Panika zbog vulkana na Filipinima: Obavio gradove gasovima, otkazana nastava u nekoliko škola (VIDEO)

22.09.2023

10:09

0

Izdato je i upozorenje u vezi sa avio-saobraćajem

Panika zbog vulkana na Filipinima: Obavio gradove gasovima, otkazana nastava u nekoliko škola (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter

Jedan od najaktivnijih vulkana u blizini filipinske prestonice Manile, poznat kao vulkan Taal, trenutno ispušta sumpor-dioksid i vulkanski smog. Zbog ove situacije vlasti su donele odluku o privremenom zatvaranju škola u pet gradova i brojnim drugim naseljima, a takođe su apelovale na stanovništvo da ostane u zatvorenom prostoru.

Državni institut za vulkanologiju i seizmologiju na Filipinima obavestio je javnost o nedavnoj aktivnosti vulkana Taal, što je rezultiralo emisijom vulkanskih gasova. Upozorenje koje je izdato nalazi se na nivou 1 na petostepenoj skali opasnosti.

Uz to, vlasti su odlučile da prekinu nastavu u desetinama gradova u provincijama Kavite, Laguna i Batangas, koje se nalaze u neposrednoj blizini vulkana Taal.

Izdato je i upozorenje u vezi sa avio-saobraćajem - preporučeno je izbegavanje letova u blizini vrha vulkana zbog potencijalne opasnosti koju predstavljaju pepeo i čvrsti fragmenti iznenadnih erupcija.

Vulkan Taal, čija visina iznosi 311 metara, smešten je u jezeru provincije Batangas, nedaleko od Manile. Ovaj vulkan je jedan od najaktivnijih na Filipinima i nalazi se na ostrvu Luzon.

Taal je januaru 2020. godine izbacio stub pepela i pare visok čak 15 kilometara, što je rezultiralo evakuacijom više od 100.000 ljudi i otkazivanjem desetina letova, jer je pepeo dosezao čak i do Manile.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike