Belgijski ministar pravde podneo ostavku nakon napada u Briselu: Ubica ilegalno boravio u zemlji, tužilaštvo načinilo stravičan propust!

21.10.2023

22:35

0

Greška je individualna, istorijska i neoprostiva, sa tragičnim posledicama

Belgijski ministar pravde podneo ostavku nakon napada u Briselu: Ubica ilegalno boravio u zemlji, tužilaštvo načinilo stravičan propust!
Vensan van Kvikenborn - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner, File

Belgijski ministar pravde Vensan van Kvikenborn podneo je ostavku zbog propusta koje je javno tužilaštvo Brisela načinilo u slučaju zahteva za ekstradiciju Tunišanina Abdesalema Lasuda, koji je 16. oktobra u belgijskoj prestonici ubio dvojicu državljana Švedske, a jednog ranio, uoči utakmice fudbalskih reprezentacija Belgije i Švedske.

Ostavka je usledila posle saznanja da su vlasti u Tunisu 2022. godine poslale zvanični zahtev za isporučenje Lasuda, koje belgijsko tužilaštvo nikada nije procesuiralo.

- Greška je individualna, istorijska i neoprostiva, sa tragičnim posledicama. Želim da preuzmem punu političku odgovornost - rekao je Van Kvikenborn na konferenciji za medije kojoj je prisustvovao i glavni briselski javni tužilac Johan Demil.

AP Photo/Michel Euler
 

Kako je naveo Van Kvikenborn, Tunis je 15. avgusta 2022. zatražio ekstradiciju Abdesalema Lasuda. Belgijsko Ministarstvo pravde prosledilo je zahtev 1. septembra prošle godine javnom tužilaštvu Brisela, ali slučaj nije procesuiran. 

Od 31 zahteva koji su prosleđeni sudu tokom godine, nije obrađen jedino zahtev za izručenje Lasuda.

Lasud je Tunisu 2005. osuđen za pokušaj ubistva i druga krivična dela, ali je pobegao iz zatvora 2011. i putovao po Evropi, završivši u Belgiji.

U Belgiji je ilegalno boravio od 2020, kada mu je odbijen zahtev za azil koji je podneo 2019. godine.

Printscreen/X/Martina Turina/AP Photo/Sylvain Plazy
 

Belgijska policija je posedovala i dosije o napadaču, kao osumnjičenom za umešanost u trgovinu ljudima.

Takođe, kako prenosi britanski Gardijan, podaci koje je belgijskim vlastima dostavila "strana policijska služba" ukazuju da je Lasud potencijalno radikalizovana osoba, kao i da je nameravao da otputuje u Siriju i učestvuje u borbama na strani Islamske države.

Međutim, belgijske vlasti su propustile da ga uvrste na listu osoba koje su pretnje po nacionalnu bezbednost.

Lasud je ubijen tokom potrage belgijske policije u utorak, dan posle napada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike