Zelenski potvrdio da je Ukrajina dobila rakete ATAKMS, uništen ukrajinski vodeni dron! Putin: Nemoguće je potisnuti interese Rusije

17.10.2023

21:40

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Zelenski potvrdio da je Ukrajina dobila rakete ATAKMS, uništen ukrajinski vodeni dron! Putin: Nemoguće je potisnuti interese Rusije
Sukob u Ukrajini uživo - Copyright AP Photo

Rat u Ukrajini ušao je u 601. dan.

Nastavljaju se borbe na više delova fronta, a ruske jedinice uspešno odbijaju napade protivnika. 

Rusi su prešli u ofanzivu duž cele linije fronta. Prema izjavama ruskih zvaničnika, ukrajinska kontraofanziva je potpuno propala.

Sjedinjene Američke Države nameravaju da se dogovore o dodeli više od dve milijarde dolara pomoći Ukrajini i Izraelu, saopštio je juče pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

                            *** UŽIVO ***

21.39 - Bela kuća: Rakete ATAKMS isporučene Ukrajini imaju domet od 65 kilometara

Američka administracija predala je Ukrajini taktičke rakete „atakams“ dometa 165 kilometara, navodi se u pisanoj izjavi rukovodioca pres službe Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson.

- Smatramo da će to značajno povećati borbeni potencijal Ukrajine bez rizika za našu borbenu gotovost - ističe se u saopštenju.

Profimedia
 

21.14 - Ruska PVO oborila ukrajinski dron u Belgorodskoj oblasti

Nema štete ni žrtava.

20.54 - Rusi uništili bespilotni čamac u Crnom moru

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je u Crnom moru večeras avijacija Crnomorske fote otkrila i uništila bespilotni čamac ukrajinske vojske.

19.38 - Zelenski potvrdio da je Ukrajina dobila rakete ATAKMS

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potvrdio je da je ukrajinska vojska primenila američke rakete „atakams“.

19.37 - Putin: Nemoguće je potisnuti interese Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je nemoguće potisnuti interese Rusije i da će oni morati da budu uzeti u obzir.

Putin je tako reagovao na izjavu predsednika SAD Džozefa Bajdena da je njegov plan da ujedini celu Evropu i potisne Putina, kako "više ne bi mogao da pravi probleme".

Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Prema njegovim rečima, želja da se neko potisne pokazuje da Vašington ima još mnogo toga da nauči, prenosi portal Vesti.ru.

- Moramo da učimo, onda neće biti želje da se bilo ko potiskuje, jer to dovodi do problema. Moramo da naučimo da poštujemo druge i da tražimo kompromise - rekao je predsednik Rusije.

18.03 - Svi obećani "abramsi" stigli u Ukrajinu

Svi tenkovi "M1A1 Abrams" američke proizvodnje, ukupno 31, koje je Kijevu obećala Bajdenova administracija, stigli su u Ukrajinu, saopštila je američka vojska.

Pukovnik Martin O'Donel, portparol američke vojske za Evropu i Afriku, rekao je za "Glas Amerike", da su se svi Ukrajinci koji su trenirali na tenkovima sa američkim snagama u Nemačkoj takođe vratili u Ukrajinu, zajedno sa municijom i rezervnim delovima za tenkove.

- Ispunili smo svoj deo dogovora. Od ove tačke nadalje, na njima (Ukrajini) je da odrede kada i gde će iskoristiti ove kapacitete - rekao je on.

Profimedia
 

17.26 - ATAKMS rakete koje je dobio Kijev opremljene kasetnom bojevom glavom

Taktičke rakete „atakams“ koje je Kijev tajno dobio pre nekoliko dana od Vašingtona, opremljene su kasetnom bojevom glavom, javila je agencija Asošiejted pres, pozivajući se na izvore.

Agencija napominje da zbog zabrinutosti američke administracije zbog moguće eskalacije tenzija u odnosima sa Rusijom, rakete „atakams“ koje se isporučuju Kijevu imaju nešto manji domet, ali su opremljene kasetnom bojevom glavom.

Kako je za AP objasnio neimenovani visoki američki zvaničnik, isporuka raketa namerno je izvršena tajno. Prema planovima SAD, o tome je trebalo da se sazna nakon prve upotrebe ovih raketa.

17.00 - Kasetna municija otkrivena u Berdjansku

Kasetna municija M74 od američkih balističkih raketa „atakams“ otkrivena je u Berdjansku u Zaporoškoj oblasti nakon noćašnjih udara Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je za Sputnjik predsednik javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Ukrajinski borci su u Zaporoškoj oblasti dobili su američke rakete "atakams"… Prema zvaničnoj verziji, pregovori o predaji raketa tek su u toku, ali ono što se desilo još jednom potvrđuje da su svi ti razgovori o pregovorima samo još jedna predstava i šou, tačnije operacija informativnog pokrivanja i legalizacija isporuka - ocenio je Rogov.

South Korea Defense Ministry via AP
 

Prema njegovim rečima, ukrajinske trupe su sinoć preliminarno izvele kombinovani udar, koristeći "atakams" i "glsdb" na Berdjansk.

16.28 - Američke rakete ATACMS su već u Ukrajini

Poslanik ukrajinske Rade Aleksej Gončarenko izjavio je da su američke rakete ATACMS već stigle u Ukrajinu i da su korišćene za napad na Berdjansk i Zaporošku oblast.

Potom je i američki "Volstrit džurnal", pozivajući se na dobro informisane izvore, objavio da je manja količina tog naoružanja tajno isporučena Ukrajini poslednjih dana.

11.30 - Hrvat nestao na ukrajinskom frontu, svima rekao da je u Nemačkoj

Hrvat Tomislav Tkalac (34) iz Duge Rese pre oko dve nedelje nestao je na području Ukrajine gde je, kako se pretpostavlja, bio pripadnik ukrajinske vojske. 

Mediji su preneli da je čak i od najbližih, majke i nekoliko bliskih prijatelja, krio da ide u rat u Ukrajinum pa je svima govorio da je na radu u Nemačkoj kako ga ne bi sprečili u naumu.

11.20 - Dronovi oboreni na prilazu Krimu

Osam bespilotnih letelica oboreno je ili potisnuto na prilazu Krimu, izjavio je krimski lider Sergej Aksjonov.

AP Photo
 

9.12 - Serija eksplozija odjeknula je u Odesi

7.10 - Kod Hersona uništena dva skladišta municije

Načelnik pres centra ruske grupe "Dnjepar" Roman Kodrjan saopštio je da su kod Hersona i sela Nikoljskog u Hersonskoj oblasti uništena dva skladišta municije.

Osim toga, sprečena su dejstva ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe na ostrvu Korabelka

AP Photo, File
 

7.00 - Oborena tri drona u Belgorodskoj oblasti

Sistem PVO oborio je tri drona avionskog tipa u Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Prema njegovim rečima, na osnovu prelimiranih informacija, nema žrtava ni štete.

On je dodao da su ekipe hitnih službi na terenu i utvrđuju informacije o posledicama.

Najvažnije činjenice

- Rusija 24. februara 2021. pokrenula specijalnu vojnu operaciju sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine;

- Zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji i poslale brojnu vojnu pomoć Ukrajini;

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume;

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022;

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe;

- Krimski most je bio meta ukrajinskog napada nekoliko puta;

- Napadi dronovima na Moskvu i mesta u blizini granice sa Ukrajinom. Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina;

- Evgenije Prigožin pokrenuo je krajiem juna sa pripadnicima "Grupe Vagner" jednodnevnu vojnu pobunu, posle koje je je prebačen u Belorusiju. Nekoliko nedelja kasnije stradao u avionskoj nesreći;

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine;

- Rusi osvojili Bahmut;

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile;

- Priče o članstvu Ukrajine u EU i NATO-u ostale na pričama.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike