Terorista iz Brisela je mrtav: Tunišanin je imao pomagače, u toku potraga za još dve osobe

17.10.2023

10:39

0

Portal "LN24" prenosi da policija trenutno traga za još dve osobe

Terorista iz Brisela je mrtav: Tunišanin je imao pomagače, u toku potraga za još dve osobe
Copyright AP Photo/Martin Meissner

Napadač Abdelsalem Lasud, koji je u ponedeljak uveče u Briselu ubio dve a ranio jednu osobu, upucan je u predgrađu tog grada, dok je sedeo u kafiću, a ministarka unutrašnjih poslova nije isključila mogućnost da je imao pomagače.

Belgijska policija je nakon dojave došla do kafića u kome je sedeo napadač Abdesalem Lasud iz Tunisa, i tom prilikom došlo je do pucnjave u kojoj je on ranjen.

Printscreen/X/Martina Turina
 

 

Prema pisanju belgijskog portala "Libre", on je, nakon što je pogođen u grudi, preminuo u kolima hitne pomoći, dok su lekari pokušavali da ga reanimiraju. Vest o njegovoj smrti potvrdila je i kancelarija Tužilaštva, piše portal.

Portal "LN24" prenosi da policija trenutno traga za još dve osobe.

Napadač je bio poreklom iz Tunisa, a 2019. godine tražio je azil u Belgiji, u kojoj je ilegalno boravio. Nameravao je da se pridruži džihadistima u jednoj od "zona sukoba", prenose belgijski mediji.

Belgijski premijer Aleksander De Kro održao je u ranim jutarnjim satima konferenciju za novinare zajedno sa ministrima unutrašnjih poslova i pravde Anelis Verlinden i Vinsentom van Kuikenborneom i tom prilikom rekao da nivo uzbune u Briselu ostaje na četvrtom nivou, a u ostatku zemlje na trećem.

AP Photo/Martin Meissner
 

Najavio je i da će se u popodnevnim satima održati sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj će se proceniti stepen bezbednosti u zemlji.

- Terorizam napada neselektivno. Teroristi nikada neće postići svoje ciljeve, nikada nas neće naterati da se savijamo. Terorizam nas nikada neće pobediti. Ostanimo ujedinjeni - rekao je De Kro.

Ministar pravde Vinsent van Kuikenborn rekao je da je napadač poznat po sumnjivim radnjama - trgovini ljudima, ilegalnom boravku i ugrožavanju bezbednosti države.

Ministarka unutrašnjih poslova Anelis Verlinden rekla je da nije isključeno da je napadač imao saučesnike, kao i da policija trenutno traga za osobom koja je snimala radnje osumnjičenog.

Portal "Libre" navodi i da je Služba za migracije pod pojačanim oprezom, ali da nisu preduzete dodatne mere bezbednosti.

Fedasil, telo nadležno za prijem tražilaca azila, kaže da sledi preporuke Kriznog centra i dozvoljava osoblju u njegovim kancelarijama da radi od kuće gde god je to moguće. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike