Ko je Pen Lijuan, žena Si Đinpinga? Lepa pevačica koja se na prvi pogled zaljubila u kineskog lidera i pomogla mu kako niko nije umeo

19.10.2023

09:14

0

Već 36 godina su u braku, a ceo svet je smatra njegovom kartom u rukavu

Ko je Pen Lijuan, žena Si Đinpinga? Lepa pevačica koja se na prvi pogled zaljubila u kineskog lidera i pomogla mu kako niko nije umeo
Si Đinping i Pen Lijuan - Copyright Profimedia

Kineski predsednik Si Đinping bio je zvezda tokom dva dana Trećeg međunarodnog strateškog foruma "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu, gde je u fokusu bila inicijativa "Pojas i put", ali pažnju je privukla i jedna ženska figura - njegova supruga Pen Lijuan, koja je zajedno sa mužem dočekivala visoke zvaničnike.

Iako su 36 godina u braku, sveteska javnost ne zna mnogo toga o njoj, jer ona pokušava da se ne ističe, bez obzira na to što na svim važnijim dešavanjima prati svog supruga. Međutim, njena životna priča i odnos sa mužem više su nego interesantni.

Oduvek je verovala u Sija 

Mnogo pre nego što se udala za najmoćnijeg čoveka Kine, Pen Lijuan je znala kakvog muža traži.

U intervjuu za tok-šou iz Hongkonga koji je dala 1999. godine poznata folk pevačica je rekla da želi muškarca koji je "uspešan, ambiciozan i šef u vezi", a na pitanje da li je njen suprug Si Đinping, koji je tada i dalje bio daleko od vrha, ispunio njen zahtev, Pen je dala potvrdan odgovor.

- U braku sam sa njim više od decenije, naravno da jeste - rekla je ona, a tek kasnije se ispostavilo da je njena vera u budućnost njenog muža tačna.

Profimedia
 

Nakon što je Si izabran za lidera Komunističke partije Kine 2013. i imenovan za predsednika Kine sledeće godine, Pen je postala prva dama zemlje.

Za razliku od svoje prethodnice, ona je uživala u centru pažnje.

Pratila je Sija na međunarodnim konferencijama i u diplomatskim posetama, dok je nastupala i govorila u Ujedinjenim nacijama i na globalnim dobrotvornim događajima.

Ona je takođe bila pokretačka snaga zahvaljujući kojoj je njen muž obezbedio podršku od 1,4 milijarde ljudi, što mu je otvorilo put ka trećem mandatu na vlasti.

Sijeva karta u rukavu

Pre nego što je Si postao predsednik 2012, Pen, jedna od najpopularnijih pevačica u Kini, bila je mnogo poznatija od svog supruga.

Pen je rođena 1962. godine u porodici umetnika u provinciji Šandong. Njena majka je bila poznata operska glumica.

Godine 1984. pridružila se Muzičkom bendu Narodnooslobodilačke armije (PLA), u kom su bili vrhunski kineski muzičari i umetnici.

Navodno je nastupala i za vojsku koja je nasilno ugušila proteste na trgu Tjenanmen u junu 1989.

Pen je napredovala kroz činove, postajući 2009. general-major. U vreme kada je postala prva dama bila je dekan Akademije umetnosti PLA.

Osim na nastupima za vojsku i na važnim ceremonijama, Pen se često pojavljivala u najgledanijem kineskom televizijskom specijalu za Novu godinu.

Nastupala je širom Kine, privlačeći ogromnu publiku gde god da je stigla.

Takođe se nije plašila da se angažuje politički, predvodeći nekoliko kampanja za podizanje svesti o HIV/AIDS-u u kineskoj javnosti.

- Pen ima veliku domaću podršku javnosti zbog svog šarma i harizme - rekao je profesor kineske politike na Gilford koledžu Džordž Guo.

Profimedia
 

On smatra da je njena popularnost u vojsci imala veliki uticaj na Sijevu karijeru, posebno kada se prvi put pridružio centralnom rukovodstvu vojske 2010. godine.

- Na nju se gleda kao na jednu od najvažnijih ličnosti koja je podstakla glatke odnose između Sija i Narodnooslobodilačke armije. Posebno poslednjih godina, ona je sve više pomagala šefu stranke da uspostavi imidž dobronamernog vođe koji je pun ljubavi, ljubaznosti i saosećanja prema stanovništvu - rekao je profesor Guo.

Ljubavna priča kineskog lidera i lepe pevačice

Državni mediji su napravili veliku stvar od njihove ljubavne priče, što je bio veoma neobičan potez za rukovodstvo Partije, koje je decenijama skrivalo svoje privatne živote od kineske javnosti.

Godine 1986. Pen, tada 24-godišnjakinji, prijatelj je namestio da se sastane sa Sijem, 33-godišnjim razvedenim zamenikom gradonačelnika grada Sjamena u provinciji Fuđen.

Pen je nosila „široke vojničke pantalone", da vidi da li je Si zainteresovan za nju samo zbog njenog izgleda i slave, a kasnije je priznala da ju je jedno Sijevo pitanje navelo da se odmah zaljubi.

Profimedia
 

- Koliko ima pevačkih vrsta? - upitao ju je Si, zbog čega se Pen osećala cenjenom zbog svog talenta.

Si je kasnije rekao Pen da se i on zaljubio u nju tokom njihovog prvog sastanka.

- Već sam te video kao svoju buduću ženu u prvih 40 minuta kada smo se sreli - izjavio je.

Par se venčao 1987, a ćerku Si Mingze dobio je 1992. Nju je sakrio od očiju javnosti, ali je Pen ponekad u javnosti pominjala svoju ćerku.

Par je navodno poslao svoju ćerku u Sjedinjene Američke Države, gde je studirala psihologiju na Univerzitetu Harvard do 2014. godine - što je detalj koji nikada nije objavljen u Kini.

Ublažavanje „nepopularnog“ Sijevog imidža u inostranstvu

Pen je često pratila svog muža u diplomatskim posetama inostranstvu, pridružujući se supružnicima drugih lidera na međunarodnim sastancima i služeći kao specijalni izaslanik Uneska za obrazovanje devojčica i žena.

Profimedia
 

U istoriji Narodne Republike Kine nikada nije postojala prva dama poput Pen.

Pedesetih godina 20. veka postojalo je nepisano pravilo o diplomatskim posetama: vladinim liderima nije bilo dozvoljeno da vode svoje supružnike sa sobom ako posećuju socijalističke zemlje. Ako su išli u nesocijalističku državu, mogli su da povedu i ženu.

Tek 1961. Kina je shvatila vrednost diplomatije prve dame, inspirisana suprugama američkih predsednika.

Godine 1963, Ven Guanmej, supruga tadašnjeg predsednika Kine Lju Šaoćija, pridružila se svom mužu i drugim diplomatama u poseti Indoneziji.

Ali Ljua je kasnije zatvorio Mao Cedung tokom Kulturne revolucije i umro je 1969.

Od tada, iako su se supruge kineskih predsednika pridruživale diplomatskim posetama inostranstvu, nijedna nije toliko privukla međunarodnu pažnju kao Pen.

Profesor Guo je rekao da je tokom godina Si postao jedan od najnepopularnijih svetskih lidera na Zapadu, a Pen je bila važna karta u ublažavanju njegovog imidža.

Profimedia
 

- Pen je bila glavna u kulturnim komponentama Sijeve meke moći... Dala je snažan i pozitivan doprinos kineskoj diplomatiji - rekao je profesor Guo.

Granice moći prve dame

Pen je transformisala ulogu prve dame Kine tako da je ona postala sličnija onoj koju imaju supruge američkih predsednika.

U prvim godinama vladavine svog muža Pen je uspostavio blisku vezu sa prvom damom SAD Mišel Obamom.

- Mislim da su Mišel Obama i Pen Lijuan zapravo pokazale svoj moderan, efikasan i prefinjen način da grade odnose sa drugim zemljama učestvujući u raznim programima kroz svoje posete - kazala je Džoj Čin-Čung Čao, profesorka na Univerzitetu u Nebraski u Omahi i istraživač žena lidera.

Ali dok su obe žene bile kao neplaćene diplomate za svoje nacije, Čao je rekla da je važno napomenuti da je moć Pen Lijuan bila ograničenija nego moć njene američke koleginice.

Ona ukazuje na period 2013. kada je Mišel Obama odbila da se pridruži svom mužu u poseti Kini jer je tog dana bio rođendan njene ćerke.

Profimedia
Mišel Obama i Pen Lijuan

Za Pen je, sa druge strane, rekla da je malo verovatno da bi mogla da donese takvu odluku, jer bi se od nje očekivalo da joj prioritet bude uloga predsednikove supruge.

Profesorka Čao je rekla da se od prvih dama širom sveta očekuje da ostanu u granicama tradicionalnih rodnih uloga, pokazujući ženstvenost, majčinstvo i lojalnost svom mužu.

U Kini, Pen se oslovljava sa „mama Pen", dok se Si zvao „Si Dada", što bi moglo značiti ili „Papa Si" ili „Ujka Ksi".

- Taj termin pokazuje njenu ulogu u perspektivi kineskog naroda. Pen se vidi kao majka cele nacije - rekla je doktor Ming Si sa Univerziteta A&M Zapadnog Teksasa.

Muzički video, koji su  2014. naveliko delili kineski državni mediji, sadržao je stihove: „Muškarci treba da uče od tate Sija, žene treba da uče od mame Pen“.

Zašto je opasno da Kina ima moćnu prvu damu?

Stručnjaci kažu da se veoma vodi računa o tome da ona nikada ne zaseni svog muža, iako je popularnija od njega.

Profimedia
 

Đang Ćing je primer koji pokazuje koliko je veliki rizik ako prva dama ima previše moći u Kini.

Maova četvrta supruga bila je bivša glumica koja je došla na vlast i postala vodeća figura „Četvoročlane bande", političke frakcije koja je vladala Komunističkom partijom Kine tokom Kulturne revolucije.

- U Kulturnoj revoluciji, Maou je bio potreban neko kome veruje, a njegova osoba od poverenja je bila Đang Ćing - rekao je profesor Guo.

Đang je uhapšena 1976. godine nakon smrti njenog muža zbog aktivnosti u „Četvoročlanoj bandi".

Sijev uspon

Od sina uglednog kineskog reformatora do stalnog lidera Komunističke partije Kine, Si Đinping je promenio kinesku unutrašnju politiku i međunarodne poretke u protekloj deceniji, a stručnjaci predviđaju da će Kina biti još dominantnija u narednim godinama.

Profimedia
 

Deng Sjaoping, koji je tada preuzeo partiju, odlučio je da ojača „partijske norme protiv takozvanih supruga koje se mešaju u državne poslove", rekao je profesor Guo.

- Tada je ograničena uloga koju supružnik lidera političke partije može da igra u partijskoj politici. Ne radi se samo o Siju i o vodećim ljudima KPK, već o celom komandnom lancu - dodao je.

Doktorka Si bez obzira na to veruje da Pen ostaje veliki plus za Sija.

- Zbog svog iskustva ona zaista zna kako da igra svoju ulogu pred javnošću. I dalje ima mnogo pozitivnog uticaja na to kako javnost gleda na lidera Kine i pristupačnija je u poređenju sa Sijem - smatra doktorka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike