Medvedev upozorio na nuklearnu apokalipsu: NATO je neozbiljan, što više oružja šalju Ukrajini, svet je opasnije mesto

23.05.2023

22:07

0

Bivši predsednik Rusije pozvao je Alijansu i Kijev na odgovornost zbog upada na rusku teritoriju

Medvedev upozorio na nuklearnu apokalipsu: NATO je neozbiljan, što više oružja šalju Ukrajini, svet je opasnije mesto
Dmitrij Medvedev - Copyright Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev istakao je da je opasnost od nuklearne apokalipse sve veća, kao i da smatra da se NATO neozbiljno odnosi prema tom pitanju.

- NATO se neozbiljno odnosi prema takvom scenariju. U suprotnom, NATO ne bi isporučivao toliko opasnog oružja ukrajinskom režimu. Znači da oni očigledno smatraju da je nuklearni sukob ili nuklearna apokalipsa nemoguća, jer ne bi trebalo da bude moguća. Oni greše i u nekom trenutku stvari mogu da krenu nepredvidivim putem, a odgovornost će u potpunosti biti na Severnoatlantskoj alijansi - rekao je Medvedev u intervjuu za televiziju RT.

U odvojenom intervjuu za TASS i RIA novosti takođe je upozorio na "nuklearnu apokalipsu" koju bi mogli da izazovu postupci Zapada.

- Što se više oružja isporučuje, svet postaje opasnije mesto - kazao je on tokom posete Vijetnamu.

Ruska vojska saopštila je danas da je razbila militante koji su ušli u Belgorodsku oblast na granici Rusije sa oklopnim vozilima i da je ubila više od 70 "ukrajinskih nacionalista", dok je ostale potisnula nazad u Ukrajinu, a zatim i njih likvidirala.

Medvedev je rekao da odgovornost za ovaj upad na teritoriju Rusije snosi kijevski režim, kao i sponzori Ukrajine, odnosno Vašington i zemlje EU, zajedno sa pridruženim državama kao što su Velika Britanija i druge.

- Ovo je njihova odgovornost, direktna i neposredna - ocenio je Medvedev.

Predsednik SAD Džozef Bajden  odobrio je u petak programe obuke za ukrajinske pilote na borbenim avionima F-16, čime bi sukob na istoku Evrope mogao da postane još kritičniji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike