SUKOB U IZRAELU Gaza izvela masivni raketni napad na Izrael: Galant: Spremamo se za sledeću fazu u ratu protiv Hamasa

26.10.2023

20:48

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

SUKOB U IZRAELU Gaza izvela masivni raketni napad na Izrael: Galant: Spremamo se za sledeću fazu u ratu protiv Hamasa
Copyright AP Photo/Profimedia

Danas je 20. dan sukoba između Izraela i Hamasa i otkako je u tom delu sveta proglašeno ratno stanje.

Iz Pojasa Gaze lansirane su rakete dugog dometa prema izraelskim gradovima Haifa i Ejlat, ali u tim napadima nije bilo povređenih. U međuvremenu izraelske vlasti su prestale da izdaju vize zvaničnicima Ujedinjenih nacija.

Mediji pišu da američki vojni savetnici pokušavaju da ubede Izrael da ne počinje kopnenu operaciju u Pojasu Gaze i ne ponavljaju iskustvo teških gradskih borbi kakve su vođene u vreme iračke kampanje.

Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je Izrael spreman za kopnenu operaciju, ali nije otkrio kada će se i kako ona desiti. Dodao je da će o tome odluku o tome kada će vojska ući u Gazu biti doneta na sastanku vladinog ratnog kabineta.

*** UŽIVO ***

00.30 - Zapalio se dalekovod nakon što je pogođen raketom iz Gaze

23.57 - Šef Hamasa: Brigade Al Kasam nastaviće da pojačavaju napade

Šef političkog biroa Hamasa Ismail Hanije rekao je da vojno krilo Hamasa Brigade Al Kasam nastaviti da pojačava napade i da je "otpor" u Gazi nepokolebljiv.

On je rekao da je "otpor" nacionalnooslobodilački "pokret koji nastoji da oslobodi svoj narod i svoju zemlju".

AP Photo/Adel Hana
 

Hanije je istakao da će izraelski napadi u Gazi destabilizovati ceo region, kao i da niko ne može da predvidi kako će se stvari dalje odvijati, objavila je Al Džazira.

23.40 - Jordan u UN: Izrael "od Gaze pravi pakao na Zemlji"

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi optužio je danas Izrael, na hitnom sastanku Generalne skupštine UN, da "od Gaze pravi pakao na Zemlji".

Safadi je istakao da će trauma proganjati generacije Palestinaca i ukazao da pravo na samoodbranu nije dozvola za nekažnjeno ubijanje, kao i da je kolektivno kažnjavanje ratni zločin, preneo je "Tajms of Izrael".

Jordan je prosledio nacrt rezolucije o kojem se još raspravlja, a koji bi trebalo da bude stavljen na glasanje sutra.

23.38 - Izrael se suočava sa masivnim raketnim napadom iz Gaze

 

23.33 - Raketirana najveća baza na Crvenom moru: Ubijen visoki oficir izraelske vojske

23.10 - Galant: Izrael sprema za sledeću fazu u ratu protiv Hamasa

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je danas da se Izrael sprema za „sledeću fazu” u ratu protiv Hamasa.

„Manevrisanje će početi kada se steknu uslovi. Ovi uslovi su složeni jer je takva i kampanja. Trupe su spremne“, rekao je Galan na brifingu u Tel Avivu.

Dodao je da će izraelske snage i bezbednosne vlasti "učiniti sve što je potrebno" da vrate taoce koje su uzeli pripadnici Hamasa, prenosi CNN.

21.55 - Palestinski predstavnik u UN optužio Zapad za "najgore moguće dvostruke standarde" 

Stalni palestinski predstavnik u Ujedinjenim nacijama Rijad Mansur optužio je Zapad, na posebnoj sednici Generalne skupštine UN, za dvostruke standarde i pozvao na hitan prekid izraelskih napada na Gazu.
        
Mansur je ocenio da se povodom dešavanja u Pojasu Gaze primenjuju najgori mogući dvostruki standardi Zapada poslednjih decenija.

AP Photo/Mohammed Dahman
 

21.33 - SAD šalju još 900 vojnika na Bliski istok

Još oko 900 američkih vojnika biće raspoređeno ili je već stiglo na Bliski istok kako bi pojačali protivvazdušnu odbranu i zaštili američko osoblje od intenziviranih napada grupa povezanih sa Iranom, rekao je danas portparol Pentagona Patrik Rajder.

21.26 . Hamas objavio spisak imena više od 7.000 žrtava

Ministarstvo zdravlja Gaze objavilo je listu sa imenima 7.028 ljudi za koje kaže da su ubijeni od početka izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze.
       
Dokument od 212 stranica sadrži imena i godine svake žrtve, a prema određenim navodima, prvih 88 imena pripada istoj porodici. 

21.01 - Desantisovi avioni nosili pomoć za Izrael, ali i vojnu opremu

Dva teretna aviona, koje je nedavno organizovao guverner Floride Ron Desantis za prevoz zaliha u Izrael, nosila su i dronove, pancire i šlemove za tu zemlju.

Desantisova kancelarija je ranije saopštila da su teretni letovi nosili "medicinske potrepštine, odevne predmete, proizvode za higijenu i dečije igračke", koji su donirani kao pomoć Izraelu nakon napada Hamasa, ali nije pominjala da je tamo takođe i oprema koju bi Izrael mogao da koristiti za ratovanje.

AP Photo/Charlie Neibergall
Ron Desantis

20.47 - IDF: Broj talaca u Gazi porastao na 224

Broj talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze porastao je na 224, saopštile su danas Izraelske oružane snage.

U saopštenju je navedeno da bi taj broj mogao i dalje da raste.

Profimedia
Jedna od puštenih talaca je bila i vremešna Johved Lifšic (85)

20.32 - IDF: Nastaviće se ograničeni kopneni napadi u Pojasu Gaze

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga  (IDF) kontraadmiral Danijel Hagari izjavio je da će vojska nastaviti ograničene kopnene napade u Pojasu Gaze.

AP Photo/Ariel Schalit
 

20.30 - Nakon sastanka sa SAD Katar odlučio da razmotri veze sa Hamasom

SAD i Katar su se saglasili da ta zalivska zemlja ponovo razmotri veze sa Hamasom nakon što se talačka kriza u Pojasu Gaze bude rešena, objavio je danas Vašington post.

Sporazum je, prema pisanju medija, sklopljen tokom nedavnog sastanka državnog sekretara Entonija Blinkena i katarskog emira šeika Tamima bin Hamada al-Tanija u Dohi. 

20.08 - Slovenački intelektualci vlastima:Izrael da menja politiku prema Palestincima

Grupa od 60 levo orijentisanih intelektualaca i javnih ličnosti Slovenije, pozvala je danas najviše zvaničnike u zemlji da pozovu Izrael da prestane da sprovodi nepravednu politiku prema Palestincima.

Oni su u otvorenom pismu, pored ostalog, istakli da nije dovoljno to što je Slovenija među zemljama EU koje su pozvale na prekid vatre zbog dostave humanitarne pomoći.

U tom saopštenju su premijer Robert Golob, predsednica Nataša Pirc Musar i ministarka inostranih poslova Tanja Fajon pozvani da urade ono što je "moralno i etički ispravno".

AP Photo/Fatima Shbair
 

19.54 - Izrael kritikovao Rusiju što je ugostila lidere Hamasa

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela kritikovalo je danas Rusiju što je ugostila lidere palestinske militantne grupe Hamas i pozvalo je Moskvu da ih odmah protera.

- Hamas je teroristička organizacija gora od ISIS-a - napisao je na platformi Iks portparol ministarstva Lior Hajat. 

Hajat je istakao da zbog toga Izrael posetu visokih zvaničnika Hamasa Moskvi vidi kao podršku terorizmu i legitimizaciju zločina te militantne grupe.

19.45 - MSP Rusije: Sa predstavnicima Hamasa se razgovaralo o oslobađanju svih talaca

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je u razgovoru sa predstavnicima palestinskog pokreta Hamas u Moskvi bilo reči o oslobađanju talaca i evakuaciji Rusa iz Pojasa Gaze. 

U saopštenju se navodi da je na razgovorima u Moskvi bio član Politbiroa Hamasa Abu Marzuk, kome je rečeno da se Rusija zalaže za momentalno oslobađanje stranih talaca koji se nalaze u Pojasu Gaze.

Profimedia
 

19.20 - Arapske zemlje osudile Izrael zbog gađanja civila i kršenja međunarodnog prava

Grupa arapskih zemlja - Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Jordan, Bahrein, Saudijska Arabija, Oman, Katar, Kuvajt, Egipat i Maroko, osudila je izraelsko gađanje palestinskih civila i "flagrantna kršenja međunarodnog prava" u Gazi.

Ministri spoljnih poslova 10 arapskih zemalja ukazali su u zajedničkom saopštenju da pravo Izraela na samoodbranu ne može da bude opravdanje za nepoštovanje osnovnih prava Palestinaca u Pojasu Gaze.

AP Photo/Mohammed Dahman
 

17.58 - Ubijen zamenik šefa Hamasove obaveštajne uprave Šadi Barud

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su danas u napadu na Gazu ubile zamenika šefa Hamasove obaveštajne uprave Šadija Baruda.

IDF optužuje Baruda da je planirao napade 7. oktobra na jugu Izraela sa liderom Hamasa Jahijom Sinvarom.

IDF je objavila snimak na kojem se vidi vazdušni napad u kojem je ubijen viši komandant.

17.40 - Hamas: 50 talaca je stradalo u izraelskom bombardovanju

Palestinski Hamas je izneo, za sada nepotvrđene tvrdnje, da je skoro 50 talaca poginulo u izraelskim vazdušnim napadima.

Izrael ni ranije nije reagovao na slične tvrdnje jer smatra da Hamas redovno iznosi neistine, prenosi Tajms of Izrael.

AP Photo/Hatem Moussa
 

17.30 - Erdan: Hamas je došao samo sa jednim ciljem

Izraelski ambasador u UN, Gilad Erdan, rekao je da rat u Gazi nema "nikakve veze sa Palestincima" već se radi o napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra koji je započet raketnim napadima.

- Rakete su bile samo pokriće za pogrom koji će uslediti. Varvarski teroristi Hamasa su napali Izrael sa mora, zemlje i iz vazduha. Došli su sa jednim ciljem: da svirepo ubiju svakoga na koga naiđu (...) Mnogi se pitaju zašto su snimili svoje sadističko nasilje. E pa, reći ću vam zašto. Zato da bi mogli da terorišu izraelsku javnost - rekao je.

17.14 - Među taocima deca iz Mađarske i Tanzanijci

Među taocima se nalaze i dvoje mađarkse dece, starosti 15 i 8 godina, koji su oteti iz kuće njihovog oca u kibucu nadomak granice sa Gazom

Hamas je zarobio i dva državljanina Tanzanije, kao i jednog Južnoafrikanca

AP Photo/Oded Balilty
 

17.02 - Francuska šalje ratni brod ka Gazi zbog humanitarne podrške tamošnjim bolnicama

Francuski ratni brod "toner" krenuo je ka istočnom Mediteranu da pruži podršku bolnicama u Pojasu Gaze, koje pokušavaju da se izbore s velikim brojem žrtava izraelskih vazdušnih udara, pre svega jer im ponestaje goriva i medicinskih zaliha.

Predsednik Emanuel Makron rekao je da šalje nosač helikoptera da pomogne stanovnicima Gaze kako bi dobili lekove i neophodnu negu, preneo je Rojters.

17.00 - Izrael: Među Hamasovim taocima 54 Tajlanđanina

Prema novim podacima koje je objavila izraelska vlada, 54 državljana Tajlanda su među više od 200 talaca koje Hamas drži u Gazi. Veruje se da su svi oni radnici sa farme zaposleni u poljoprivrednim zajednicama u koje je Hamas upao 7. oktobra.

16.31 - Delegacija Hamasa u poseti Moskvi

16.26 - Hamas: Oko 50 izraelskih talaca poginulo u Gazi u udarima Izraela

Portparol Brigada el Kasam, vojnog krila Hamasa, saopštio je da je oko 50 izraelskih talaca poginulo u izraelskom granatiranju Pojasa Gate.

Profimedia/Ashraf Amra / Anadolu
 

16.04 - Dvoje dece iz Mađarske među taocima u Gazi

Dvoje dece sa dvojnim izraelsko-mađarskim državljanstvom nalazi se među više od 200 talaca koje drži militantna grupa Hamas u Pojasu Gaze, javlja Asošijejted pres, pozivajući se na mađarsko ministarstvo spoljnih poslova.

Deca od 8 i 15 godina odvedena su iz kuće svog oca u kibucu blizu granice sa Gazom tokom smrtonosnog divljanja Hamasa 7. oktobra, rekla je majka dece za mađarski nedeljnik Hetek.

Portparol ministarstva potvrdio je za magazin da su deca zadržana u Gazi i rekao da je ministarstvo u kontaktu sa njihovom majkom.

16.00 - Sedam osoba povređeno u padu drona IDF-a na porodičnu kuću na severu Izraela

Sedam osoba je povređeno danas nakon što je dron izraelske vojske (IDF) pao na balkon porodične kuće u izraelskom gradu Maalot Taršiha, nedaleko od granice sa Libanom, saopšteno je iz bolnice u Nahariji.

Među povređenima je pet odraslih osoba i dvoje dece od pet i 11 godina, prenosi Tajms of Izrael.

15.56 - Arapske zemlje osuđuju gađanje civila u Gazi

 

 

Zajedničko saopštenje koje su potpisali ministri spoljnih poslova devet arapskih zemalja osudilo je, kako se navodi, gađanje civila i kršenje međunarodnog prava u Gazi, prenosi Rojters.

Takođe je osudio prisilno raseljavanje i kolektivnu kaznu u Gazi. Pravo na samoodbranu ne opravdava kršenje zakona i zanemarivanje palestinskih prava, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali ministri spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Bahreina, Saudijske Arabije, Omana, Katara, Kuvajta, Egipta i Maroka.

Šta znamo do sada?

  • Oko 200.000 domaćinstava je delimično ili kompletno uništeno u Gazi
  • Izraelski napadi su davno prestali da budu izraz samoodbrane i pretvorili su se u otvoreni progon, brutalnost, masakr i varvarstvo, poručio je turski lider Redžep Tajip Erdogan
  • Stotine Iračana blokirale su naftne tankere da krenu ka Jordanu jer ne žele da iračka nafta bude izvezena u zemlje koje imaju mirovne sporazume sa Izraelom
  • Broj stradalih u Gazi je premašio 7.000, a među njima ima 2.913 dece, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi
  • Izraelska vojska je saopštila da je tokom noći u Zapadnoj obali uhapšeno 60 ljudi, uključujući 46 za koje se sumnja da su povezani sa Hamasom
  • Dvanaest kamiona je iz Egipta ušlo u Gazu, a prevoze hranu, lekove i medicinske potrepštine

15.21 - Erdogan osuo paljbu po EU

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je EU što ne poziva na prekid vatre u Gazi, optužujući Zapad za ravnodušnost prema stradanju muslimana.

- Koliko još dece mora da umre da bi Evropska komisija pozvala na prekid vatre? Koliko još tona bombi mora pasti na Gazu pre nego što SB UN nešto preduzme? - poručio je Erdogan.

On je napomenuo da Zapad žmuri na nasilje u Gazi "jer je krv koja se proliva muslimanska krv".

AP Photo/Pavel Golovkin
Redžep Tajip Erdogan

15.16 - IDF: Ubijen načelnik Hamasa u Kan Junisu u Pojasu Gaze

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je ubila načelnika Hamasa za Severni sektor u Kan Junisu, Hasana el Abdulaha. 

IDF navodi da je vazdušni napadna Pojas Gaze izveden nakon obaveštajnih informacija o lokaciji na kojoj se El Abdulah nalazio, a koje su prikupile bezbednosna agencija Šin Bet i Uprava za vojnu obaveštajnu službu.

14.56 - Pod ruševinama u Gazi bar 1.950 ljudi

Ispod ruševina zgrada srušenih izraelskim bombama zatrpano je najmanje 1.950 ljudi i biće potrebno bar nedelju dana kako bi bili izvučeni živi ili mrtvi, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

14.53 - Putin: Izraelski rat u Gazi mogao bi se proširiti van Bliskog istoka

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi izraelski rat u Gazi mogao da se proširi i van Bliskog istoka, rekavši da nije u redu da se žene, deca i starci u palestinskoj enklavi kažnjavaju za zločine drugih ljudi.

- Naš glavni zadatak je da zaustavimo krvoproliće i nasilje - rekao je on na sastanku u Kremlju s ruskim verskim vođama različitih vera, prema transkriptu iz Kremlja.

Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

14.33 - Borelj podržao Gutereša

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izrazio je podršku naporima generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za postizanje mira na Bliskom istoku nakon što je Izrael kritikovao njegove izjave.

- U potpunosti podržavamo rad generalnog sekretara i osoblja UN na postizanju mira i slanju pomoći ljudima na Bliskom istoku i širom sveta - napisao je Borelj na mreži Iks.

Prema njegovom mišljenju, Guterešove reči su pogrešno protumačene. Borelj je podsetio da je generalni sekretar UN bezuslovno osudio dejstva Hamasa u Izraelu 7. oktobra, ali i napomenuo da su životi svih civila vredni, kao i da međunarodno humanitarno pravo važi za sve.

14.12 - Palestinski šef diplomatije: Izrael vodi osvetnički rat protiv Pojasa Gaze

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad el Maliki izjavio je da je izraelska ofanziva na Pojas Gaze “osvetnički rat” i pozvao na prekid ”jednostrane agresije”. 

- Ovog puta, rat koji vodi Izrael je drugačiji. Ovog puta to je osvetnički rat - rekao je El Maliki u Hagu.

13.26 - Broj poginulih u Pojasu Gaze od početka sukoba Izraela i Hamasa premašio je 7.000, navode iz Hamasa.

13.08 - Izraelska vojska bombardovala selo Ajta al Šab na jugu Libana

12.56 - U izraelskom bombardovanju grada Han Junis u Pojasu Gaze ubijene su 22 osobe, dok je više od 100 ljudi povređeno, saopštilo je palestinsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

12.50 - 12 kamiona pomoći pušteno u Pojas Gaze

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca saopštilo je da je 12 kamiona njihovih kolega iz egipatskog Crvenog polumeseca prošlo kroz prelaz Rafa između Egipta i Gaze, prevozeći vodu, hranu, lekove i medicinske potrepštine.

Do sada su primljena 74 kamiona, navedeno je u objavi na društvenim mrežama. Nije bilo dozvoljeno da se unese gorivo, dodaje se.

12.42 - Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u centralnom Izraelu

12.33 - U poslednjih nekoliko sati više od 70 ljudi je ubijeno u bombardovanju na jugu Gaze, rekao je menadžer bolnice Naser u Kan Junisu u Pojasu Gaze.

12.04 - Palestinski ministar: Gazi je potreban potpuni prekid vatre da bi pomoć ušla

Izrael treba da pristane na potpuni prekid vatre u Gazi kako bi omogućio dopremanje hitno potrebne humanitarne pomoći, rekao je palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Maliki u Hagu, prenosi Rojters.

Ovim rečima on je reagovao na poziv lidera EU na "humanitarne koridore i pauze" granatiranja u Gazi kako bi se omogućilo da hrana, voda i medicinske zalihe stignu do Palestinaca. Al Maliki je u četvrtak opisao predlog EU kao neprihvatljiv, rekavši da on neće obezbediti da pomoć stigne i da se ponovo uspostavi snabdevanje vodom i strujom.

12.01 - Erdogan razgovarao sa papom: Izraelski udari po Gazi dostigli nivo masakra

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sa papom Franjom o sukobu Izraela i Hamasa. Erdogan je u razgovoru kazao da su „izraelski udari po Pojasu Gaze dostigli nivo masakra“ i da je „ćutanje međunarodne zajednice sramota za čovečanstvo“.

AP Photo/Pavel Golovkin
Erdogan

Predsednik Turske rekao je poglavaru Rimokatoličke crkve tokom telefonskog razgovora da bi svi trebalo da podrže „neometanu dostavu pomoći nevinim civilima“ u Gazi.

Erdogan je ponovio stanovište Turske da trajno rešenje konflikta može biti postignuto jedino kroz osnivanje nezavisne palestinske države.

11.51 - Izrael u napadima uništio četvrtinu Gaze

Izraelske snage uništile su do sada 200.000 stambenih jedinica delimično ili u potpunosti, što je više od 25 odsto naseljenog dela Gaze, rekao je palestinski ministar javnih radova i stanovanja Mohamed Zijara

11.37 - Čak 400 Amerikanaca moli da ih izvuku iz Gaze

Najmanje 400 državljana SAD i isto toliko njihovih rođaka zatražili su od Stejt departmenta pomoć kako bi izašli iz Pojasa Gaze preko prelaza Rafa.

11.22 - Brazilski predsednik Lula: Ovo nije rat, ovo je genocid

AP Photo/Louise Delmotte
Lula da Silva

Brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva kaže da eskalacija u Gazi nije rat, već “genocid” koji je rezultirao smrću hiljada djece.

- Ono što se trenutno događa na Bliskom istoku vrlo je ozbiljno. Ne radi se o tome ko ima razlog ili ko je pogrešio. Problem je što to nije rat, to je genocid u kojem je ubieno 2.000 djece koja nemaju nikakve veze s ovim ratom, ali su žrtve - rekao je Lula.

11.17 - SZO poziva na "trenutni i neprekidan" pristup pomoći

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da ima zalihe u pripravnosti preko granice u Egiptu.

Zalihe bi mogle da obezbede hirurške intervencije za 3.700 pacijenata sa poverama i osnovne zdravstvene usluge za 110.000 ljudi i medicinsku opremu za 20.000 pacijenata koji boluju od hroničnih bolesti.

- Bez goriva, lekova i zdravstvenih zaliha bolnice u Gazi su na ivici nezamislive humanitarne katastrofe. SZO poziva na hitan i neprekidan pristup Gazi i preko nje, kako bi se njen bolesni zdravstveni sistem hitno mogao oživeti - napisala je agencija na društvenim mrežama.

11.02 - Izraelska vojska i policija identifikovale su 1.117 žrtava sukoba

10.45 - Najmanje osam Palestinaca povređeno je u racijama koje su sprovele izraelske snage na Zapadnoj obali

Prema navodima Palestinskog društva zatvorenika, izraelske snage pritvorile su više od 1.450 Palestinaca od 7. oktobra.

10.28 - Izraelska vojska: Broj talaca u Gazi porastao na 224

Potvrđeni broj ljudi koji se drže kao taoci u Pojasu Gaze posle prekograničnih racija Hamasa 7. oktobra sada iznosi 224, prenosi Rojters, pozivajući se na izraelsku vojsku.

Prema vojsci, broj bi mogao da se poveća.

10.05 - Haotične scene u bolnicama u Gazi

Misija Crvenog krsta za procenu stanja u bolnicama u Pojasu Gaze ocenila je da tamo vladaju scene „haosa i iscrpljenosti“, zbog potpune blokade, nestašice goriva i izraelskog bombardovanja.

Eksperti Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) tokom posete su se usredsredili na dva glavna medicinska centra u Gazi - Kuds i Šifa.

9.55 - U Gazi poginula 22 palestinska novinara

Najmanje 22 palestinska novinara poginula su u Pojasu Gaze tokom izraelskih napada od 7. oktobra. Među njima je i Dua Šaraf, novinarka Radija Al Aksa, koja je u toku noći poginula sa detetom kada su bombe pogodile njenu kuću u naselju az Zavajda.

9.48 - Hamas poziva na proteste širom sveta za otvaranje graničnog prelaza Rafa

Palestinski militantni pokret Hamas, koji ima vlast u Pojasu Gaze, pozvao je na masovne proteste u Izraelu, na Zapadnoj obali i u celom muslimanskom svetu u petak i nedelju, sa kojih bi se zahtevalo otvaranje graničnog prelaza Rafa.

- Pozivamo naš narod u domovini i van nje, i sve pripadnike arapske i islamske nacije, i slobodni narod sveta, da intenziviraju masovnu mobilizaciju u narednim danima i da aktivno protestuju u petak i nedelju pod sloganom "Otvorite prelaz Rafa" i "Zaustavite genocidni rat u Gazi" - navodi se u saopštenju Hamasa, prenosi Tajms of Izrael.

AP Photo/Omar Aziz
 

9.28 - Izrael: U Gazi ima goriva, ali Hamas ga radije koristi za vojsku nego za bolnice

Izraelska vojska je danas osporila tvrdnju Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) da će gorivo uskoro nestati u Pojasu Gaze, što preti da izazove humanitarnu katastrofu.

- Koliko ja znam, još uvek ima struje u Pojasu Gaze. I ovaj izveštaj je pomalo upitan - rekao je portparol vojske potpukovnik Džonatan Konrikus komentarišući  izveštaj UNRWA od 16. oktobra, prenosi Rojters.

On je dodao da su agenciju UN informisali o tome odakle Hamas, koji upravlja Pojasom Gaze, nabavlja kako dizel gorivo, tako i druge vrste, i da je sve to unutar palestinske enklave.

9.24 - Izraelske snage tokom noći uhapsile najmanje 85 Palestinaca

U izraelskim napadima koji su tokom noći izvedeni u nekoliko delova okupirane Zapadne obale, u Nablusu, Hebronu i Istočnom Jerusalemu, uhapšeno je najmanje 85 Palestinaca, uključujući najmanje četiri žene, piše Al Džazira.

8.26 - Dva Izraelca su teže povređena u sukobu sa Palestincima u bilizini naselja Rimonim na Zapadnoj obali.

8.20 - Japan pozvao Izrael da privremeno obustavi napad na Gazu zbog humanitarne pomoći

 

 

Japan je pozvao Izrael da privremeno obustavi napade na Pojas Gaze, kako bi se humanitarna pomoć dostavila u opkoljenu palestinsku enklavu, saopštilo je japansko ministarstvo spoljnih poslova.

Ovaj zahtev je iznet na sastanku japanske ministarke spoljnih poslova Joko Kamikave i izraelskog ambasadora u Japanu Gilada Koena u sredu uveče sa ciljem da se omogući humanitarni pristup enklavi, navodi se u saopštenju koje je danas objavilo ministarstvo, prenosi Rojters.

7.40 - Izrael: Najveća kopneni upad u Gazu do sada, vojska se nakon akcije povukla

Kopnene snage izraelske vojske izvele su danas ograničenu operaciju u severnom delu Pojasa Gaze, u kojoj su napale više meta Hamasa pre nego što su se povukle, navodi vojska u saopštenju.

Na snimku noćne akcije, koji je objavila vojska, vidi se kako oklopna vozila prolaze kroz peščanu graničnu zonu. Izraelski vojni radio opisao je akciju kao najveći upad u trenutnom sukobu Izraela sa militantima Hamasa u Pojasu Gaze.

 

 

U saopštenju vojske navodi se da je upad izveden kao de "priprema za naredne faze borbe", što možda ukazuje na invaziju velikih razmera, kojom je Izrael zapretio kao sredstvom za uništenje Hamasa, prenosi Rojters. "Vojnici su nakon toga napustili to područje i vratili se na teritoriju Izraela", dodaje se u vojnom saopštenju.

7.30 - Na sednici SB UN nisu prihvaćene ni američka ni ruska rezolucija

Rusija i Kina stavile su veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija na rezoluciju SAD o situaciji u Izraelu i Gazi, nakon čega je glasovima SAD i Velike Britanije odbačen i ruski nacrt. Nacrt američke rezolucije je imao za cilj da reši humanitarnu krizu u Gazu pozivajući na prekid vatre kako bi se omogućio dopremanje humanitarne pomoći, navodi Rojters.

Printscreen/YouTube/United Nations
 

Protiv američke rezolucije, pored Kine i Rusije, bili su Ujedinjeni Arapski Emirati, dok je 10 članica SB glasalo za, a Mozambik i Brazil su bili uzdržani. SB UN nije prihvatio ni ruski nacrt rezolucije o situaciji oko Izraela i Pojasa Gaze, u kojoj se poziva na momentalni prekid vatre, prenela je agencija RIA Novosti.

Dokument je, takođe, uzeo u obzir elemente brazilskog nacrta koji nije usvojen prošle nedelje zbog protivljenja SAD. Ruski nacrt nije ni dobio potrebnih devet glasova. Četiri zemlje su glasale za - Kina, Rusija, Gana i UAE, protiv su bile dve stalne članice SB - SAD i Britanija, a devet je bilo uzdržano. Ruski nacrt rezolucije je posebno pozvao na hitan, održiv prekid vatre i osudio napad Hamasa 7. oktobra, kao i neselektivne napade na civile i civilnu infrastrukturu u Gazi.

7.15 - Izrael: Više od polovine talaca koje drži Hamas su stranci

Više od polovine od oko 220 talaca, koje drži palestinska grupa Hamas, ima strano državljanstvo i potiče iz 25 različitih zemalja, saopštila je danas izraelska vlada. Među njima su čak 54 državljanina Tajlanda, prenosi Rojters. Vlada je takođe rekla da je potvrđeno da je 328 osoba iz 40 zemalja poginulo ili nestalo nakon napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra. Kako se procenjuje, u tom napadu je ukupno ubijeno oko 1.400 ljudi. Izrael je saopštio da 138 talaca ima strane pasoše, od kojih mnogi imaju dvojno državljanstvo.

7.00 - Netanjahu: Izrael spreman za kopnenu operaciju

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je prethodne noći da je Izrael spreman za kopnenu operaciju, ali nije otkrio kada će se i kako ona desiti.

AP Photo/Christophe Ena, Pool
 

- Nalazimo se na vrhuncu borbe za opstanak - rekao je Netanjahu u televizijskom obraćanju naciji.

Naveo je da Izrael ima dva cilja pred sobom - da uništi Hamas i da oslobodi taoce koje drži Hamas.

On je dodao da će odluku o tome kada će vojska ući u Gazu biti doneta na sastanku vladinog ratnog kabineta, prenosi Rojters.

Izraelski premijer ponovo je pozvao palestinske civile da napuste severni deo Pojasa Gaze.

Netanjahu je kazao da Izrael ima podršku svetskih lidera i da oni sada razumeju da je "Hamas ISIS (Islamska država), a ISIS Hamas".

06.55 - Izrael: Više od polovine talaca koje drži Hamas su stranci

Više od polovine od oko 220 talaca, koje drži palestinska grupa Hamas ima strano državljanstvo i potiče iz 25 različitih zemalja, saopštila je izraelska vlada.

Među njima su čak 54 državljana Tajlanda, prenosi Rojters.

Vlada je takođe rekla da je potvrđeno da je 328 osoba iz 40 zemalja poginulo ili nestalo nakon napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra.

Ipak, procenjuje se da je u napadu ukupno ubijeno oko 1.400 ljudi. Izrael je saopštio da 138 talaca ima strane pasoše, od kojih mnogi imaju dvojno državljanstvo.

Ukoliko ste propustili jučerašnje vesti o ratu u Izraelu, sve možete pročitati u našem blogu.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo nekoliko stotina ljudi.

- Kao odgovor na to Izraelske odbrambene snage pokrenule su ubrzo napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije Hamasa.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U unakrsnim granatiranjima do sada je stradalo skoro 4.000 ljudi u Pojasu Gaze, a više od 1.400 u Izraelu, među kojima i veliki broj civila.

- Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć,  dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- U napade na Izrael uključio se i libanski Hezbolah, koji je gađao tenkove koji su počeli da se gomilaju u pograničnoj teritoriji, na šta je Izrael reagovao ispaljivanjem fosforne municije.

- Gađana bolnica Al-Ahli u Gazi, obe strane se međusobno optužuju za bombardovanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike