Da li je ovo kraj Šengena? Sve više država uvodi kontrole na granicama, ministri EU poručili: "Pooštriti kontrolu migranata"

19.10.2023

14:10

0

Ministri unutrašnjih poslova i pravde sastali su se da bi razgovarali o tome koje korake da preduzmu nakon smrtonosnih islamističkih napada u Briselu i Francuskoj

Da li je ovo kraj Šengena? Sve više država uvodi kontrole na granicama, ministri EU poručili: "Pooštriti kontrolu migranata"
Rat na Bliskom istoku doveo Šengen u pitanje - Copyright Profimedia/Tanjug/AP

Ministri zemalja EU rekli su danas u Briselu da države članice moraju da pooštre kontrolu migranata i tražilaca azila.

Osim toga dodali su da bi države članice morale brže da proteraju one za koje se smatra da predstavljaju bezbednosni rizik nakon niza islamističkih napada prethodnih dana.

Ministri unutrašnjih poslova i pravde sastali su se da bi razgovarali o tome koje korake da preduzmu nakon smrtonosnih islamističkih napada u Briselu i Francuskoj.

Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Shinas rekao je pred sastanak da važeća pravila vlade EU za vraćanje ilegalnih migranata u njihove zemlje porekla nisu adekvatna i da postoje novi predlozi o kojima će se razgovarati, prenosi Rojters.

Profimedia
 

"Važno je da oni pojedinci koji mogu izazvati bezbednosnu pretnju za naše građane budu odmah vraćeni uz upotrebu sile", rekla je komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson novinarima uoči sastanka. Johanson je navela da EU mora biti efikasnija i brža u donošenju odluka o vraćanju migranata u matične zemlje.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen rekao je po dolasku na sastanak da EU što pre treba da primeni nova pravila o migracijama i da treba brže da donosi odluke o zahtevima za azil.

Očekuje se da će novi migracioni pakt EU biti konačno usaglašen do kraja ove godine. Navodi se da su zemlje članice EU izdale 420.000 odluka o vraćanju migranata prošle godine, ali da je samo njih 77.000 sprovedeno.

Slovenija, Italija, Mađarska uvele nadzor na granicama

Sve više zemalja uvodi kontrole na granicama unutar šengenskog prostora zbog velikog broja ilegalnih ulazaka migranata.

Italija je najavila da će zbog promenjenih okolnosti u Evropi i na Bliskom istoku uvesti nadzor na granici sa Slovenijom.

Takođe, u Sloveniji se najavljuje da će uvesti kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom.

Profimedia
 

Italija je obavestila Sloveniju da će uvesti granične kontrole najpre na deset dana s mogućnošću produženja.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Piantedosi izvestio je svog slovenskog kolegu Boštjana Poklukara da je svrha uvođenja ove privremene mere prevencija terorizma i organizovanog kriminala.

Dvojica ministara su se složila da zapadnobalkanska ruta, koju pomno prate i slovenske i italijanske sigurnosne službe, može biti atraktivan koridor za potencijalnu radikalizaciju.

Zbog velikog migrantskog pritiska i stanja na Bliskom istoku sve više država uvodi ili produžava granične kontrole na unutrašnjim granicama šengenskog prostora, prenosi Hina.

Austrija je uvela kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom još 2015, u ponedeljak je obavestila Komisiju da će s tim nastaviti do maja sledeće godine.

U sredu je uvela kontrole i na granici s Češkom, nakon što je Nemačka odlučila uvesti nadzor na granicama s Poljskom i Švajcarskom te produžiti kontrole na granici s Austrijom.

Profimedia
 

Kontrole na unutrašnjim granicama šengenskog prostora provode još i Danska, Francuska, Norveška i Švedska.

U okviru rasprave o šengenskom prostoru posebna pažnja biće posvećena krijumčarenju migranata i o tome kako se efikasno boriti toga.

U Briselu su pre dva dana u terorističkom napadu ubijene dve osobe, u Francuskoj je u petak mladi radikalizirani islamista ubio profesora na severu zemlje, u sredu je nekoliko regionalnih vazdušnih luka bilo je evakuisano nakon “dojava o bombi” poslatih elektronskom poštom.

Zbog povećane opasnosti od novog napada, bezbednosna uzbuna u zemlji podignuta je na najvišu razinu.

Špansko predsedništvo izvestiće ministre o tome kako napreduju pregovori između Veća i Parlamenta o usaglašavanju zakonodavnih tekstova o migracijama i azilu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike