Šta predstavlja Davidova zvezda na zastavi Izraela? Kako je nastala i postala simbol Jevreja

09.11.2023

09:14

0

Simbol istorijski nije bio ograničen na upotrebu u judaizmu, ali je kroz vekove počeo da se povezuje sa pripadnicima ove vere

Šta predstavlja Davidova zvezda na zastavi Izraela? Kako je nastala i postala simbol Jevreja
Copyright Profimedia

Davidova zvezda, jevrejski simbol sastavljen od dva preklopljena jednakostranična trougla koji formiraju šestokraku zvezdu, pojavljuje se na sinagogama, jevrejskim nadgrobnim spomenicima i zastavi Države Izrael, koju često viđamo u poslednje vreme, otkad se sukob Izraela i Hamasa ponovo intenzivirao pre više od mesec dana.

Simbol, koji istorijski nije bio ograničen na upotrebu Jevreja, nastao je u antici, kada je, rame uz rame sa zvezdom petokrakom, služio kao magijski znak ili kao ukras.

U srednjem veku Davidova zvezda se češće pojavljivala među Jevrejima, ali nije poprimila nikakav poseban religiozni značaj, a nalazi se i na nekim srednjovekovnim katedralama.

Izraz Magen David, koji u jevrejskoj liturgiji označava Boga kao Davidovog zaštitnika (štit), postao je popularan među srednjovekovnim jevrejskim misticima, koji su pridavali magijske moći štitu kralja Davida baš kao što su ranije (nejevrejske) magijske tradicije upućivale na petokraku zvezdu kao na „Solomonov pečat“.

Kabalisti su popularizovali upotrebu simbola, tvrdeći da on štiti od zlih duhova.

Jevrejska zajednica u Pragu prva je koristila Davidovu zvezdu kao svoj zvanični simbol, a od 17. veka šestokraka zvezda je postala zvanični pečat mnogih jevrejskih zajednica i opšti znak judaizma, iako nema biblijski ili talmudski autoritet.

Profimedia
 

Jevreji su u 19. veku skoro univerzalno prihvatili zvezdu kao upečatljiv i jednostavan amblem judaizma koji je imitirao hrišćanski krst. Žuta značka koju su Jevreji morali da nose u nacistički okupiranoj Evropi davala je Davidovoj zvezdi simboliku koja ukazuje na mučeništvo i herojstvo.

Davidova zvezda i jevrejske verske knjige

Davidova zvezda je korišćena 1008. godine u Lenjingradskom kodeksu, koji je najstarije kompletno izdanje hebrejske Biblije koje postoji. Izraz Magan David korišćen je još u 11. veku kao ime za Boga Izraela, gde se Bog poredi sa štitom u božanskoj zaštiti kralja Davida.

Tekst iz 12. veka Eškol ha-Kofer, delo o Deset zapovesti, odnosi se na Davidov štit.

Na novčićima pronađenim u 13. veku takođe se nalazi Davidova zvezda.

Davidova zvezda je korišćena u srednjovekovnom rukopisu Tanah iz 1307. godine u Španiji.

Profimedia
 

Sidur (jevrejski molitvenik) iz Praga iz 1521. sadrži veliku Davidovu zvezdu na naslovnoj strani sa frazom: „...On će zaslužiti da podari obilan dar svakome ko uhvati Davidov štit.“

Davidova zvezda i cionizam

Davidova zvezda je postala zvanično povezana sa judaizmom kada je izabrana da se kao simbol pojavi na zastavi na Prvom cionističkom kongresu 1897. U to vreme postala je simbol jevrejskog naroda, cionizma i jevrejskih zajednica širom sveta.

David Volfson dizajnirao je zastavu za Prvi cionistički pokret i ona je postala zastava Države Izrael, kada je formirana 1948.

- Po nalogu našeg lidera Hercla, došao sam u Bazel da se pripremim za Cionistički kongres. Među mnogim drugim problemima koji su me tada zaokupljali bio je jedan koji je sadržao nešto od suštine jevrejskog problema. Koju zastavu bismo okačili na Kongresnu halu? Onda mi je sinula ideja. Imamo zastavu — i ona je plava i bela. Talit (molitveni šal) kojim se umotavamo kada se molimo: to je naš simbol. Uzmimo ovaj talit iz torbe i odmotajmo ga pred očima Izraela i očima svih naroda. Zato sam naručio plavo-belu zastavu sa Davidovim štitom na njoj. Tako je nastala nacionalna zastava koja se vijorila nad Kongresnom salom - napisao je tada Volfson.

Profimedia
 

Značenje jevrejske Davidove zvezde

Ova šestostrana figura simbolizuje da Bog vlada univerzumom i štiti nas iz svih šest pravaca: sever, jug, istok, zapad, gore i dole sa sredinom - heksagramom - pružajući duhovnu dimenziju.

Simbol Davidove zvezde podseća nas da će Bog, kao što je odlučio da će kralj David biti uspešan u pobedi mnogo većih vojski od njegove, i nama pomoći da ostvarimo svoje ciljeve. Zbog toga kažemo: „Blagoslovljen si Bože, štite Davidov“ u trećem blagoslovu koji se recituje tokom čitanja proroka svake subote.

Formiranjem Države Izrael 1948. godine zastava Izraela je zvanično usvojena. Tada je Davidova zvezda postala više od simbola jevrejskog naroda, prerasla je u simbol države Izrael.

Holokaust i Davidova zvezda

Tokom Holokausta, Jevrejima u Evropi koju su okupirali nacisti naređeno je da nose žutu Davidovu zvezdu, sa rečju „Juda“ – Jevrejin, preko koje su identifikovani Jevreji. Ako bi Jevrejin bio viđen u javnosti bez jevrejske zvezde, bio bi teško kažnjen ili ubijen. Nošenje jevrejske zvezde takođe je bio čin prkosa onih koji nisu bili Jevreji, ali su prkosili Hitleru i njegovim naređenjima.

Profimedia
 

Kada su Nemci naredili Jevrejima Danske da prišiju žutu Davidovu zvezdu na svoju odeću ili se suoče sa teškom kaznom ili smrću, kralj Danske, koji nije bio Jevrejin, izjavio je da će on biti prvi Danac koji će nositi tu žutu zvezdu i da će to raditi sve dok ova pretnja njegovom narodu ne bude uklonjena.

Značenje Davidove zvezde i kabala

U kabali dva međusobno povezana trougla predstavljaju recipročan odnos između čoveka i Boga. Naša dobra dela su predstavljena trouglom koji pokazuje ka Bogu, a Bog uzvraća time što dozvoljava da svetost i dobročinstvo teku prema nama.

Kada se Davidova zvezda nosi na nakitu, to pomaže Jevrejima da se osećaju kao da su pod Božjom zaštitom i kao podsetnik na njegovo prisustvo. To takođe pokazuje ljubav prema Izraelu.

Davidova zvezda je istaknuti simbol na većini jevrejskih sinagoga i može se videti u dekorativnoj umetnosti, na skulpturama, spomenicima i u dizajnu.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike