Lopez Obrador: Vojna potrošnja SAD na Ukrajinu je iracionalna; Nova grupa dobrovoljaca iz Čečenije ide u Ukrajinu

03.10.2023

07:13 >> 00:14

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Lopez Obrador: Vojna potrošnja SAD na Ukrajinu je iracionalna; Nova grupa dobrovoljaca iz Čečenije ide u Ukrajinu
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/ Rodrigo Abd/AP Photo/Libkos

Sukob u Ukrajini ušao je u 586. dan.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je ministre spoljnih poslova zemalja članica EU na sastanak u Kijevu.

Ukrajina nastavlja dronovima da napada rusku teritoriju.

Rusija će nastaviti svoju specijalnu vojnu operaciju sve dok potpuno ne uništi nacistički režim u Ukrajini i oslobodi svoje iskonske teritorije, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

00.02 -  Uhapšen ukrajinski zvaničnik zbog uzimanja mita od 58.000 dolara

Gradonačelnik Sumija i načelnik odeljenja za infrastrukturu gradskog veća uhapšeni su kada su primili poslednju tranšu od 58.000 dolara mita, saopštila je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).

Agencija za sprovođenje zakona nije imenovala osumnjičene, ali se iz otvorenih izvora saznaje da je Oleksandar Lisenko na funkciji gradonačelnika Sumija od 2014. godine, dok je Oleksandar Žurba na čelu odeljenja za infrastrukturu, prenosi Kijev independent.

23.55 - Pentagon: Ponestaje novca za dopunu vojnih zaliha nakon slanja oružja Ukrajini

Pentagon je upozorio danas američki Kongres da mu ponestaje novac za zamenu oružja koje su SAD poslale Ukrajini i da je primoran da uspori snabdevanje pojedinih trupa kako bi ih zaštitio od "neizvesne budućnosti".

Profimedia
 

"Neuspeh da popunimo naše vojne zalihe na vreme može da naškodi spremnosti naše vojske", navodi se u pismu upućenom liderima Kongresama u koje je AP imao uvid.

23.15 - Lopez Obrador: Vojna potrošnja SAD na Ukrajinu je iracionalna

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador poručio je da je vojna potrošnja SAD na Ukrajinu iracionalna.

Tokom svoje redovne konferencije za medije, Lopez Obrador je kritikovao američki Kongres zbog toga što nije oslobodio novac za Ukrajinu, prenosi Rojters.

"Samo sam gledao kako sada ne odobravaju pomoć za Ukrajinu. Koliko novca je bilo planirano za ukrajinski rat, 30-50 milijardi? To je iracionalno i štetno", rekao je predsednik Meksika.

22.33 - Bugarska zvanično zabranila ulazak u zemlju ruskim automobilima

Bugarska carinska služba uvela je danas zabranu ulaska ruskih automobila na teritoriju Bugarske.

"Zabrana ulaska automobila registrovanih u Rusiji odnosi se i na tranzitna putovanja preko teritorije zemlje", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu carine, prenosi Tas.

Izuzeci postoje za automobile kupljene u Rusiji za potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava.

"Automobili, koji se već nalaze na teritoriji Bugarske moraju da napuste zemlju najkasnije šest meseci od dana ulaska. Izričito je zabranjen ulazak ili produženje dozvole za privremeni prevoz", dodaje se u saopštenju.


21.42 - Americi preostalo 5,4 milijardi dolara za pomoć Ukrajini

Visoki zvaničnik američke administracije, koji je želeo da ostane anoniman, potvrdio je za Sputnjik da je Vašingtonu ostalo još 5,4 milijardi dolara za pomoć Ukrajini za vođenje borbenih dejstava.

Pored toga, dodao je on, od 25,9 milijardi dolara, koje je ranije Kongres odobrio za popunjavanje ratnih rezervi SAD, iscrpljenih zbog pomoći Ukrajini, ostalo je samo 1,6 milijardi dolara.

21.30 - Nova grupa dobrovoljaca iz Čečenije ide u Ukrajinu

Nova grupa čečenskih dobrovoljaca krenula je u zonu specijalne vojne operacije u Ukrajini kako bi popunila redove „Ahmata“, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
 


On je ujedno i podsetio da čečenski specijalci prolaze obuku ruskog „specnaza“ koju sprovode vrhunski stručnjaci koji su već učestvovali u ratnim dejstvima u zoni specijalne operacije.

21.20 - Kremlj o izostanku nove pomoći Ukrajini: Vašington će nastaviti da bude uključen u sukob

Kremlj je saopštio da veruje da će Vašington nastaviti da bude direktno uključen u sukob.

"Odbijanje Vašingtona da finansira Kijev je privremena pojava, jer će Amerika i dalje biti direktno uključena u sukob", ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući odluku američkog Kongresa da usvoji zakon o privremenom finansiranju koji izostavlja pomoć Kijevu.

20.11 - Ministar spoljnih poslova Austrije: Ukrajina će odlučiti kad počinju pregovori

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg izjavio je danas da je na Ukrajini a odluči kada će početi pregovore sa Rusijom.

"Nadam se da će se mirovni pregovori za okončanje rusko-ukrajinskog rata desiti u bliskoj budućnosti. Ključna tačka za mene je, i to bi trebalo da bude vodeći princip: nema pregovora o Ukrajini bez Ukrajine“, rekao je Šalenberg u intervjuu nemačkom TV kanalu Velt.

Kako je naveo, mir se uvek postiže za pregovaračkim stolom, a ne na bojnom polju. 

"Ali i dalje imamo logiku ratovanja na obe strane. I, naravno, nadamo se da će se vrlo brzo sve vratiti na logiku pregovora. Ali ovu odluku doneće Kijev", rekao je Šalenberg.

19.18 - Zelenski poziva EU na saradnju i uvođenje novih sankcija Rusiji

- Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas ministre spoljnih poslova EU, okupljene u Kijevu, na uvođenje nove runde sankcija Rusiji.

- Svaka pauza u sankcijama produžava rusku agresiju, a pauza posle 11. paketa sankcija se već predugo otegla - rekao je on na sastanku u Kijevu.

AP Photo/Julia Nikhinson
 

Prethodni krug sankcija odobren je 23. juna i imao je za cilj da se suprotstavi zaobilaženju sankcija preko trećih zemalja, prenosi Kijev independent.

19.11 - Norveška uvela nov paket sankcija Rusiji

Norveška je uvela nove sankcije Rusiji, usmerene protiv jačanja već postojećih i u cilju borbe protiv njihovog zaobilaženja, saopštila je Vlada ove zemlje.

Ističe se da se novi paket norveških sankcija umnogome podudara sa jedanaestim paketom ograničenja EU, a između ostalog uključuje: zabranu prodaje hartija od vrednosti u bilo kojoj valuti, tranzit preko ruske teritorije robe i tehnologije koja može da doprinese uvećanju vojnog i tehnološkog potencijala Rusije ili razvoju sektora odbrane i bezbednosti i niz drugih.

18.35 - Zabrana ulaska automobila sa ruskim tablicama u zemlje EU je – nacizam

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov prokomentarisao je zabranu ulaska auomobila sa ruskim tablicama u čitav niz evropskih zemalja rekavši da je reč o nacizmu.

AP Photo/Czarek Sokolowski
 

- Bio sam zapanjen koliko su brzo Evropljani, praktično svi, skinuli maske iza kojih su se krili poslednjih nekoliko godina i tako pokušavali da sačuvaju trunčice ne samo diplomatije, već i elementarne etike. Generalno gledano, ovo je manifestacija onoga što se obično naziva nacizmom. Isključivo u odnosu na Ruse - rekao je Lavrov na sastanku međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“.
 

17.03 - Borelj u Kijevu: Nadamo se da će SAD preispitati odluku o prestanku izdvajanja sredstava za Ukrajinu

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je da se nada da će odluka Sjedinjenih Američkih Država da ne izdvajaju sredstva za potrebe Ukrajine biti preispitana, pošto, prema njegovim rečima, sukob u Ukrajini ima posledice po ceo svet, ali predstavlja i „egzistencijalnu pretnju“ Evropskoj uniji.

- Možda to nije tako za ceo svet, ali za nas jeste i zato ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu i sa našim saveznicima u SAD razgovaramo da nastave da pružaju ovu podršku. Siguran sam da će ova odluka biti preispitana - ocenio je Borelj uoči početka prvog u istoriji Evropske unije neformalnog sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica EU koji se održava u Kijevu.

16.02 - Zelenski: Pobeda Ukrajine u ratu sa Rusijom zavisi od saradnje sa EU

Pobeda Ukrajine u ratu sa Rusijom zavisi od saradnje sa Evropskom unijom, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pred ministrima spoljnih poslova EU, koji su se danas okupili na sastanku u Kijevu.

Ukrajina, koja se od februara 2022. godine u velikoj meri oslanja na zapadnu vojnu pomoć u ratu sa Rusijom, nada se da će ispuniti niz kriterijuma za pridruživanje EU bloku.

- Siguran sam da su Ukrajina i ceo slobodni svet sposobni da pobede u ovoj konfrontaciji. Ali naša pobeda zavisi direktno od saradnje sa vama i od liderstva Evrope - rekao je Zelenski.

AP Photo/Seth Wenig
Vladimir Zelenski

15.01 - Nemački izvoz vojne opreme u Ukrajinu četiri puta veći nego prošle godine

Nemački izvoz vojne opreme u Ukrajinu od januara do septembra je četiri puta veći nego što je bio u istom periodu lane, saopštilo je nemačko Ministarstvo ekonomije.

Nemačka je za devet meseci ove godine izvezla vojnu opremu u ukupnoj vrednosti od 8,76 milijardi evra, a vrednost izvoza u Ukrajinu iznosi 3,3 milijarde evra.

U istom periodu 2022. godine, Berlin izvezao u Ukrajinu vojnu opremu za 775 miliona evra.

13.34 - Peskov: Svako ko brine o suverenitetu svoje zemlje etiketiran je kao proruski

Bilo koji političar u Evropi koji brine o suverenitetu svoje zemlje sada se apsurdno etiketira kao "proruski", izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskovpovodom rezultata izbora u Slovačkoj i izjave lidera pobedničke stranke o obustavi vojne pomoći Ukrajini, ali i tome što Fica zapadni mediji nazivaju prosuskim čovekom.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
Dmitrij Peskov

12.54 - Špigl: Kijev će uskoro morati da razmišlja o prekidu sukoba

Ukrajina je pala na listi američkih prioriteta, a Kijev će uskoro verovatno morati da razmišlja o okončanju sukoba i da odustane od planova o „pobedi nad Rusijom“, piše nemački list „Špigl“.

- Ukrajina je pala za nekoliko mesta na listi prioriteta Vašingtona. Drugim rečima, možda će vlada u Kijevu uskoro morati mnogo više da razmišlja o strategiji izlaska iz sukoba, čak i bez vidne pobede nad Rusijom - navodi se u tekstu.

11.38 - Moldavija više neće kupovati gas od Rusije

Moldavija više neće kupovati gas od ruske kompanije Gasprom, izjavio je danas ministar energetike Moldavije Viktor Parlikov tokom video obraćanja na Evroatlantskom forumu za održivost u Bukureštu.

On je saopštio da je Kišinjev kupio gas sa evropskog tržišta, pod uslovima koji su povoljniji od onih koje Kišinjev ima u ugovoru sa Gaspromom.

11.32 - Rjabkov: Privremeni budžet neće promeniti ništa u stavu Vašingtona prema Ukrajini

Rusija ne veruje da će usvajanje privremenog budžeta u SAD, koji ne uključuje sredstva za podršku Ukrajini, promeniti bilo šta u stavu Vašingtona, izjavio je danas zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

- I sa pomoći za Ukrajinu i bez pomoći Ukrajini, one (SAD) će nastaviti podršku - rekao je Rjabkov.

Prema njegovoj oceni, ne treba misliti da će to nešto promeniti, to je samo "predstava za javnost". 

The Federal Assembly of The Russian Federation via AP
Sergej Rjabkov

11.20 - Pušilin: Moguća nova ukrajinska ofanziva u oktobru

Lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da ne isključuje mogućnost da ukrajinske trupe pokrenu novu ofanzivu u oktobru.

- Na južnom pravcu, orehovskom, ugljedarskom, vidimo gomilanje neprijateljskih snaga, prebacivanje rezervi, a te rezerve se formiraju na određenoj udaljenosti od linije fronta. Po svemu sudeći, neprijatelj se još sprema da pre lošeg vremena preduzme neke aktivnosti... - rekao je Pušilin za televizijski kanal „Rusija 24“.

AP Photo/Alexei Alexandrov
Denis Pušilin

11.01 - Kuleba: Podrška Vašingtona Kijevu ne slabi

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da podrška Vašingtona Kijevu ne slabi i umanjio je značaj zakona, kojim je američki Kongres odobrio privremeni budžet za američku vladu bez sredstava predviđenih za Ukrajinu.

- Ne smatramo da je podrška SAD narušena, jer  shvataju da je ono o čemu se radi u Ukrajini mnogo veće od Ukrajine. Radi se o stabilnosti i predvidljivosti situacije u svetu i zato verujem da ćemo uspeti da pronađemo neophodna rešenja - rekao je Kuleba.

10.02 - Borelj obećao "kontinuiranu vojnu podršku" EU Ukrajini

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da je Ukrajini potrebna veća vojna pomoć i obećao toj zemlji stalnu podršku EU.

- Ukrajini je potrebno više mogućnosti, i to što pre - rekao je Borelj na video-snimku koji je objavio na svom nalogu na mreži Iks.

Youtube/Kosovo Onlajn printscreen
Žozep Borelj

9.44 - Ukrajina: U napadu naših dronova oštećeni pogoni za proizvodnju raketa u Smolensku

Glavna obaveštajna uprava Ukrajine tvrdi da su u napadu ukrajinskih dronova na Smolensk oštećeni pogoni u kojima Rusija proizvodi rakete X-59 i da je zato proizvodnja poremećena. 

Glavna obaveštajna uprava Ukrajine potvrdila je da su 1. oktobra dronovi napali fabriku aviona u Smolensku i da su tri od četiri bespilotne letelice pogodile metu, prenosi Unian.

9.12 - Oboren ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti Rusije

Jedinice PVO oborile su jutros ukrajinski dron u Belgorodskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Nema informacija o povređenima ili materijalnoj šteti na zgradama.

AP Photo/Roman Chop
 

8.30 - Neformalni sastanak šefova diplomatije EU u Kijevu, prvi takav skup van EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas ministre spoljnih poslova zemalja članica EU na sastanak u Kijevu, što će biti prvi put da do takvog sastanka dođe van granica EU.

''Sazivam danas ministre spoljnih poslova EU u Kijevu, na prvi sastanak svih 27 država članica van EU. Budućnost Ukrajine leži u EU'', napisao je Borelj na svom nalogu na mreži Iks. On je ranije rekao da na tom sastanku ne treba očekivati bilo kakve odluke, jer se radi o neformalnom sastanku, a neformalni sastanci su obično posvećeni dubljim političkim raspravama, a ne donošenju konkretnih odluka.

Upitan da li će odluka o dodeli 20 milijardi evra pomoći Ukrajini biti doneta na sastanku, on je rekao da će ta odluka biti doneta, ''ali ne mogu da vam kažem da li sledeće sedmice ili sledećeg meseca''.

8.00 - Ukrajinska PVO oborila četiri od sedam lansiranih ruskih dronova

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da je ukrajinska PVO oborila četiri od sedam bespilotnih letelica kojima je Rusija noćas napala Ukrajinu. Uništeni su dronovi tipa Šahed, prenosi Interfaks Ukrajina. Napadi su izvedeni iz pravca jugoistoka.

7.15 Generalštab UKR: Ruske snage napadale u pravcu Limana,Bahmuta,Marinke i Šahtjorsk

 Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage proteklog dana izvodile napade u pravcu Limana, Bahmuta, Avdejevke, Marinke i Šahtjorska. Na Limanskom pravcu ukrajinske snage su odbile ruske napade, kao i kod Bahmuta, gde su ruske trupe pokušale da povrate izgubljenu poziciju u oblasti Andrejevke, prenosi agencija Unian. Dodaje se da su odbijeni i napadi ruskih snaga u oblasti Marinke u Donjeckoj oblasti, kao i u pravcu Šahtjorska. Ukrajinske odbrambene snage nastavljaju da izvode ofanzivnu operaciju na Melitopoljskom pravcu, kao i ofanzivne akcije u pravcu Bahmuta, navedeno je u saopštenju generalštaba ukrajinske vojske.

7.00 - ZDF: Uprkos sankcijama Zapada ruska nafta dolazi u Nemačku preko Indije

Uprkos zapadnim sankcijama, trgovina naftom između Rusije i Indije se dobro odvija i tako zaobilaznim putem dospeva u Nemačku, javlja nemački javni servis ZDF i dodaje da je uvoz naftnih derivata u Nemačku iz Indije porastao 12 puta. Zemlja koja je, kako dodaje dopisnik ZDF-a iz Singapura, decenijama autsajder i pasivni posmatrač na globalnoj sceni, dobila je pod premijerom Narendrom Modijem pristup u zvanične rezidencije uticajnih svetskih država - Vašington, London, Moskva, Berlin, svuda ga dočekuju raširenih ruku, svi ga žele za prijatelja i partnera. "Modi je pragmatičar", tako Harš Pant, potpredsednik istraživačke fondacije Oberserver u Nju Delhiju, opisuje indijskog šefa vlade. 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike