Objavljen snimak Amerikanki koje je oslobodio Hamas: Ko su majka i ćerka koje su militanti pustili (VIDEO)

21.10.2023

12:58

0

Nije odmah bilo jasno ko je umešan u obezbeđivanje slobode dveju žena

Objavljen snimak Amerikanki koje je oslobodio Hamas: Ko su majka i ćerka koje su militanti pustili (VIDEO)
Copyright Gobierno de Israel vía AP

Dva američka taoca koje je oteo Hamas, oba povezana sa bivšim dopisnikom NBC-a sa sedištem u Izraelu Martinom Flečerom, oslobođena su u petak.

Džudit Raanan i njena ćerka Natali oteo je Hamas kada su militanti 7. oktobra pokrenuli iznenadni napad na Izrael. One su bile u kibucu zvanom Nahal Oz, na jugu Izraela.

Njihovo oslobađanje je u petak objavila kancelarija izraelskog premijera, a Flečer je potvrdio dan nakon što je bivši dopisnik izašao u javnost i rekao da su dva člana porodice njegove supruge taoci Hamasa.

Na internetu se nekoliko sati kasnije pojavio snimak njihovog oslobađanja i dolaska iz Gaze u Izrael.

Majku i ćerku je na granici Gaze dočekao izraelski brigadni general Gal Hirš i one su odvedene u vojnu bazu dublje u Izraelu gde su se našle sa zabrinutim rođacima, rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari.

 

 

Uri Raanan, Natalin otac i Džuditin bivši suprug, rekao je novinarima u petak uveče u da je njihovo oslobađanje okončalo dvonedeljnu nesanica i zabrinutost i da očekuje da se Natali vrati kući na vreme za njen rođendan 24. oktobra.

- Večeras ću dobro da spavam - rekao je Uri Raanan (71).

On je otkrio i da je razgovarao sa Natali minut-dva, ali da mu nije pričala kakav trerman su ona i majka imale dok su bile otete.

Do neočekivanog razvoja događaja došlo je istog dana kada je kancelarija izraelskog premijera izvestila da je više od 200 Izraelaca i dalje u zarobljeništvu i da je najmanje 30 njih mlađe od 16 godina.

Nije odmah bilo jasno ko je umešan u obezbeđivanje slobode dveju žena, koje žive u Evanstonu, predgrađu Čikaga.

Međutim, Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je da je doveo taoce do izraelske granice, a američki predsednik Džo Bajden se zahvalio „vladi Katara i vladi Izraela na saradnji u ovom poslu“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike