Putin u Kini dočekan srdačno: Si iznenadio govorom o ruskom lideru, otkrio i zanimljiv detalj o njihovom prijateljstvu

18.10.2023

12:54

0

Kineski predsednik je istakao koliko mu znači dolazak prijatelja na tako bitan događaj

Putin u Kini dočekan srdačno: Si iznenadio govorom o ruskom lideru, otkrio i zanimljiv detalj o njihovom prijateljstvu
Vladimir Putin i Si Đinping - Copyright Profimedia

Kineski predsednik Si Đinping je tokom sastanka u proširenom sastavu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Pekingu srdačno pozdravio ruskog lidera i nazvao ga "svojim starim prijateljem".

Si je istakao koliko ceni Putinovo učešće na Trećem forumu međunarodne saradnje "Pojas i put".

- Poštovani predsedniče Putin, moj stari prijatelju, pozdravljamo Vaše učešće u Trećem forumu međunarodne saradnje "Pojas i put". Međusobno učešće u važnim diplomatskim događajima dve strane je naša dugogodišnja dobra tradicija - rekao je Si.

Kineski lider je takođe istakao kako Kina i Rusija kontinuirano jačaju međusobno političko poverenje i održavaju tesnu i efikasnu stratešku saradnju.

- Sa zadovoljstvom konstatujem da vlade, različiti resori i regioni naših zemalja ulažu sve napore da realizuju sporazume koje smo potpisali ja i predsednik Putin - dodao je Si.

Foto: Tanjug/Suo Takekuma/Pool Photo via AP
 

Predsednik Kine je podsetio na impresivan broj sastanaka koje su njih dvojica održali od 2013. godine - čak 42, i istakao da su tokom tog vremena uspostavili izvanredno dobre poslovne odnose i razvili čvrsto prijateljstvo.

Si je takođe naglasio spremnost Kine da sarađuje sa Rusijom kako bi zajedno štitili međunarodnu pravdu i nepristrasnost, doprinoseći tako opštem razvoju sveta.

Vladimir Putin je dodao da u današnjem složenom svetu postoji potreba za čvrstom spoljnopolitičkom koordinacijom, ističući da upravo Rusija i Kina kroz takvu saradnju ostvaruju zajedničke ciljeve. Takođe je čestitao kineskim prijateljima na 74. godišnjici osnivanja Kine, naglašavajući važnost ovog datuma za kineski narod.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike