zapravo uvezena kroz smrznute proizvode iz drugih zemalja. Tu se navode podaci o 20-30 zemalja sveta iz kojih Kina uvozi smrznute morske proizvode – kaže Korkodelović i zaključuje:

– SZO je otpočetka često odbacivala teoriju o curenju virusa iz laboratorije i to je i sada preovlađujuće saglasje među naučnicima u svetu. Svi oni smatraju da je virus evoluirao prirodnim putem i da je verovatno prenet sa životinje na ljude. Doktor Tedros, koji je pod ogromnim pritiskom zapadnih medija, a kome iduće godine predstoji reizbor za novi mandat, iznenada je pozvao na još jednu istragu, rekavši da u to treba da bude uključena laboratorija u Vuhanu i zatraživši da Peking više sarađuje sa SZO. Međutim, kineski zvaničnici su smesta odbacili tu ideju. Zamenik ministra zdravlja Zeng Jiksin opisao je Tedrosov novi plan kao “nepoštovanje zdravog razuma” i “aroganciju prema nauci” jer SZO ponovo planira da se usredsredi na curenje virusa iz laboratorije, iako je prethodno rekla da je to izuzetno mala verovatnoća. Kinezi kažu da ne mogu da pristanu na drugu fazu istraživanja porekla koronavirusa jer bi time dali legitimitet onome što smatraju politizacijom teorije zavere koju promovišu SAD, kao i nepoštovanjem naučnih činjenica.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike