Dobitnik Nobelove nagrade za hemiju pao na prvom ispitu iz hemije: Ispričao kako se sve odigralo

06.10.2023

16:19

0

Njegov život se promenio kada je upisao Univerzitet Harvard kasnih 1970-ih

Dobitnik Nobelove nagrade za hemiju pao na prvom ispitu iz hemije: Ispričao kako se sve odigralo
Copyright Profimedia

Profesor sa Masačusetskog instituta tehnologije Mungi Bavendi podelio je sa svojim kolegama Nobelovu nagradu za hemiju ove godine, a sada je ispričao inspirativnu priču o svom putu, istakavši da je imao mnoge izazove i da je pretrpeo neuspeh na početku svoje karijere.

Bavendi, koji ima 62 godine i poreklo iz Tunisa i Francuske, pokazivao je izvanredan talenat za nauku tokom srednje škole, koju je završio bez većih problema.

Njegov život se promenio kada je upisao Univerzitet Harvard kasnih 1970-ih. Kao mladi student, suočio se sa teškim ispitima i rigoroznim profesorima, što mu je bilo potpuno novo iskustvo.

- Navikao sam da ne moram da učim za ispite - priznao je Bavendi novinarima, dodajući da je sala bila ogromna.

- Gledao sam prvo pitanje i nisam mogao da ga shvatim, a isto tako ni drugo. Na kraju sam dobio 20 od 100, najnižu ocenu u celom razredu. Pomislio sam: "O moj Bože, ovo je moj kraj, šta ja radim ovde?" - ispričao je on.

IMeđutim, kako je bio strastveni zaljubljenik u hemiju, shvatio je da mu nedostaju veštine potrebne za pripremu za ispite, te je odlučio da se posveti učenju. Njegova posvećenost i upornost na kraju su ga doveli do izvanrednih uspeha.

Danas je Mungi Bavendi poznat po svojim doprinosima u oblasti kvantnih tačaka, nanočestica koje su toliko male da njihova svojstva, uključujući boju, zavise od kvantne mehanike. Iako nije otkrio ove čestice, Bavendi je napravio revoluciju u tehnikama proizvodnje kvantnih tačaka, omogućavajući njihovu preciznu proizvodnju u velikim količinama i otvarajući put za njihovu primenu u savremenim tehnologijama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike