Ovo su žrtve terorističkog napada u Briselu: Tunišanin hladnokrvno ispalio rafal u njih, pa na Fejsbuku objavio da je ubio nevernike (VIDEO)

17.10.2023

19:02

0

Autor: Lj. S.

Ubijeni muškarci su bili obučeni u majice švedske fudbalske ekipe

Ovo su žrtve terorističkog napada u Briselu: Tunišanin hladnokrvno ispalio rafal u njih, pa na Fejsbuku objavio da je ubio nevernike (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Tanjug/AP Photo/Sylvain Plazy

Dvojica muškaraca starosti 70 i 60 godina žrtve su terorističkog napada koji se dogodio 16. oktobra u Briselu.

U teškom stanju nalazi se jedan muškarac (70) koji je ranjen. 

Belgijski mediji prenose saopštenje švedskog Ministarstva spoljnih poslova u kojem se kaže da je 70-godišnji muškarac živeo u okolini Stokholma, a 60-godišnjak u inostranstvu. Kod njega je pronađen švajcarski pasoš, pa je moguće da je imao dvojno državljanstvo Švedske i Švajcarske.

AP Photo/Martin Meissner
 

Podsetimo, oni su ubijeni u ponedeljak u blizini Senkteleta, severno od centra grada. Bili su obučeni u majice švedske fudbalske ekipe, koja je sinoć igrala protiv Belgije. 

Mesto napada je oko šest kilometara udaljeno od stadiona na kojem se igrala utakmica, koja je prekinuta nakon prvog poluvremena.

Na njih je pucao tuniski državljanin Abdesalem L., koji je, uprkos odluci o proterivanju iz Belgije, već dve godine ilegalno boravio u zemlji.

Tanjug/AP Photo/Sylvain Plazy
 

Abdesalem L. je pratio žrtve koje su izašle iz taksija i onda je otvorio vatru iz automatskog oružja na njih. Treća osoba, koja je teško ranjena, jeste vozač taksija.

"Službe nisu mogle da ga prate"

Belgijski premijer Alekander de Kru danas po podne izjavio je da ne razume kako je moguće da je osoba koja je dobila nekoliko naredbi da napusti teritoriju i dalje mogla da bude u Belgiji a da je obaveštajne službe nisu pratile.

- On nije bio u centru za azilante, bio je u Briselu, bez adrese, a službe ga nisu mogle pratiti. To je jedno od velikih pitanja na koja želim odgovor - izjavio je De Kru. 

Zastrašujuća poruka teroriste

 

 

Napadač je nakon napada objavio video-poruku na svom Fesjbuk nalogu.

U njoj, kako prenosi Sudinfo, kaže da je pripadnik IS-a (Islamske države), te se hvali da je ubijao nevernike.

- U svom vrlo nasilnom govoru rekao je da je ubio dvoje ljudi kako bi osvetio muslimane i da živimo i umiremo za svoju veru - navodi se.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike