Tračak nade za očajne doktore u Gazi: Dečak kojeg su doktori izvukli iz mrtve majke još nema ime, cela porodica mu stradala u granatiranju

24.10.2023

20:22

0

Doktor i sestre brinu o njemu, gledajući ga kao simbol pobede života u strašnom ratu

Tračak nade za očajne doktore u Gazi: Dečak kojeg su doktori izvukli iz mrtve majke još nema ime, cela porodica mu stradala u granatiranju
Ilustracija - Copyright Profimedia

Beba stara 10 dana, koja je i dalje u bolnici Al-Šifa i koja se identifikuje kao „Sin Marjam al-Harš", je, prema rečima šefa odeljenja za novorođenčad dr Nasera ​​Bulbula, simbol „pobede protiv ove ružne izraelske agresije“.

- Pozvali su nas 13. oktobra iz bolnice Kamal Advan na severu Gaze zbog teško povređene trudne žene koja je izdisala. Došlo je do vazdušnog napada na njenu kuću, a cela njena porodica, svih 10 članova uključujući njenog muža, ubijeni su - priča za Al Džaziru Bulbul.

Ženi na samrti, koja je bila trudna 32 nedelje, urađen je hitan carski rez, a njen dečak je izvučen iz utrobe, živ, ali sa slabim otkucajima srca.

Beba je prebačena u Al-Šifu, gde je odmah stavljena na mehaničku ventilaciju, zajedno sa 54 nedonoščadi.

- Oporavlja se. Posle šest dana smo ga skinuli sa mehaničke ventilacije, a tri dana kasnije uočili smo da ima cerebralnu ishemiju, što je akutna povreda mozga koja je posledica poremećenog dotoka krvi u mozak. Ovo je posledica toga što je njegova majka umrla pre nego što se rodio - kazao je doktor.

Nijedan rođak nije došao da uzme bebu, pa Bulbul i njegov tim medicinskih sestara brinu o njemu.

- Svaki put kada ga pregledam, obuzmu me tuga i bol. Ali dok je živ, daje nam snagu i nadu da ćemo prebroditi ove strašne dane. Čak i strpljenja da izdržimo užase koje svakodnevno viđamo - ispričao je doktor.

Izrael je pokrenuo najnoviju ofanzivu na pojas Gaze 7. oktobra u znak osvete za napad na Izrael koji je izvelo naoružano krilo Hamasa istog dana.

Vazdušno bombardovanje Gaze se nemilosrdno nastavlja i Izrael je uveo potpunu opsadu, isključivši vodu, struju i gorivo iz jedine elektrane.

Lekari su upozorili na razorne posledice ovakvih akcija, rekavši da će stotine pacijenata koji se oslanjaju na respiratorne aparate umreti. Gorivo u bolnicama je nestalo, i dok su neke bile prinuđene da se zatvore, druge poput Al-Šife rade na solarne generatore.

- Bez goriva za pogon mašina za mehaničku ventilaciju, sve bebe bi umrle u roku od pet minuta - rekao je Bulbul otvoreno.

U saopštenju, vladina kancelarija za medije u Gazi istakla je neophodnost trajnog otvaranja graničnog prelaza Rafa, kako bi se dopremile zalihe za život i humanitarne potrebe, posebno gorivo.

U pojas Gaze su ušla ukupno 34 kamiona humanitarne pomoći, što je i dalje ispod minimuma koji zahteva katastrofalna humanitarna realnost, navodi se u saopštenju.

U 18-dnevnom ratu ubijeno je više od 5.700 Palestinaca, od kojih su skoro polovina deca, dok je 15.000 ljud ranjeno. Pod ruševinama se traži još nestalo još 1.500, uključujući 830 dece.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike