Ko je Hasan Nasralah, moćni lider Hezbolaha? Od njegovih poteza strahuje ceo svet

03.11.2023

21:16

0

U svom prvom video-obraćanju od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktorba, koje je uživo prenošeno na velikom broju svetskih televizija, pažljivo je birao reči

Ko je Hasan Nasralah, moćni lider Hezbolaha? Od njegovih poteza strahuje ceo svet
Copyright Profimedia

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah obratio se u petak popodne svetu, održavši dugo očekivani govor od koga je strahovao ceo svet, plašeći se da će objaviti rat Izraelu i da će tako prvo region, a onda i ostatak planete ući u veći sukob.

U svom prvom video-obraćanju od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktorba, koje je uživo prenošeno na velikom broju svetskih televizija, on je istakao da se paravojna organizacija na čijem je čelu uključila u borbe 8. oktobra, ali nije pominjao rat kao rat.

Nasralah je istakao da su borbe na libansko-izraelskog granici većeg intenziteta nego što u medijima deluje, okrivio je SAD za situaciju na Bliskom istoku, pohvalio je Hamas zbog organizacije napada na Izrael koji je uzdrmao jevrejsku državu na više nivoa i rekao je da se trenutno vodi odlučujuća bitka, a celokupan njegov govor možete pročitati u zasebnom tekstu.

Ko je Hasan Nasralah?

Libanski muslimanski sveštenik vodi Hezbolah kao njegov treći generalni sekretar od 1992. godine.

Rođen je u šiitskoj muslimanskoj porodici u Bejrutu 1960. godine, a građanski rat u Libanu 1975. primorao je njegovu porodicu da pobegne u dom svojih predaka Bazuriju.

Profimedia
 

Studirao je u šiitskoj bogosloviji u Baalbeku, a sa 16 godina otputovao je u Irak, gde se pridružio učenju ajatolaha Mohameda Bakir Al Sadra u Nadžafu, gde se istakao svojim potencijalnim liderskim kvalitetima.

Dve godine kasnije njega i stotine drugih libanskih studenata Sadam Husein je proterao iz Iraka.

Vratio se u Liban, gde je učio i predavao u školi Abasa Al Musavija, vođe libanske šiitske političke grupe Amal.

Godine 1982. Nasralah je napustio Amal da bi se pridružio Hezbolahu, koji je bio u nastajanju nakon izraelske invazije na Liban.

Grupa je bila pod uticajem iranskog ajatolaha Ruholaha Homeinija i Islamske revolucije u Iranu 1979. godine.

Uspon na vlast

Tokom 1980-ih Nasralah se uzdigao kroz vojne redove Hezbolaha.

Profimedia
 

Godine 1989. otputovao je u Kum u Iranu da nastavi svoje verske studije i vratio se u Liban 1991. godine.

Godinu dana kasnije postao je lider Hezbolaha nakon što je njegov prethodnik šeik Abas Al Musavi poginuo u izraelskom raketnom napadu.

Njegovo rukovodstvo je usmerilo grupu dalje od islamističke milicije ka političkoj areni.

Pregovarao je o prekidu vatre sa Izraelom 1996. godine, pri čemu je Hezbolah pristao da zaustavi raketne napade na sever Izraela ukoliko Izrael zaustavi udare na Liban.

Četiri godine kasnije izraelski premijer Ehud Barak povukao je izraelske snage sa juga Libana.

Ovo je prihvaćeno kao veliki potez za Nasralaha, čija je popularnost porasla u arapskom svetu. Međutim, njegov uspeh je došao s cenom jer je izgubio sina Muhameda Hadija u sukobu sa Izraelom 1997.

Profimedia
 

Godine 2004. bio je umešan u sporazum o razmeni zatvorenika između Izraela i Hezbolaha.

Dalji sukob sa Izraelom 2006. na kraju je doveo do toga da Hezbolah tvrdi da je pobedio, a Nasralah je stekao veći politički uticaj u Libanu.

Do 2018. godine Hezbolah i njegovi saveznici su proširili svoj uticaj i bili su ključni igrači u formiranju vlade jedinstva.

Ovaj 63-godišnjak je oženjen Fatimom Jasin i ima četvoro žive dece: Muhameda Džaveda, Zainab, Muhameda Alija i Muhameda Mahdija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike