Nebenzja pozvao na mir: Bliski istok je na ivici opšteg rata, Rusija podnela nacrt rezolucije za rešavanje sukoba

14.10.2023

11:03

0

Rusija jasno osuđuje surovost i nasilje, posebno nad civilima među Palestincima i Izraelcima

Nebenzja pozvao na mir: Bliski istok je na ivici opšteg rata, Rusija podnela nacrt rezolucije za rešavanje sukoba
Copyright AP Photo/Mary Altaffer

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja upozorio je na kritičnu situaciju na Bliskom istoku i otkrio da je Rusija podnela nacrt rezolucije koji poziva na hitan prekid vatre i oslobađanje talaca. Istakao je i da situacija na terenu predstavlja ozbiljnu pretnju i da može dovesti do opšteg rata i neviđene humanitarne katastrofe.

Nebenzja je naglasio da Rusija jasno osuđuje surovost i nasilje, posebno nad civilima među Palestincima i Izraelcima.

- Ubistva i nasilje nad civilima među Palestincima i Izraelcima su nedopustivi... Ono što se dogodilo na izraelskoj teritoriji 7. oktobra je neprihvatljivo. Neselektivna vatra po naseljima u zoni Pojasa Gaze, isključivanje struje i vode za tu oblast, njena blokada koja podseća na blokadu Lenjingrada tokom Drugog svetskog rata takođe su neprihvatljivi. Zahtev da se više od milion ljudi evakuiše u roku od 24 sata i da se sabiju praktično u geto na jugu Pojasa Gaze takođe je neprihvatljiv i može da dovede do katastrofalnih posledica po region i globalno - rekao je Nebenzja.

Ruski ambasador istakao je da je Rusija podnela nacrt rezolucije u Svetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kako bi se rešio ovaj sukob. Njihov predlog rezolucije poziva na hitan prekid vatre u zoni sukoba i oslobađanje talaca.

Nebenzja je podvukao i da Rusija nije zadovoljna delovanjem SB UN i Sekretarijata UN, koji ne deluju u vezi sa palestinsko-izraelskim sukobom. Nijedna zapadna delegacija, prema njegovim rečima, nije tražila otvorenu sednicu Saveta bezbednosti UN o situaciji na Bliskom istoku.

- Uvereni smo da SB UN mora da obustavi rat i obnovi pregovore uz uzimanje stvaranja palestinske države u obzir. Zbog toga podnosimo nacrt rezolucije - rekao je ruski ambasador, naglasivši da Rusija očekuje da članice SB UN daju ocenu nacrta danas do podneva po američkom vremenu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike