Da li će lider Hezbolaha sutra objaviti rat Izraelu?

02.11.2023

18:51

0

Autor: N.P.

Milioni Arapa će slušati njegov govor

Da li će lider Hezbolaha sutra objaviti rat Izraelu?
Vođa Hezbolaha Hasan Nasralah - Copyright AP Photo/Hussein Malla

Svi sa nestrpljenjem čekaju petak kada bi lider Hezbolaha, Hasan Nasralah, trebalo specijalnim govorom da se obrati javnosti, a strahuje se da bi mogao proglasi rat Izraelu.

Podsetimo, otkad je 7. oktobra palestinski Hamas napao Izrael, libanska militantna grupa Hezbolah takođe na granici razmenjuje vatru sa izraelskom vojskom.

Hezbolah je dosad izgubio najmanje 47 boraca, a Izrael šest. Poginulo je i najmanje šest civila.

Građani i stručnjaci smatraju da bi Nasralah mogao da doda ulje na vatru i zvanično uvede Liban u rat, čime bi se sukob polako širio već dovoljno nestabilnim regionom.

Jug Libana je već dovoljno propatio u konfliktima sa Izraelom, uključujući i 15-godišnju izraelsku okupaciju od 1985. do 2000.

AP Photo/Hassan Ammar
Borci Hezbolaha na vojnim vežbama

- Čak i neke Nasralahove pristalice smatraju da se jug uvek borio sa Izraelom i da sada nismo spremni za rat - rekao je za Al Džaziru Muhamed koji živi u toj libanskoj oblasti.

Uprkos pozivima na prekid vatre, Izrael je rekao da ne planira da prestane da bombarduje Pojas Gaze, što je odgovor na brutalni napad Hamasa 7. oktobra.

Zato se stvorio otpor među šiitskim arapskim zemljama i oružanim grupama koje podržava Iran.

Sa druge strane, Nasralah bi mogao da upozori Izrael da razmotri svoje ciljeve.

- Verujem da Hezbolah ovaj rat posmatra kao egzistencijalan. Oni misle da će, ukoliko Izrael uništi Hamas u Gazi, morati da se suoče sa onim što će predstavljati pretnju po njihov pokret - rekao je Mohanad Hage ali, stručnjak za Liban pri Bliskoistočnom centru Karnegi.

Hezbolah se mučio da povrati podršku većinski sunitskog arapskog sveta kada je intervenisao u Siriji na strani predsednika Bašara al Asada. Nasralah bi krizu u Gazi mogao da vidi ka priliku da popravi svoj imidž.

Profimedia
Zastava Hezbolaha

- Ovo je njegovih pet minuta - rekao je Hage Ali.

Milioni Arapa će slušati njegov govor.

Ahed Bahr, član Palestinske političke partije u Libanu, kazao je da se nada da će slike mrtve dece u Gazi podstaći "osovinu otpora" da pojača napade na Izrael sa više frontova.

- Ovo je prilika da se konačno oslobodi Palestina. Arapske nacije konačno mogu da pomognu Palestini, ali većina ne radi ništa - rekao je.

Inače, Nasralah se nije oglašavao u javnosti tri nedelje, a čini se da će sutra reći nešto što će uticati na ceo region.

 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike