Oglasila se dobitnica Nobelove nagrade za mir: Pobeda je nadohvat ruke

06.10.2023

17:23

0

U saopštenju poslatom Njujork tajmsu Mohamadi je istakla da prestižna nagrada i podrška koju je dobila dodatno pojačavaju njenu posvećenost i nadu za bolju budućnost

Oglasila se dobitnica Nobelove nagrade za mir: Pobeda je nadohvat ruke
Copyright Profimedia

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, iranska aktivistkinja Narges Mohamadi, izrazila je svoje duboko osećanje odgovornosti i odlučnosti zbog globalne podrške i priznanja koje je dobila zbog neumornog angažmana na polju ljudskih prava.

U saopštenju poslatom Njujork tajmsu Mohamadi je istakla da ova prestižna nagrada i podrška koju je dobila dodatno pojačavaju njenu posvećenost i nadu za bolju budućnost.

- Ja se nadam da će ovo priznanje dodatno ohrabriti iranske građane koji se bore za promene i prava i da će ih učiniti još jačim i organizovanijim. Pobeda je nadohvat ruke - poručila je Mohamadi putem platforme Iks (Tviter).

 

 

Nobelov komitet je ranije danas odlučio da joj dodeli Nobelovu nagradu za mir za 2023. godinu. U obrazloženju nagrade ističe se da je Mohamadi nagrađena zbog hrabre borbe protiv represije nad ženama u Iranu, kao i bog predanost promovisanju ljudskih prava i sloboda za sve građane.

Mohamadi je jedna od istaknutih aktivistkinja za ljudska prava u Iranu, čija se borba fokusira na prava žena i ukidanje smrtne kazne. Trenutno se nalazi u zatvoru u Teheranu, gde je bila čak 13 puta, a osuđena je pet puta, što je rezultiralo ukupnom kaznom od 31 godine zatvora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike