Kralj Čarls tokom prve godine vladavine nadmašio majku, ali ne i dedu: Za 12 meseci pokazao da je drugačiji od svojih prethodnika

06.09.2023

16:33

0

Džordž i Elizabeta proveli su duži period svoje prve godine van očiju javnosti, što nije slučaj sa novim vladarem Britanije

Kralj Čarls tokom prve godine vladavine nadmašio majku, ali ne i dedu: Za 12 meseci pokazao da je drugačiji od svojih prethodnika
Kraljica Elizabeta i kralj Čarls - Copyright AP photo

Kralj je u svojoj prvoj godini kao monarh radio više dana nego njegova majka nakon svog stupanja na dužnost, pokazuje nova analiza.

Čarls je imao angažmane tokom 161 dana otkako je postao kralj 8. septembra 2022, uključujući putovanje u sve četiri nacije Ujedinjenog Kraljevstva i prisustvo na desetinama događaja.

Njegova majka Elizabeta II imala je 157 dana angažmana u prvih 12 meseci vladavine, ali manji broj poseta.

Analiza izdanja Sudskog cirkulara, zvaničnog zapisa o dnevnim aktivnostima kraljevske porodice, pokazuje da Čarls nije sasvim dostigao tempo svog dede.

Džordž VI je imao 183 dana angažmana tokom prve godine na prestolu.

Podaci pokazuju da iako su neke vrste angažmana zajedničke za sva tri monarha, putovanje na trke u Askotu, žurke u bašti, postoje upadljive razlike, koje odražavaju promjenjiva vremena i stavove.

Profimedia
Džordž VI

Zabeleženo je da je Čarls primio britanskog premijera 26 puta zvanično otkako je postao kralj: pet puta Liz Trus, koja je dala ostavku 48 dana nakon stupanja na dužnost, i preostalih 21 sa Rišijem Sunakom.

Njegova majka je imala skoro isti broj u prvih 12 meseci kao monarh, 27, od kojih su sve aduijencije bile sa Vinstonom Čerčilom - prvim od 15 premijera tokom njene vladavine.

Nasuprot tome, Džordž VI je imao samo 12 premijerskih audijencija u godini nakon što je postao kralj u decembru 1936, sedam sa Stenlijem Boldvinom i pet sa Nevilom Čemberlenom.

Sudski cirkular otkriva da je imao i mnogo zvaničnih sastanaka jedan na jedan sa predstavnicima vlade, od najviših članova kabineta do ministara koji su nadgledali poštu i rudnike uglja.

Ovaj visok nivo uključenosti u svakodnevnu politiku zemlje ne odražava se u prvoj godini vladavine njegove ćerke, koja je imala samo nekoliko sastanaka sa ministrima u vladi.

Još jedan oštar kontrast između Džordža VI i njegove ćerke i unuka je u obimu angažmana posvećenih tadašnjoj britanskoj imperiji, gde je Džordž imao mnoge audijencije sa uglednicima i diplomatama iz britanskih kolonija.

AP Photo
Elizabeta II i princ Filip

Broj britanskih prekomorskih teritorija počeo je da se smanjuje do trenutka kada je Elizabeta postala kraljica, što znači da je u njenoj prvoj godini bilo mnogo manje angažmana vezanih za kolonije.

Sudski cirkular sugeriše da su Džordž i Elizabeta proveli duži period svoje prve godine van očiju javnosti, bilo da su obavljali angažmane iza zatvorenih vrata ili su boravili u kraljevskim rezidencijama - posebno u Balmoralu, gde su bili smešteni veći deo avgusta i septembra.

Obrazac Čarlsove prve godine bio je drugačiji, sa kraćim periodima u kraljevskim rezidencijama i češćim javnim angažmanima.

Sa druge strane, Čarls je dva puta putovao u inostranstvo otkako je postao kralj: u državnu posetu Nemačkoj u martu 2023. i privatnu posetu Rumuniji u junu.

I Džordž VI i Elizabeta II proveli su svoju prvu godinu kao monarsi u Velikoj Britaniji, bez zvaničnih stranih angažmana, iako je Elizabeta, tada još uvek princeza, bila u Keniji kada je postala kraljica 6. februara 1952. godine, iz koje je požurila da stigne kući u London narednog dana nakon vesti o smrti oca.

Bonus video

24sedam

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike