Petoro poginulo na tajnom zadatku: Detalji pada američkog helikoptera kod Kipra, oglasio se i Bajden

13.11.2023

21:40

0

Istraga je pokrenuta, ali za sada nema naznaka neprijateljskih aktivnosti

Petoro poginulo na tajnom zadatku: Detalji pada američkog helikoptera kod Kipra, oglasio se i Bajden
Ilustracija - Copyright Pixabay

Pet pripadnika specijalnih snaga američke vojske poginulo je u padu helikoptera u Sredozemnom moru.

Helikopter MH-60 Crni jastreb hteo je da dopuni gorivo u vazduhu kad se srušio kod obala Кipra kasno u petak. Istraga je pokrenuta, ali za sada nema naznaka neprijateljskih aktivnosti.

Pentagon je inače poslao u region timove komandosa, uključujući Delta snage i SEAL Tim 6, kako bi eventualno učestvovali u spasavanju talaca u Pojasu Gaze.

Кipar je udaljen oko 250 kilometara od Izraela.

 

 

Helikopter je bio iz 160. vojnog puka avijacije za specijalne operacije "Noćni stalkeri" koji prevozi snage komandosa u tajne napade.

- Iz poštovanja prema pogođenim porodicama i u skladu sa politikom ministarstva odbrane, identitet nastradalih članova posade neće biti otkriven do 24 sata nakon što su obaveštavanja najbližih rođaka završena - navodi Evropska komanda Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM).

Oglasio se i američki predsednik Džozef Bajden.

AP Photo/Andrew Harnik, Pool, File
 

 

- Džil i ja žalimo zbog gubitka pet američkih vojnika koji su poginuli kada se njihov helikopter srušio u Sredozemnom moru tokom misije obuke. Molimo se za porodice i prijatelje koji su izgubili dragocenu voljenu osobu i deo svoje duše. Cela naša nacija deli njihovu tugu - navodi Bajden.

Američki sekretar odbrane Lojd J. Ostin navodi da istraga i dalje traje.

- To je još jedan oštar podsetnik da hrabri muškarci i žene koji brane našu veliku naciju svaki dan stavljaju svoje živote na kocku kako bi naša zemlja zemlja bila bezbedna. Ti momci predstavljaju najbolje iz Amerike. Pamtićemo njihovu službu i njihovu žrtvu - navodi Ostin.

EUCOM, koja ima sedište u Štutgartu, sastoji se od 65.000 stalnog vojnog osoblja odgovornog za američke vojne operacije širom Evrope, delova Azije i Bliskog istoka, Arktika i Atlantskog okeana.

Dva američka nosača aviona, podsetimo, pozicionirana su kod obale Izraela od početka rata između Izraela i Hamasa kako bi upozorili Iran da se ne meša u sukob.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike