NASA pokazala šta su prikupili sa asteroida: Ovaj uzorak bi mogao da nam pruži odgovore na brojna pitanja

11.10.2023

21:38

0

Rezultati su pokazali da asteroid, koji ima šansu da se razbije o Zemlju 2182. godine, sadrži vodu i ugljenik

NASA pokazala šta su prikupili sa asteroida: Ovaj uzorak bi mogao da nam pruži odgovore na brojna pitanja
Materijal sa asteroida Benu se nalazi se nalazi sa desne strane (unutar kruga) - Copyright Erika Blumenfeld, Joseph Aebersold/NASA via AP

NASA je javnosti predstavila svoju dugoočekivanu analizu uzorka prikupljenog sa asteroida Benu starog 4,5 milijardi godina u Zemljinoj orbiti, koji bi mogao da utiče na našu planetu. 

Materijal, koji je sa asteroida prikupila svemirska letelica, otkriven je u svemirskom centru Džonston u Hjustonu u Teksasu.

- Evo ih. Ovi delovi drevne svemirske stene mogu da sadrže tragove o tome kako su se formirale stenovite planete, uključujući i našu. Naučnici širom sveta će proučavati uzorke kapsule Oziris-Reks generacijama koje dolaze da bi dobili odgovore o tome odakle potičemo -  objavila je NASA.

NASA/Goddard/University of Arizona/CSA/York/MDA via AP, File
Asteroid Benu

Rezultati su pokazali da asteroid, koji ima šansu da se razbije o Zemlju 2182. godine, sadrži vodu i ugljenik, sastavne delove života.

Misija "OSIRIS-REks" prikupila je kamenje i prašinu sa asteroida 2020. godine, a kapsula sa dragocenim teretom vratila se na Zemlju pre nešto više od dve nedelje, sletevši u pustinju Juta.

Administrator NASA Bil Nelson kaže da bi prašina koja se prikazuje na ekranu trebalo da nam pomogne da istražimo kako se formiraju planete, naš solarni sistem i kako asteroidi mogu uticati na nas, na Zemlji.

Keegan Barber/NASA via AP
Materijal sa Benua je nedavno uspešno sleteo u Jutu

Tek u narednom periodu ćemo moći da dobijemo više informacija o tome od čega se Benu sastoji i nadamo se da će to pomoći naučnicima da saznaju više o našem Sunčevom sistemu, prenosi BBC.

Misija je prikupila između 100 i 250 grama krhotina, za koje NASA veruje da sadrže tragove o poreklu i razvoju stenovitih planeta kao što je Zemlja, a možda čak i tragove o evoluciji života.

Inače, asteroid Benu otkriven je 1999. godine, a njegov prečnik iznosi oko 500 metara.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike