Indijska misija na Mesecu neplanirano okončana: Letelica ne reaguje danima, naučnici gube nadu

06.10.2023

18:27

0

Lender, koji je u sebi nosio rover Pragjan, sleteo je blizu Mesečevog malo istraženog južnog pola 23. avgusta

Indijska misija na Mesecu neplanirano okončana: Letelica ne reaguje danima, naučnici gube nadu
Copyright Profimedia

Kako počinje nova lunarna noć, indijski svemirski naučnici kažu da su šanse da se lender probudi male.

Indijska svemirska agencija Isro nije potvrdila da li će dalji napori biti nastavljeni kako bi se stupilo u komunikaciju sa njim, dodajući da su lender i rover obavili "sve svoje zadatke - i više od toga".

Isro se nadao da će se Vikram lender probuditi 22. septembra ili kasnije kada je počeo novi lunarni dan.

Svaki dan i noć na Mesecu traju nešto više od 14 zemaljskih dana.

Lender, koji je u sebi nosio rover Pragjan, sleteo je blizu Mesečevog malo istraženog južnog pola 23. avgusta. Oni su dve nedelje prikupljali podatke i slike, nakon čega su stavljeni u "režim spavanja" kada je počela lunarna noć.

Datum sletanja je pažljivo odabran tako da se poklopi sa lunarnim zorom jer im je bila potrebna sunčeva svetlost da napune baterije i funkcionišu.

 

 

Indijska organizacija za istraživanje svemira (Isro) prvobitno je rekla da su lender i rover imali život od 14 zemaljskih dana, ali se kasnije nadala da će se baterije napuniti i da će se moduli ponovo probuditi sa izlaskom sunca.

Ali kako je vreme odmicalo, a sa lendera nije primljen nikakav signal, naučnici su za BBC rekli da su se šanse za njegovo ponovno buđenje „smanjivale sa svakim satom”.

U petak je bivši šef indijske svemirske agencije G. Madhavan Nair rekao da su, „pošto Vikram lender do sada nije poslao nikakvu poruku, šanse da se probudi izuzetno male”.

- Nije dizajniran da izdrži ekstremne vremenske uslove na Mesecu gde se noćne temperature mogu spustiti na -200 do -250 stepeni Celzijusa - rekao je on.

Milsvami Anadurai, šef prve indijske misije na Mesecu, rekao je za BBC da će „i dalje s vremena na vreme pokušavati da uspostave komunikaciju“, ali da to neće biti prioritet.

 

 

- Ne možemo da držimo resurse zaključane na neodređeno vreme da bismo probudili lender na Mesec. Moramo da ih premestimo na praćenje Aditya L-1, prve indijske misije za proučavanje Sunca. Sada Aditya treba da se posmatra - rekao je.

Isro je obezbedio redovna ažuriranja o kretanjima i nalazima lendera i rovera i delio slike koje su oni napravili. Takođe je rečeno da je misija ispunila sve svoje ciljeve.

Indija je ušla u istoriju svojom misijom "Čandrajan-3", kada je postala prva zemlja koja je uspešno prizemljila svemirski brod blizu južnog pola Meseca.

Takođe se pridružila elitnom klubu zemalja koje su ostvarile meko sletanje na Mesec, posle SAD, bivšeg Sovjetskog Saveza i Kine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike