Lider Hezbolaha se obratio svetu: Bitka se nastavlja! Prenosimo celokupan govor od kog je strahovala cela planeta (VIDEO/FOTO)

03.11.2023

14:39

0

Nasralah je naglasio da Iran otvoreno podržava pokrete otpora u Libanu, Palestini i regionu, ali da ne utiče na njih

Lider Hezbolaha se obratio svetu: Bitka se nastavlja! Prenosimo celokupan govor od kog je strahovala cela planeta (VIDEO/FOTO)
Copyright AP Photo/Hussein Malla, File

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah započeo je današnji govor hvaleći “pale mučenike” Hezbolaha i drugih grupa koje se bore protiv Izraela, kao i ubijene civile.

- Počinjem izražavanjem svog najdubljeg saučešća porodicama poginulih ovde u Libanu, a istovremeno vam čestitamo jer su vaši voljeni osvojili čast mučeništva - kazao je on.

Šef Hezbolaha takođe je izrazio “saučešće i čestitke” porodicama ubijenih u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući one ubijene tokom Hamasove operacije Poplava Al Aksa u Izraelu, koju je pohvalio kao izuzetno uspešnu.

 

 

- Bitka "Potop Al Akse" izazvala je bezbednosni, vojni, psihološki i moralni zemljotres u izraelskom entitetu. Ostvarila je strateške rezultate koji će uticati na sadašnjost i budućnost ovog entiteta - poručio je Nasralah u svom prvom javnom obraćanju od izbijanja sukoba na Bliskom istoku.

- Ako ste hteli da tražite rat sa svim pravima etički, moralno i verski, ne možete naći rat - istakao je on i dodao je da se operacija Potop Al Akse proširila od Gaze do Libana i drugih regiona, naglasivši da je ovo "bitka protiv cionističkih osvajača".

- Naša prava snaga leži u veri i dubokoj posvećenosti cilju pre oružja. Reči ne mogu da opišu moć Palestinaca - rekao je Nasralah i zahvalio se "svima u Jemenu i Iraku koji su se pridružili borbi".

- Bitka se nastavlja. Neki tvrde da je operacija služila iranskim ciljevima u regionu ili nuklearnim pregovorima, ali to nije ništa drugo do laž. Operacija je bila 100 odsto palestinska odluka. Ova operacija je sjajna, ova sveta operacija je bila 100 odsto palestinska i sproveli su je Palestinci. Nije bilo negativne strane ove operacije, i nisu mogli drugačije - istakao je Nasralah.

Govoreći o životu u Gazi, rekao je da više od dva miliona ljudi "živi na veoma malom području i veoma teško".

- Ubijaju naše ljude svakodnevno - rekao je Nasralah i izneo optužbe na račun ubijenih civila u Izraelu.

- Svi civili u Izraelu za čiju smrt se optužuje Hamas poginuli su od metaka izraelske vojske koja se ponašala nepromišljeno - naveo je on.

Lider Hezbolaha naglasio je i da Iran otvoreno podržava pokrete otpora u Libanu, Palestini i regionu.

- Ali ne vrši kontrolu nad njihovim vođstvom. Ono što se danas dogodilo to dokazuje. Američka administracija je požurila da podrži Izrael kako bi mogla da povrati inicijativu. Ova američka brzina da podrži Izraelce razotkrila je slabost i neuspeh ovog entiteta - istakao je Nasralah.

"Amerika je kriva"

Osim toga, izjavio je da situacija u Gazi pokazuje "glupost Izraela", koga je optužio da "ubija žene i decu u regionu".

- Oni vrše masakre za masakrima... žele da rukovodstvo otpora pokaže svoje bele zastave. Rezultat ovog rata biće palestinski. Kraj ove bitke biće pobeda u Gazi i poraz neprijatelja - poručio je lider Hezbolaha sa tajne lokacije, optužujući Sjedinjene Američke Države za trenutnu situaciju.

- SAD su u potpunosti odgovorne za rat u Gazi, a Izrael je samo instrument za njegovo izvođenje. SAD su protiv prekida vatre, protiv svega. Moraju da vode računa o tome šta rade ljudima u regionu - rekao je on.

 

 

- Sjedinjene Američke Države su prvenstveno odgovorne za sve masakre sadašnjeg i prošlog veka, u Hirošimi, u Palestini, širom regiona. Amerika mora da odgovara. Zato islamski otpor u Iraku i Siriji napada američke položaje u ovim zemljama. Ovo je mudra odluka islamskog otpora u Iraku - izjavio je Nasralah.

"Ovo je odlučujuća bitka"

Pričajući o onome što se dešava u Gazi, istakao je da to "nije samo još jedan rat".

- To nije tipičan incident ili bitka. Ovo je odlučujuća bitka. Ono što dolazi posle neće biti isto kao ono što je bilo pre. Prvi cilj je prekid neprijateljstava i rata protiv Gaze. Drugi je pobeda islamskog otpora u Gazi, a konkretno Hamasa u Gazi. Neki tvrde da ako Gaza ostvari pobedu, pobeđuju Iran i Muslimanska braća. Ali to je laž. Takva pobeda će biti u interesu celog regiona. To je nacionalni interes, interes Jordana, interes Sirije i libanski nacionalni interes - rekao je.

Nasralah je tvrdio i da "neprijatelj preti Libanu i njegovom narodu dok je zarobljen u pesku Gaze".

- Ali pokazuje mišiće pred libanskim stanovništvom - kazao je on, misleći na razmenu vatre Hezbolaha sa Izraelom do koje dolazi skoro svkog dana.

On je rekao da arapske i muslimanske države "ne bi trebalo da se uzdržavaju u želji da stave tačku na rat", dodajući i da bi trebalo da prekinu izvoz nafte i hrane u Izrael.

 

 

- Što se tiče pokreta otpora, ovo je tačka koju svi čekaju. Islamski otpor u Iraku je počeo da preuzima svoje odgovornosti i pokazao je spremnost da uđe u novu fazu. Naša braća u Jemenu su javno i zvanično, uprkos američkim i zapadnim pretnjama, preduzela niz inicijativa i poslala rakete i dronove. Čak i ako budu oboreni, ovi uređaji će stići do Eilata i juga Palestine i izraelskih vojnih baza - rekao je Nasralah.

"Mi smo ušli u bitku 8. oktobra"

- Što se libanskog fronta tiče, mi smo ušli u bitku 8. oktobra - rekao je on.

- Ono što se dešava na našem frontu je veoma značajno. Za one koji traže od Hezbolaha da se uključi u otvoreni rat, ono što se dešava na granici može izgledati umereno, ali to nije slučaj. I nećemo se zadovoljiti takvim rečima - rekao je on.

- Ono što se dešava na našem frontu nije viđeno od 1948. godine, pa ni tokom julskog rata 2006. godine. Islamski otpor u Libanu vodi pravu bitku koju osećaju samo oni u pograničnim oblastima, borci i stanovnici. To je bitka drugačije vrste, u smislu njenih okolnosti, sredstava i ciljeva. Zato je toliki broj hrabrih pojedinaca pao kao mučenici - kazao luder Hezbolaha.

 

 

Nasralah nije isključio ni ono od čega je strahovao region i svet - mogućnost eskalacije sukoba.

- Ove operacije na libanskoj granici izazivaju strah na nivou političke i vojne komande neprijatelja, kao i među Amerikancima. Postoji bojazan da bi ovaj front mogao da krene ka daljoj eskalaciji ili da ovaj front može dovesti do šireg rata. To je mogućnost, i neprijatelj to mora da ima na umu. Napravićete najgoru grešku ako pokušate ofanzivu na Liban - upozorio je Nasralah.

Lider Hezbolaha je napomenuo i da je dobro čuo pretnje Amerike.

- Rečeno nam je da će nas američko ratno vazduhoplovstvo bombardovati i da je američka flota tu za nas ako izvršimo operacije na jugu. A onda je stigla druga flota i treća. Doći će i drugi. Ali ove pretnje neće promeniti ništa. Počeli smo rad na ovom frontu. Njegova eskalacija zavisi od dve stvari - razvoja situacije u Gazi i ponašanja cionističkog neprijatelja prema Libanu - kazao je lider Hezbolaha.

Šta je Hezbolah?

Hezbolah je šiitska islamistička organizacija koja ima značajan politički uticaj i kontroliše najjaču vojnu silu u Libanu, prema izveštaju britanskog medijskog servisa BBC.

AP Photo/Hassan Ammar
 

Osnovao ju je početkom 1980-ih godina Iran, koji je tada bio najdominantnija šiitska sila u regionu. Njena svrha bila je suprotstavljanje Izraelu, čije su trupe okupirale južni Liban tokom građanskog rata u toj zemlji.

Vojno krilo Hezbolaha odgovorno je za niz smrtonosnih napada na izraelske i američke snage u Libanu. Nakon što je Izrael povukao svoje trupe iz Libana 2000. godine, ova militantna grupa se pohvalila da je doprinela njihovom povlačenju.

Hezbolah raspolaže sa hiljadama boraca i poseduje ogroman raketni arsenal u južnom Libanu. Nastavlja da se protivi prisustvu Izraela u spornim pograničnim oblastima.

Godine 2006. izbio je rat između Hezbolaha i Izraela nakon smrtonosnog prekograničnog napada Hezbolaha. Izraelske trupe su zatim izvele invaziju na južni deo Libana u pokušaju da eliminišu pretnju koju predstavlja Hezbolah. Međutim, borci ove militantne grupe su ostali na terenu i povećali su svoje vojne kapacitete.

Zapadne države, Izrael, arapske zemlje Persijskog zaliva i Arapska liga označile su Hezbolah kao terorističku organizaciju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike