Mask u svom stilu odgovorio na optužbe EU o dezinformacijama o Izraelu i Palestini na Iksu: Sve je transparentno

11.10.2023

15:27

0

Tijeri Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište, poslao je prethodno pismo milijarderu

Mask u svom stilu odgovorio na optužbe EU o dezinformacijama o Izraelu i Palestini na Iksu: Sve je transparentno
Ilustracija - Copyright Profimedia

Evropski regulator upozorio je Ilona Maska na širenje „nezakonitog sadržaja i dezinformacija“ na Iksu (Tviteru) usred eskalacije na Bliskom istoku, napominjući da u slučaju „nepoštovanja mogu biti izrečene kazne“.

Izvršni direktor Tesle i SpaceX-a Ilon Musk je na Iksu reagovao na pritužbe regulatora EU da njegova platforma navodno širi „ilegalni sadržaj i dezinformacije“ o palestinsko-izraelskom sukobu.

Mask je napisao da je politika platforme da je „sve otvorenog koda i transparentno, pristup za koji znam da EU podržava“.

- Molim vas, navedite prekršaje na koje aludirate na Iksu, tako da javnost može da ih vidi. Hvala veliko - dodao je milijarder.

Tijeri Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište, poslao je pismo milijarderu, tvrdeći da je njegova kancelarija dobila „indikacije“ da grupe šire dezinformacije i „nasilan i teroristički“ sadržaj na Iksu, zajedno sa „starim slikama“. Breton je pozvao Maska da obezbedi „brz, tačan i potpun odgovor“ i da kontaktira „relevantne agencije za sprovođenje zakona“ u naredna 24 sata. Osim toga, podsetio je Maska da treba da ima „proporcionalne i efikasne mere ublažavanja kako bi se uhvatio u koštac sa rizicima po javnu bezbednost i građanski diskurs koji proističu iz dezinformacija“.

Štaviše, komesar je aludirao na ažuriranu politiku javnog interesa platforme koja redefiniše koje objave su „vredne vesti“.

Breton, koji je svoje pismo podelio u postu na Iksu, takođe je uključio hešteg koji se poziva na Zakon o digitalnim uslugama, koji koristi Evropska komisija (EK) za vršenje pritiska na onlajn platforme pod izgovorom stvaranja „bezbednijeg digitalnog prostora“.

Tehnološki guru je takođe odgovorio na svojoj društvenoj mreži post Glena Grinvalda. Američki novinar i advokat označio je vest o upozorenju komesara EU Ilonu Masku, rekavši da EU namerava da koristi svoj novi zakon o cenzuri kako bi „kaznila“ Iks. Grinvald je pomenuo firmu „Reset“ koju je EU angažovala kao tobožnje „stručnjake za dezinformacije". „Reset" je inicijativa koju vodi britanska Luminate Projects Limited, kompanija u vlasništvu „Luminate", organizacije koju je osnovala „Grupa Omidiar". Studija „Reseta", podsetio je američki novinar, optužila je Iks da nije cenzurisao „prorusku propagandu“.

Odgovarajući na Grinvaldovu objavu, Mask je napisao da ne samo da javnost mora „da tačno čuje od čega se ova dezinformacija sastoji i da sama odluči“, već da smo „mnogo puta otkrili da je 'zvanična provera činjenica' upravo individualna lažna izjava”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike