Jasna poruka Medvedeva: Američki trag vidljiv na svakom koraku sukoba na Bliskom istoku - Ono što su htele, SAD su i ostvarile

19.10.2023

09:32

0

Vašingtonu je uvek bilo izuzetno važno da očuva svoj uticaj u tom strateški važnom i stalno zaraćenom regionu

Jasna poruka Medvedeva:  Američki trag vidljiv na svakom koraku sukoba na Bliskom istoku - Ono što su htele, SAD su i ostvarile
Dmitrij Medvedev - Copyright Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Američki trag jasno je vidljiv na svakom koraku palestinsko-izraelskog sukoba počev od 40-ih godina prošlog veka, SAD su činile sve da se protivničke strane ne raziđu mirno, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev u članku za izdanje „Izvestija“

Govoreći o tome ko je realno odgovoran za novi talas palestinsko-izraelskog rata, političar je istakao da taj sukob ima dugu predistoriju, ali da „od 40-ih godina 20. veka u svakom njegovom skretanju u stranu sve većeg mraka i terora, vidljiv je jasan američki trag“.

Medvedev je naglasio da su SAD formalno bile među državama koje su 29. novembra 1947. godine glasale za rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o formiranju jevrejske i arapske države i internacionalne zone Jerusalima.

Ali, ocenio je političar, u svim arapsko-izraelskim ratovima, počev od 60-ih godina prošlog veka, Vašington je podržavao i pumpao oružjem samo jednu stranu i činio sve da se protivnici nikako ne razdvoje mirnim putem.

Lavrov:Prilično visok rizik da palestinsko-izraelski sukob preraste u regionalni


Rizik da palestinsko-izraelski sukob eskalira u regionalni je prilično visok, a Rusija smatra provokativnim pokušaje da se za sve okrivi Iran, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Što se tiče pojasa Gaze, rizik da ova kriza eskalira u sukob u celom regionu je prilično ozbiljan", rekao je Lavrov novinarima u Pjongjangu, tokom posete Severnoj Koreji, prenosi RIA Novosti.

Šef ruske diplomatije je ocenio da iransko rukovodstvo zauzima prilično odgovoran, uravnotežen stav i poziva na sprečavanje širenja ovog sukoba na ceo region i susedne zemlje".

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

 

"Uočavamo pokušaje da se za sve okrivi Iran i smatramo ih prilično provokativnim", rekao je Lavrov.

- Sve je očigledno: isporuke oružja na Bliski istok obezbeđivale su američkim kompanijama ogromnu, a što je najvažnije, stalnu dobit. Vašingtonu je uvek bilo izuzetno važno da očuva svoj uticaj u tom strateški važnom i stalno zaraćenom regionu - ocenio je Medvedev.

Prema njegovim rečima, najbolji način za to je garantovana i kontrolisana nestabilnost.

„Ono što su htele, SAD su i ostvarile“, zaključio je on, preneo je Sputnjik.

Najnovije vesti

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike