Državljani BiH očajni! Čekaju na evakuaciju iz Gaze: "Doktor mi je rekao da se plaši za njihovo mentalno zdravlje"

17.10.2023

17:30

0

Ambasador BiH u Egiptu je dodao da je juče njegov zamenik bio u Ismailiji, gradu koji se nalazi nedaleko od Refah graničnog prelaza

Državljani BiH očajni! Čekaju na evakuaciju iz Gaze: "Doktor mi je rekao da se plaši za njihovo mentalno zdravlje"
gužva na prelazu Rafa - Copyright AP Photo/Fatima Shbair

Ukupno 23 državljana Bosne i Hercegovine nalaze se na području Gaze i svi oni čekaju evakuaciju u stanju očaja, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Saveta ministara BiH.

”Razgovarao sam sa doktorom koji radi neposredno blizu prelaza. Ima dve kćerke i kaže da se boji za njih, za njihovo mentalno zdravlje… ogromna je koncentracija ljudi i svi čekaju da se odobri otvaranje prelaza”, izjavio je Sabit Subašić, ambasador BiH u Egiptu.

On je objasnio koje su aktivnosti preduzete kako bi građani bili evakuisani iz pojasa Gaze.

AP Photo/Fatima Shbair
 

 

"Mi pokušavamo da ih evakuišemo. To su različite kategorije ljudi, ima onih koji imaju bh. pasoš, oni kojima ne važe bh. pasoši, kao i one koji su bliski srodnici nosilaca bh. državljanstva. U kontaktu smo sa većinom njih, pratimo situaciju i pokušavamo pomoći", rekao je Subašić.

AP Photo/Leo Correa
 

Dodao je da je juče njegov zamenik bio u Ismailiji, gradu koji se nalazi nedaleko od Refah graničnog prelaza, kako bi dočekao i bio u blizini kada se donese odluka da se oslobodi prolaz. 

"On je trenutno tamo sa mnogim drugim ambasadorima. Imamo intenzivne komunikacije. To je široka aktivnost. Kada će to biti rešeno, to se sada ne zna. Razgovarao sam sa prijateljima koji su na visokim pozicijama u Egiptu i oni ne mogu ništa da kažu, ali mislim da se kreira atmosfera i da bi vrlo brzo prolaz trebalo da bude otvoren", rekao je Subašić.

da je formiran krizni štab koji koordinira aktivnostima na evakuaciji građana BiH.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike