Amerika smanjuje finansijsku pomoć za Ukrajinu: Dokument Bele kuće otkrio detalje

21.10.2023

11:12

0

Zbog Izraela rat na istoku Evrope pao u drugi plan

Amerika smanjuje finansijsku pomoć za Ukrajinu: Dokument Bele kuće otkrio detalje
Zelenski i Bajden - Copyright AP Photo/Evan Vucci, File

Zahtev za finansiranje od 106 milijardi dolara koji je američki predsednik Džozef Bajden poslao Kongresu doveo bi do smanjenja mesečne subvencije ukrajinskoj vladi na 825 miliona dolara, prema dokumentima objavljenim u petak.

Kao što je Bajden istakao u svom govoru u četvrtak uveče, pomoć Ukrajini ide u paketu sa finansiranjem Izraela, Tajvana i granice sa SAD. Svrha ovog skupa je da se obezbedi dvostranačka podrška u Kongresu, navode američki mediji.

Pomoć Ukrajini iznosila bi 61,4 milijarde dolara, a Izraelu 10,6 milijardi dolara, prema predlogu od 69 stranica koji je Kancelarija za upravljanje i budžet Bele kuće (OMB) poslala vršiocu dužnosti predsednika Predstavničkog doma Patriku Makhenriju.

Jedno od otkrića u dokumentu jeste da su SAD slale 1,1 milijardu dolara mesečno Ukrajini u okviru programa Fonda za ekonomsku podršku, omogućavajući Kijevu da zapuši rupe u svom budžetu i plati vladine službenike.

- Ovaj zahtev znači sniženje sa 1,1 milijarde dolara mesečno za direktnu budžetsku podršku na 825 miliona dolara mesečno - navodi se u zahtevu OMB. Ovi brojevi su zasnovani na najnovijim procenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o budžetu Ukrajine za 2024. i „pretpostavkama SAD o snažnoj podeli tereta sa EU, Japanom i drugim donatorima“.

AP Photo/Evan Vucci
Bajden u Izraelu

Podrška Kijevu je neophodna jer Rusija „nastoji da osigura kolaps ukrajinske ekonomije kako bi obezbedila predaju Ukrajine“, navodi se u pismu OBM-a. Dodaje se da će novac biti obezbeđen „preko Svetske banke"..

Među ostalim značajnim zahtevima u predlogu OMB-a bili su promena ograničenja vojne pomoći sa 100 miliona dolara na 7 milijardi dolara i udvostručenje garancija zajma za Ukrajinu sa 4 milijarde dolara na 8 milijardi dolara.

Potrebna je akcija Kongresa „kako bismo osigurali da možemo da nastavimo da zadovoljavamo potrebe ukrajinskog bojnog polja i zaštitimo njen narod“, jer su sredstva koja je prethodno odobrio Kongres „skoro potrošena“, rekao je novinarima u petak Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike