UZNEMIRUJUĆE "U Gazi je smrt svuda": I povređenoj i nepovređenoj deci život je zauvek promenjen posle izraelskog bombardovanja (VIDEO/FOTO)

02.11.2023

17:18

0

Skoro polovina od 2,3 miliona stanovnika prenaseljene palestinke enklave mlađa je od 18 godina

UZNEMIRUJUĆE "U Gazi je smrt svuda": I povređenoj i nepovređenoj deci život je zauvek promenjen posle izraelskog bombardovanja (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Više od 3.760 palestinske dece ubijeno je u prvih 26 dana rata između Izraela i Hamasa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas. Mališani su stradali u vazdušnim udarima, izgoreli u eksplozijama i smrskani su ispod zgrada, a među njima su bila novorođenčad i mala deca i dečaci i devojčice koji su mislili da će biti bezbedni u crkvi, bolnici i izbegličkom kampu.

Skoro polovina od 2,3 miliona stanovnika prenaseljenog Pojasa Gaze mlađa je od 18 godina, a deca čine 40 odsto poginulih do sada u ratu. Analiza podataka Ministarstva zdravlja Gaze pokazala je da je do 26. oktobra ubijeno 2.001 dete staro od 12 godina, uključujući 615 mališana koji su mlađi od 4 godine ili manje.

- Kada se kuće uništavaju, one se ruše na glave dece - rekao je pisac Adam Al Madhun u sredu dok je tešio svoju četvorogodišnju ćerku Kenzi u bolnici Al Aksa u gradu Deir Al Balah u centralnom delu Gaze. Preživela je vazdušni napad koji joj je otkinuo desnu ruku, zgnječio levu nogu i slomio lobanju.

Izrael tvrdi da njegovi vazdušni napadi ciljaju lokacije militanata Hamasa i infrastrukturu i optužuje grupu da koristi civile kao živi štit. Takođe se navodi da je više od 500 raketa militanata pogrešno ispaljeno i palo u Gazu, ubivši nepoznat broj Palestinaca.

Groblje dece

Više dece je ubijeno za nešto više od tri nedelje u Gazi nego u svim svetskim sukobima zajedno u poslednje tri godine, prema globalnoj dobrotvornoj organizaciji "Save the Children". Kako se navodi, 2.985 dece ubijeno je u dvadesetak ratnih zona tokom cele prošle godine.

- Gaza je postala groblje za hiljade dece - rekao je Džejms Elder, portparol UNICEF-a.

Fotografije i snimci šokirane dece koja se izvlače iz ruševina u Gazi ili se izvijaju na prljavim bolničkim kolicima postali su uobičajeni i podstakli su proteste širom sveta.

- Prokletstvo je biti roditelj u Gazi - rekao je Ahmed Modavik, 40-godišnji stolar iz grada Gaze, čiji je život uništen smrću osmogodišnje ćerke tokom pet dana borbi u maju.

Ubijana su i izraelska deca. Tokom divljanja Hamasa 7. oktobra na jugu Izraela, koje je izazvalo rat, njegovi naoružani napadači su ubili više od 1.400 ljudi. Među njima je bilo beba i druge male dece, rekli su izraelski zvaničnici, iako nisu dali tačne brojke. Među 240 talaca koje je Hamas uzeo nalazi se i oko 30 dece.

Dok izraelski ratni avioni udaraju po Gazi, palestinska deca se kriju sa velikim porodicama u stanovima ili skloništima pod upravom UN. Iako je Izrael pozvao Palestince da napuste sever Gaze i odu ka jugu Pojasa, pokazalo se da na toj teritoriji oni nigde nisu sigurni od vazdušnih napada IDF.

- Ljudi beže od smrti samo da bi pronašli smrt - rekla je Jasmin Džuda, koja je izgubila 68 članova porodice u vazdušnim napadima 22. oktobra koji su srušili dve četvorospratnice u Deir Al Balahu, u koji su pobegli sa severna Gaze.

Jedina preživela osim nje bila je njena jednogodišnja nećaka Milisa, čija se majka porodila tokom napada i pronađena je mrtva ispod ruševina, a glave njenih mrtvih blizanaca virile su iz nje.

- Šta je ova mala beba uradila da zasluži život bez porodice? - upistala je Džuda, piše AP.

Izrael krivi Hamas za broj poginulih u Gazi, kojih sada ima više od 9.000, prema Ministarstvu zdravlja Gaze, jer militantna grupa deluje iz prepunih stambenih četvrti. Sa druge strane, Palestinci ističu da je veliki broj žrtava dokaz da su izraelski udari neselektivni i neproporcionalni.

I povređenoj i nepovređenoj deci život je promenjen

U ratu je povređeno više od 7.000 palestinske dece, a rane koje su zadobili mnogima su promenile život, kažu lekari.

Neposredno pre rata, Džudina nećaka Milisa je prvi put prošetala nekoliko koraka, ali sada nikada više neće hodati. Lekari kažu da joj je vazdušni napad u kom je ubijena njena porodica slomio kičmu i paralisao je od grudi nadole.

Čak i oni koji nemaju fizičke rane pogođeni su ratnim pustošenjem.

Za 15-godišnjake u Gazi ovo je peti rat Izraela i Hamas otkako je militantna grupa preuzela kontrolu nad enklavom 2007. Znaju samo za život pod izraelsko-egipatskom blokadom koja ih sprečava da putuju u inostranstvo i sabotira njihove nade za budućnost. Prema podacima Svetske banke, stopa nezaposlenosti mladih je 70 odsto.

- Nema nade da će ova deca imati karijeru, poboljšati svoj životni standard, imati pristup boljoj zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju - rekao je Ajed Abu Ektaiš, direktor programa odgovornosti za "Defence for Children International" na palestinskim teritorijama.

- Ali u ovom ratu radi se o životu i smrti, a u Gazi je smrt svuda - zaključio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike