"Neodrživo je dati Izraelu zeleno svetlo i dozvolu da slobodno ubija u Gazi": Šeik tvrdi da međunarodna zajednica ima dvostruki aršin

24.10.2023

18:40

0

Autor: M. Vu.

Šeik Tamim bin Hamad Al Tani je takođe rekao da je nastavak rata opasna eskalacija koja preti regionu

"Neodrživo je dati Izraelu zeleno svetlo i dozvolu da slobodno ubija u Gazi": Šeik tvrdi da međunarodna zajednica ima dvostruki aršin
Copyright AP Photo/Hatem Ali

Katarski emir pozvao je međunarodnu zajednicu da obuzda Izrael u njegovoj borbi protiv Hamasa, rekavši da izraelskim snagama ne treba dati zeleno svetlo za bezuslovno ubijanje u opkoljenom pojasu Gaze.

U uvodnom govoru na godišnjoj sednici Saveta Šure u utorak, šeik Tamim bin Hamad Al Tani je takođe rekao da je nastavak rata opasna eskalacija koja preti regionu.

'Dvostruki standardi' međunarodne zajednice

„Želimo da kažemo: dosta je – dosta je. Neodrživo je dati Izraelu bezuslovno zeleno svetlo i dozvolu da slobodno ubija, niti je održivo ignorisati realnost okupacije, opsade i naseljavanja“, rekao je on.

 

 

Emir je osudio nasilje nad nedužnim civilima sa obe strane, ali i optužio međunarodnu zajednicu za „dvostruke standarde”, rekavši da se „ponašaju kao da životi palestinske dece nisu vredni pomena, kao da su bezimeni ili bezlični”.

 

 

Najnoviji komentari šeika Tamima o sukobu usledili su više od dve sedmice nakon što je Izrael započeo razornu kampanju vazdušnih napada na Gazu nakon što su militanti Hamasa izveli iznenadni napad na južni Izrael.

Dva taoca oslobođena

U napadu na Hamas ubijeno je više od 1.400 ljudi, uglavnom civila, prema izraelskim vlastima. Od tada je Izrael više puta napadao Gazu, ubivši više od 5.000 ljudi, od kojih su 40 odsto deca, prema palestinskim zvaničnicima. Takođe je uveo „totalnu opsadu” teritorije, prekinuvši dotok hrane, vode i goriva.

 

 

„Ne sme se dozvoliti, u naše vreme, da se prekine dotok vode i spreči dolazak lekova i hrane, da se tako nešto upotrebi kao oružje protiv stanovništva“, rekao je katarski emir i pozvao na prekid na rat koji je „prešao sve granice.“ .

Hamas je u ponedeljak saopštio da je oslobodio dve zatvorenice iz Pojasa Gaze, "poštujući humanitarne" razloge, a uz posredovanje Katara i Egipta.

Najnovije vesti o ratu u Izraelu pratite na našem portalu iz minuta u minut.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike