Bela kuća ima novi zahtev za Kongres: Amerikanci izdvajaju 106 milijardi za Ukrajinu i Izrael?

20.10.2023

19:09

0

Put do kongresnog odobrenja je neizvestan, s obzirom na to da je Predstavnički dom bez predsedavajućeg zbog podela među republikanskom većinom

Bela kuća ima novi zahtev za Kongres: Amerikanci izdvajaju 106 milijardi za Ukrajinu i Izrael?
Bela kuća - Copyright Profimedia

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zatražila je danas od Kongresa da odobri dodatni budžet, vredan skoro 106 milijardi dolara, za finansiranje dodatnih programa za Izrael i Ukrajinu, kao i za ono što on smatra ostalim glavnim prioritetim nacionalne bezbednosti.

Od predloženog budžeta za fiskalnu 2024. godinu, administracija želi da obezbedi 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu i 14,3 milijarde za Izrael, od kojih se oba iznosa uglavnom odnose na vojnu pomoć, prenosi Rojters.

Zahtev, takođe, uključuje 10 milijardi dolara za finansiranje humanitarnih potreba u Ukrajini, Izraelu, Gazi i drugim delovima sveta, kao i 7,4 milijarde dolara za inicijative povezane sa Indo-pacifičkim regionom, gde rastuća vojna i ekonomska moć Kine dovodi u pitanje dominaciju SAD.

Predlog  uključuje 13,6 milijardi dolara za bezbednost granica SAD, konkretno za rešavanje velikog broja latinoameričkih i karipskih imigranata na južnoj granici, kao  i problema ilegalne trgovine fentanilom.

Bela kuća je objavila set budžetskih predloga dan nakon što je Bajden održao vanredno obraćanje naciji u udarnom terminu iz Ovalnog kabineta, direktno apelujući na američki narod da je nastavak podrške Izraelu i Ukrajini od vitalnog značaja za zaštitu nacionalne bezbednosti SAD i obezbeđivanje globalne stabilnosti.

Put do kongresnog odobrenja je neizvestan, s obzirom na to da je Predstavnički dom bez predsedavajućeg zbog podela među republikanskom većinom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike