Američki vojnik proteran iz Severne Koreje stigao u SAD: Snimljen kad je sleteo na aerodrom (VIDEO)

28.09.2023

11:07

0

King je stigao u Teksas vojnim avionom

Američki vojnik proteran iz Severne Koreje stigao u SAD: Snimljen kad je sleteo na aerodrom (VIDEO)
Copyright Profimedia

Američki vojnik Trevis King, koji je u sredu proteran iz Severne Koreje nakon što je tamo boravio dva meseca danas je bezbedno stigao na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država.

Ovu informaciju je potvrdio neimenovani zvaničnik američkog ministarstva odbrane, a preneo je CNN.

King je stigao u Teksas vojnim avionom koji je sleteo u bazu San Antonio-Fort Sem Hjuston.

Kamere CNN-a su zabeležile trenutak kada je King napustio avion uz pratnju više osoba. Kasnije se pridružio drugoj grupi ljudi koja ga je čekala nakon što je izašao iz letelice. Nakon toga, odveden je u deo vojne baze koji nije bio dostupan kamerama.

Prethodno je Stejt department saopštio da će Trevis King biti vraćen u SAD u narednih nekoliko sati. Portparol Stejt departmenta Metju Miler istakao je da Kina nije delovala kao posrednik u ovom procesu, već kao prelazna tačka za Kinga, prenosi Rojters.

 

 

Mediji su ranije izvestili da se vojnik nalazio u američkom pritvoru u Kini. Severna Koreja je iznenadila mnoge posmatrače svojom odlukom da protera Kinga (23), budući da se očekivalo da će Pjongjang možda odugovlačiti u nadi da će postići neke ustupke od Vašingtona, kako je prenela agencija AP.

Trevis King, koji je služio u američkoj bazi u Južnoj Koreji, prešao je granicu sa Severnom Korejom tokom civilnog obilaska pograničnog sela 18. jula. Time je postao prvi Amerikanac za koga je potvrđeno da je bio pritvoren u Severnoj Koreji u poslednjih pet godina.

Severnokorejska agencija KCNA je prenela da je King tokom svog pritvora u toj zemlji priznao da je prebegao zbog "lošeg osećanja prema neljudskom maltretiranju i rasnoj diskriminaciji" u američkoj vojsci, te da je bio "razočaran neravnopravnim društvom u SAD".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike