Buš se šokirao kada je video da ga je prilikom posete Rusiji služio Prigožin: Sve što znam jeste da sam preživeo (FOTO)

14.09.2023

10:12

0

Fotografija od 14. jula 2006. pokazuje trenutak kada su bivši predsednik SAD i njegova supruga Laura upoznali Prigožina dok su večerali sa Putinom

Buš se šokirao kada je video da ga je prilikom posete Rusiji služio Prigožin: Sve što znam jeste da sam preživeo (FOTO)
Copyright Profimedia

Bivši predsednik SAD Džordž V. Buš rekao je u nedelju da je bio šokiran kada je otkrio da mu je Evgenije Prigožin, dugogodišnji vođa grupe Vagner, poslužio večeru pre više od 17 godina.

Dok je govorio na konferenciji o evropskoj strategiji na Jalti, Buš je upitan da li smatra da su izveštaji o Prigožinovoj smrti u avionskoj nesreći za njega „šokantni". Konferencija je održana u Kijevu, ali se Buš pridružio putem video-poziva.

- Ne, ono što me šokira jeste da sam pre neki dan video fotografiju sa samita G8 u Sankt Peterburgu, gde je on bio momak koji me je služio hranom - rekao je Buš.

- On je bio Putinov kuvar, i on je bio na fotografijie - rekao je bivši predsednik uz osmeh.

Buš je rekao da se ne seća da je lično sreo tog čoveka.

- Sve što znam jeste da sam preživeo - dodao je.

Profimedia
 

Zatim je upitan da li misli da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da „preživi” posledice ruskog rata u Ukrajini ako se sukob ne završi u korist Moskve.

- To je na ruskom narodu. Nije do američkog naroda. Nije do ukrajinskog naroda. Na narodu Rusije je da odluči. Oni su pametni ljudi - odgovorio je Buš.

Fotografija od 14. jula 2006. pokazuje trenutak kada su Buš i njegova supruga Laura upoznali Prigožina dok su večerali sa Putinom. Činilo se da Prigožin služi Buša pićem.

Bili su u Konstantinovoj palati u Sankt Peterburgu tokom 32. samita G8. To je bio prvi put da je Rusija bila domaćin sastanka G8.

U to vreme i Vašington i Moskva su razgovarali o daljem otvaranju trgovine između dve zemlje i mogućnosti pridruživanja Rusije Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Prigožin je tih dana stekao nadimak „Putinov kuvar“ jer je ruskom lideru pružao ketering. Njegova kompanija Konkord je pomagala u održavanju državnih banketa.

Na kraju je proširio svoju poslovnu mrežu i osnovao vojnu kompaniju "Vagner".

Između ostalih angažovanja širom sveta, "Vagner" je poslat da se bori u Ukrajini, gde se Prigožin žalio na velike gubitke i javno kritikovao najviše ruske vojne vođe.

Zbog, kako je rekao, pritužbi na Kremlj, Prigožin je u junu pokrenuo oružanu pobunu, najavljujući da njegove trupe marširaju na Moskvu, ali su se one okrenule dan kasnije nakon što je Prigožin sklopio dogovor sa Putinom i otišao u izgnanstvo.

Nekoliko nedelja kasnije Prigožin je, prema zvaničnim informacijama, poginuo u avionskoj nesreći.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike