Palestinci se ništa ne pitaju: Izrael i SAD razmatraju formiranje prelazne vlade u Pojasu Gaze

21.10.2023

10:20

0

Plan bi zahtevao učešće regionalnih arapskih država

Palestinci se ništa ne pitaju: Izrael i SAD razmatraju formiranje prelazne vlade u Pojasu Gaze
Džo Bajden i Benjamin Netanjahu - Copyright Miriam Alster/Pool Photo via AP

SAD i Izrael razmišljaju o stvaranju privremene administracije u Gazi koju bi podržale UN i arapske vlade, izvestio je u subotu Blumberg, pozivajući se na izvore.

Prema ljudima koji su upoznati sa diskusijama američke vlade, planovi su u ranoj fazi i zavise od budućeg razvoja događaja, uključujući i to da li će izraelska kopnena operacija protiv Hamasa biti uspešna. Ideja, koja bi efektivno dovela do uklanjanja palestinske oružane grupe sa vlasti, takođe bi zahtevala učešće regionalnih arapskih država, što bi moglo biti teško, navodi se u izveštaju.

Komentarišući potencijal da se arapske nacije uključe, Vilijam Ašer, bivši viši analitičar za Bliski istok u CIA-i, rekao je za Blumberg da bi to „zahtevalo veliku promenu u načinu na koji arapske države prihvataju rizik i rade jedna sa drugom“, kao i „skok poverenja“ Izraela u vreme kada je ova „roba u deficitu“.

Nakon što je Hamas pokrenuo iznenadni napad na Izrael 7. oktobra, izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će „slomiti i uništiti“ palestinsku grupu.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant je u petak izneo tri faze rata sa Hamasom, dok je izraelski opozicioni lider Jair Lapid predložiou četvrtak da bi najbolje rešenje za Gazu nakon okončanja sukoba bilo da se ona vrati pod kontrolu Palestinske uprave sa sedištem na Zapadnoj obali, koju je Hamas izbacio iz enklave 2007.

U međuvremenu, Blumberg je u petak izvestio da SAD i neki od njenih evropskih saveznika traže od Izraela da odloži kopnenu operaciju kako bi dobio više vremena da obezbedi oslobađanje talaca koje drži Hamas. Istog dana američki zvaničnici su potvrdili da je grupa oslobodila dva američka taoca.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike