Formiran ratni kabinet Izraela! Netanjahu i Ganc postigli dogovor o formiranju vlade nacionalnog jedinstva

11.10.2023

17:09

0

Autor: M. Vu.

Britanska televizija navodi da ovaj sporazum predstavlja promenu u izraelskim političkim savezima, makar ona bila i privremena

Formiran ratni kabinet Izraela! Netanjahu i Ganc postigli dogovor o formiranju vlade nacionalnog jedinstva
Benjamin Netanjahu - Copyright Profimedia

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pristao je na formiranje hitne vlade s opozicijom kako bi osigurao podršku donošenju odluka iz oblasti bezbednosti.

Skaj njuz navodi da će se opozicioni lider Beni Ganc, koji je bio na čelu vojske i obavljao funkciju ministra odbrane, pridružiti vladi.

Navodi se da su se dve strane složile da formiraju ratni kabinet u kojem će biti Netanjahu, Ganc i Joav Galant, aktuelni izraelski ministar odbrane.Ta odluka je doneta na sastanku od pola sata koji je održan u Tel Avivu.

 

 

Britanska televizija navodi da ovaj sporazum predstavlja promenu u izraelskim političkim savezima, makar ona bila i privremena.Podseća se da je Ganc ranije pozivao Netanjahua da podnse ostavku zbog prihvatanja ekstremista u vladu, suđenja za korupciju i nastojanja premijerove koalicije da potkopa pravosudnu kontrolu vlade.

Navodi se da je Ganc sada tražio da ratni kabinet ima "stvarni uticaj" na vođenje rata sa palestinskom ekstremističkom organizacijom Hamas.

Netanjahu i Ganc su ovaj dogovor postigli peti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa u kojima je više od 2.000 ljudi izgubilo život.

Izraelski ministar odbrane poručio je da će se situacija u Gazi promeniti za 180 stepeni u odnosu na ono što je Hamas zamislio. Sa teritorije Libana gađan položaj izraelske vojske, a odgovornost za taj napad preuzeo je Hezbolah.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike