Porodica pobegla iz Severne Koreje u čamcu: Južna Koreja uhvatila četiri prebega

24.10.2023

11:28

0

Brod južnokorejske Obalske straže otkrio je rano jutros čamac sa četiri prebega južno od istočne morske granice dve Koreje

Porodica pobegla iz Severne Koreje u čamcu: Južna Koreja uhvatila četiri prebega
Četvoro ljudi je pobeglo iz Severne Koreje - Copyright Profimedia

Četiri državljana Severne Koreje pronađena su u malom drvenom čamcu u južnokorejskim teritorijalnim vodama, što se smatra retkim slučajem da se prebezi odluče da krenu na rizično putovanje morem kako bi se dokopali Južne Koreje.

Od kasnih 1990-ih više od 30.000 Severnokorejaca pobeglo je u Južnu Koreju želeći da izbegnu siromaštvo i političko ugnjetavanje.

Velika većina njih uspela je da pobegne kopnenim putem preko Kine, a bekstva morem su retka i neuobičajena, jer je ta ruta opasnija.

Brod južnokorejske Obalske straže otkrio je rano jutros čamac sa četiri prebega južno od istočne morske granice dve Koreje, nakon dojave poslate sa ribarskog broda.

U pitanju su muškarac i tri žene, članovi jedne porodice. Nisu bili naoružani i nisu nosili vojne uniforme kada su pronađeni.

Vojska Južne Koreje saopštila je da je u koordinaciji sa Obalskom stražom poslala prebege u pritvor zbog sumnje da su nelegalno ušli na teritoriju Južne Koreje.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike