Putin: Pripreme SAD za istovremeni rat sa Rusijom i Kinom nisu odlika nekoga ko je pri zdravoj pameti

15.10.2023

14:16

0

Predsednik Rusije ne misli da su to "neke zdrave misli" koje "zdravim ljudima padaju na pamet"

Putin: Pripreme SAD za istovremeni rat sa Rusijom i Kinom nisu odlika nekoga ko je pri zdravoj pameti
Copyright Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Preporuke američkog Kongresa da se SAD pripreme za istovremeni rat sa Rusijom i Kinom, koje su takođe nuklearne sile, ne mogu se nazvati zdravim razmišljanjem, to je glupost, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

U ranije objavljenom izveštaju kongresne komisije, navedeno je da su američke nuklearne snage loše pripremljene za potencijalni sukob sa Rusijom i Kinom i da to zahteva kvantitativne i strukturne promene. 

Autori studije tvrde da je sve verovatniji nuklearni sukob sa Rusijom i Kinom i predlažu da se odluke o silama odvraćanja donesu sada, kako bi SAD bile spremne da odgovore na "egzistencijalne izazove" koji će se navodno pojaviti od 2027. do 2035. godine. 

- Mislim da ova pomisao ne može pasti na pamet ljudima pri zdravoj pameti. Ali ako padne, to nas samo čini opreznim. I još više, da se bore i protiv Ruske Federacije i Kine odjednom. Gluposti, naravno. Ne mislim da je sve ovo ozbiljno. Dakle, oni jednostavno plaše jedni druge, po mom mišljenju - rekao je Putin u intervjuu za program "Moskva. Kremlj. Putin".

Predsednik Rusije ne misli da su to "neke zdrave misli" koje "zdravim ljudima padaju na pamet".

- Svi se spremamo za rat, jer sledimo poznati drevni princip: ako hoćete mir, pripremite se za rat. Ali mi polazimo od toga da mi želimo mir, a ako oni žele da ratuju sa Rusijom, onda je ovo potpuno drugačiji rat, ovo nije izvođenje specijalne vojne operacije. Pogledajte na Bliskom istoku, da li tamo zaista postoji specijalna vojna operacija? Da li je to zaista moguće porediti? Ali ako govorimo o ratu između velikih nuklearnih sila, to je sasvim druga priča - rekao je Putin.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike