SAD ponovo pominju dve odvojene države: Blinken otkrio koji su uslovi za mir u Pojasu Gaze i Izraelu

08.11.2023

13:21

0

Američki državni sekretar insistirao je da neće biti prisilnog raseljavanja Palestinaca, iako je takva akcija trenutno u toku i u Gazi u na Zapadnoj obali

SAD ponovo pominju dve odvojene države: Blinken otkrio koji su uslovi za mir u Pojasu Gaze i Izraelu
Entoni Blinken - Copyright AP Photo/Eugene Hoshiko

Američki državni sekretar Entoni Blinken pričao je nakon samita G7 u Tokiju o potrebi za hitnom humanitarnom pauzom u sukobu između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, istovremeno iznoseći stav Sjedinjenih Američkih Država o tome kako bi trebalo da izgleda "dan posle" okončanja rata u palestinskoj enklavi.

Blinken je istakao ključne elemente budućeg mira u Gazi, ističući da neće biti prisilnog raseljavanja Palestinaca iz Gaze, ni sada ni nakon rata, iako se trenutno dešava upravo to.

Pored toga, Blinken je izložio i druge uslove koji bi trebalo da budu deo tog mira.

1) Pojas Gaze ne sme biti korišćen kao platforma za terorizam i napade.

2) Ne sme biti pokušaja okupacije Gaze ni tokom sukoba ni posle njega.

3) Ne sme biti blokade i opsade Gaze.

4) Ne može doći do smanjena teritorije Pojasa Gaze.

5) Ne sme biti terorističkih pretnji na Zapadnoj obali.

Dalje je govorio o koracima koji bi trebalo da se preduzmu kako bi se postigao održiv mir, ističući da bi trebalo staviti "palestinske glasove i težnje u centar postkrizne uprave u Gazi".

Blinken je naglasio da planovi za mir treba da uključuju i ujedinjenje Pojasa Gaze sa Zapadnom obalom pod palestinskom vlašću, što bi bilo značajno za postizanje političke jedinstvenosti među Palestincima.

Državni sekretar SAD naglasio je i potrebu za stvaranjem održivog mehanizma za obnovu Gaze, kako bi se osigurali ekonomska stabilnost i izgradnja nakon sukoba. A osim toga, Blinken je optimistično istakao važnost pronalaska načina na koji bi Izraelci i Palestinci mogli da žive jedni pored drugih u dve odvojene države.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike