Vazdušna opasnost proglašena u pet oblasti u Ukrajini

12.10.2023

16:04

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Vazdušna opasnost proglašena u pet oblasti u Ukrajini
Ilustracija - Copyright AP Photo/Libkos/Efrem Lukatsky Profimedia

Rat u Ukrajini vodi se već 596. dan.

Šef Ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin, izjavio je da je pitanje podrške Ukrajini narušilo odnose unutar SAD i da će se podele produbiti uoči američkih predsedničkih izbora iduće godine. 

Odbijanje Nemačke da izda sertifikaciju gasovodu Severni tok 2 i da tako kupuje ruski gas nema nikakvog ekonomskog smisla za Berlin, koji umesto toga plaća daleko više za američki tečni gas, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Pregovori o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji mogli bi da počnu u prvoj polovini 2024. godine, izjavio je zamenik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Igor Žovkva.

*** Uživo ***

21.04 - Vazdušna opasnost proglašena je u pet oblasti na teritoriji Ukrajine, saopštilo je tamošnje Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

19.37 - MOK suspendovao Rusiju, odluka o neutralnom učešću sportista na OI naknadno

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) suspendovao je do daljeg Olimpijski komitet Rusije.
Kako se navodi u saopštenju, suspenzija je usledila jer su Rusi uključivanjem Olimpijskih veća

Narodne Republike Donjeck i Lugansk, kao i regija Herson i Zaporožje u Olimpjski komitet prekršili Olimpijsku povelju.

Pixabay
 

16.03 - Na Gorlovku pale četiri kasetne granate

Ukrajinske snage ispalile su četiri kasetne granate kalibra 155 milimetara na Gorlovku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

15.13 - U ukrajinskom napadu dronom na Belgorod ranjen novinar Sputnjika i njegova supruga, 4-godišnja ćerka poginula

Generalni direktor MIA "Rusija sevodnja" Dmitrij Kiseljov saopštio je da su u ukrajinskom napadu dronom na sela oko Belgoroda ranjeni novinar Sputnjika i i njegova supruga, dok je njihova ćerka (4) poginula.

- U napadu dronom teško je ranjen i nalazi se na reanimaciji naš novinar, 29-godišnji Hajbar Akifi koji je radio za avganistansku redakciju Sputnjika i njegova supruga, Ruskinja Olesja. Dogodila se strašna tragedija, poginula je njihova ćerka Amina - rekao je Kiseljov.

12.19 - U Nikolajevu na jugu Ukrajine odjeknula je eksplozija, javljaju ukrajinski mediji.

- Eksplozija u Nikolajevu. Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je posle nje. Vazdušne snage upozorile su na raketnu opasnost za južne oblasti - saopštio je portal „Klimenko tajm“.

12.09 - U Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost.

11.45 - Rusija tokom noći napala Ukrajinu dronovima "šahed", pogodila magacin na jugu Odese

Ruske snage su tokom noći ponovo napale Ukrajinu dronovima, lansirano je više od tri desetine dronova "šahed", od kojih je protivvazdušna odbrana oborila 28.

Prema podacima ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, ruske snage su izvele napad jurišnim bespilotnim letelicama tipa "šahed" iz severnog i južnog pravca - Belgorodske oblasti i sa rta Čauda na Krimu, preneo je Unian.

- Ukupno su lansirana 33 "šaheda". Neprijateljske bespilotne letelice su letele u različitim pravcima, tako da je protivvazdušna odbrana delovala u najmanje šest regiona Ukrajine. Bile su uključene avijacija, protivvazdušne raketne snage, pokretne vatrene grupe, jedinice za elektronsko ratovanje i odbijanje vazdušnog napada - navodi se u saopštenju.

11.36 - Danska i Češka šalju vojnu tehniku Ukrajini

Danska i Češka poslaće vojnu tehniku Oružanim snagama Ukrajine iz čeških fabrika i skladišta, saopštilo je dansko Ministarstvo odbrane.

- Ovo je značajna donacija tehnike koja je veoma tražena u Ukrajini - rekao je ministar odbrane Troels Lund Poulsen.

Kako se navodi u saopštenju danskog Ministarstva odbrane, narednih meseci Danska i Češka će isporučiti ukrajinskim snagama borbena vozila pešadije, tenkove, teško naoružanje i druge vrste naoružanja sa proizvodnih linija i skladišta u Češkoj.

11.08 - Višković: Evropa i njena budućnost skoro nemogića bez ruskih energenata

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, koji u Moskvi učestvuje na panel diskusiji "Globalno tržište nafte i gasa: Kako proći kroz period turbulenije", poručio je danas da je Evropa i njena budućnost skoro nemoguća bez ruskih energenata.

Višković je na panelu u okviru Šeste ruske nedelje energetike rekao da se danas zbog sujete pojedinih ljudi i političara, želi pokazati da se može funkcionisati bez ruskih energenata, što, kako kaže, uopšte nije tačno.

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

- Lanci i tokovi snabdevanja gasom su specifičniji u odnosu na tokove snabdevanja naftom. To su u svom obraćanju rekli i potpredsednik Vlade Ruske Federacije Aleksandar Novak, kao i predsednik Rusije Vladimir Putin. Oni su pomenuli da danas Evropa plaća više od 30 odsto veću cenu gasa nego što je to bilo u prethodnom periodu - rekao je Višković, prenela je RTRS.

11.03 - Gladkov: Dronovi kamikaze napali Belgorodsku oblast

Ukrajinske snage su tokom protekla 24 časa napadale pogranične delove Belgorodske oblasti sa devet dronova kamikaza, a sa dronova je bačeno 13 eksplozivnih naprava, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

10.44 - Budanov: Sukob na Bliskom istoku mogao bi negativno da utiče na isporuke oružja Ukrajini

Printscreen/YouTube/ABC News
Budanov

Načelnik Glavne uprave vojnoobaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov izjavio je za „Ukrajinsku pravdu“ da bi dugotrajni sukob na Bliskom istoku mogao negativno da utiče na obime isporuka oružja saveznika Kijeva ukrajinskoj vojsci.

On je istakao da, ako se obrati pažnja na geografiju regionalnih sukoba i razvoj događaja, svet se „prilično brzo kreće ka globalnom ratu“.

10.40 - Zelenski: Ukrajinske snage odbijaju ruske napade u Avdejevki

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naveo je danas da ukrajinske trupe odbijaju napade u istočnom gradu Avdejevki, gde su se ove nedelje intenzivirale borbe protiv ruskih snaga.

- Držimo se. Ukrajinska hrabrost i jedinstvo će odrediti kako će se ovaj rat završiti - napisao je Zelenski na Telegramu, prenosi Rojters.

Ukrajinski zvaničnici su ranije saopštili da su ruske snage pokrenule ofanzivu na Avdijivku. Prema pisanju američkih medija, ukrajinska vojska je ove nedelje odbila tenkovske napade u jednom od najžešćih napada u poslednjih nekoliko meseci. 

AP Photo/Markus Schreiber
 

9.59 - Ruske snage sprečile pokušaj desanta na ostrvo Veliki Potemkin

Pripadnici grupe „Dnjepar“ ruskih Oružanih snaga sprečili su pokušaj desanta ukrajinske vojske na ostrvo Veliki Potemkin na ušću Dnjepra.

Tom prilikom uništena su dva čamca u kojima se nalazilo 11 vojnika, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

8.50 - Antonov: SAD mogu lako i brzo da postignu rešenje oružanog sukoba u Ukrajini 

Kako je istakao ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, ovo je moguće zaustavljanjem isporuka vojne pomoći Kijevu.

On je komentarisao novi paket američke vojne pomoći u iznosu od 200 miliona dolara.

Prema njegovom mišljenju, SAD se i dalje oslanjaju na vojno rešenje ukrajinske krize, kao i na pokušaje iscrpljivanja Rusije. Međutim, kako je naglasio, novi paket pomoći Ukrajini neće rešiti probleme koje je postavio Vašington.

Profimedia
Antonov

7.40 - Belgorod: U padu ukrajinskog drona stradale tri osobe, među njima i dete

Tri osobe su stradale, među kojima i jedno dete, u ukrajinskom napadu dronom na Belgorod, saopštio je danas guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov. "Usled pada bespilotne letelice uništene su dve stambene zgrade, dok je oštećeno nekoliko objekata i automobila. Tri osobe su poginule, od kojih je jedna malo dete", napisao je Gladkov na Telegramu, prenosi TAS S. Naveo je da su još dve osobe u kritičnom stanju i da se nalaze na intenzivnoj nezi. "Lekari čine sve da spasu živote ranjenih", naveo je Gladkov. (Kraj) pak/drm

7.10 - SAD neće beskonačno pružati vojnu pomoć Ukrajini

Amerika neće beskonačno pružati vojnu pomoć Ukrajini, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi.

- Objavili smo izdvajanje paketa pomoći od 200 miliona dolara i nastavićemo da pomažemo koliko budemo mogli, ali pomoć neće biti beskonačna - rekao je Kirbi.

7.00 - Vazdušna opasnost u tri oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Sumskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Najvažnije činjenice

- Rusija 24. februara 2021. pokrenula specijalnu vojnu operaciju sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine;

- Zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji i poslale brojnu vojnu pomoć Ukrajini;

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume;

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022;

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe;

- Krimski most je bio meta ukrajinskog napada nekoliko puta;

- Napadi dronovima na Moskvu i mesta u blizini granice sa Ukrajinom. Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina;

- Evgenije Prigožin pokrenuo je krajiem juna sa pripadnicima "Grupe Vagner" jednodnevnu vojnu pobunu, posle koje je je prebačen u Belorusiju. Nekoliko nedelja kasnije stradao u avionskoj nesreći;

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Priče o članstvu Ukrajine u EU i NATO-u ostale na pričama

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike