Kako je Hamas nasamario Izrael i iznenada izvršio napad: Detaljno isplanirali sve, poklopilo se nekoliko faktora

11.10.2023

12:56

0

Pre napada Izrael je smatrao da je Hamas uspešno odvraćan od sukoba u maju 2021.

Kako je Hamas nasamario Izrael i iznenada izvršio napad: Detaljno isplanirali sve, poklopilo se nekoliko faktora
Copyright AP/Yousef Masoud

Obmanjivanje Izraela i pronalaženje ključne ranjivosti u infrastrukturi za nadzor na granici sa Gazom bili su neki od ključnih elemenata plana koji su omogućili Hamasu da nanese najgore narušavanje bezbednosti zemlje u poslednjih pet decenija, izvestio je u utorak Njujork tajms.

List je razgovarao sa visokim izraelskim bezbednosnim zvaničnicima o preliminarnim zaključcima koje su njihove agencije donele u vezi sa upadom boraca Hamasa prošle subote u južni Izrael. Palestinski militanti izvršili su racije u više od 20 gradova i vojnih baza, ubivši stotine vojnika i civila i uhvativši desetine talaca.

Pre napada Izrael je smatrao da je Hamas uspešno odvraćan od sukoba u maju 2021. Čini se da su presretnuti pozivi militanata potvrdili procenu da ta organizacija ne predstavlja neposrednu pretnju, rekli su izvori. U toku je analiza da li su ti razgovori bili namešteni.

Izrael se previše oslanjao na zid koji je izgradio duž granice Pojasa Gaze, koji ima više tipova senzora i mitraljeza na daljinsko upravljanje. Zvaničnici su verovali da je praktično neprobojna i držali su relativno male vojne snage u blizini, dajući prioritet drugim oblastima za raspoređivanje, navodi se u izveštaju.

Hamas je u ranoj fazi napada uništio najmanje četiri komunikacione kule koristeći municiju bačenu dronom, čineći sistem „beskorisnim“, navodi NIT. Izraelci nisu mogli da vide posledično probijanje fizičke barijere, što se pokazalo lakšim nego što su očekivali. Hamas je koristio eksploziv i buldožere da stvori skoro 30 rupa za oko 1.500 boraca.

 

 

Operativni propust Izraela doveo je do grupisanja njegovih viših komandanata u toj oblasti u jednu bazu, koju su militanti zauzeli u munjevitoj ofanzivi. S obzirom na to da je rukovodstvo uglavnom ubijeno ili uzeto za taoce, izraelski odgovor na hitnu situaciju bio je neorganizovan i spor, rekli su izvori.

Ljudi na višim pozicijama u komandnom lancu u početku nisu shvatili razmere upada usred haosa. Izraelskim ratnim avionima su bili potrebni sati da pruže vazdušnu podršku snagama koje reaguju, uprkos tome što su imali samo nekoliko minuta leta od tog područja.

Čeka se detaljna istraga neuspeha Izraela, jer su njegove snage trenutno fokusirane na vojnu akciju odmazde u Gazi.

Sve o sukobu Izraela i Hamasa možete pratiti iz minuta u minut u blogu uživo portala 24sedam.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike