Severni tok je raznet pre godinu dana: Šta sve znamo o tome?

25.09.2023

21:06

0

Autor: N.P.

Teorije se samo nižu, ali nikakvog konkretnog zaključka nema

Severni tok je raznet pre godinu dana: Šta sve znamo o tome?
Gasovod Seevrni tok je raznet 26. septembra 2022. - Copyright Danish Defence Command via AP

Prošlo je godinu dana od sabotaže "Severnog toka", kada je raznet gasovod kojim se gas prenosio do Evrope, a nijedna istraga nije odgovorila na pitanje ko stoji iza toga.

Iako se odmah uperilo prstom u Rusiju, mada je nejasno zašto bi Moskva samu sebe na takav način sabotirala, pojavile su se naznake da bi iza eksplozije mogle da stoje Ukrajina ili Sjedinjene Američke Države.

Šta se dogodilo?

Nekoliko podvodnih eksplozija zabeleženo je 26. septembra 2022. na tri od četiri kraka gasovoda koji čine "Severni tok 1" i "Severni tok 2", zbog čega je ogromna količina gasa ispuštena u Baltičko more nadomak ostrva Bornholma u Danskoj.

Ruski gigant "Gasprom" zaustavio je mesec dana ranije protok gasa kroz "Severni tok 1", jedinu rutu kojom ruski prirodni gas ide do Nemačke.

Novoizgrađeni "Severni tok 2", sa druge strane, nikada nije zvanično pušten u rad jer je Berlin sve obustavio nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Kijev se dugo protivio tom projektu od 10 milijardi evra, kao i SAD i EU koje su strahovale da će Moskva dobiti preveliku kontrolu nad nemačkim energetskim sektorom.

Diskutabilne istrage

Eksplozija se dogodila u ekonomskim zonama Švedske i Danske, tako da su obe zemlje pokrenule istrage. Iako napominju da je u pitanju bio namerni čin, nije jasno saopšteno ko je počinilac.

Profimedia
U Baltičkom moru su se mogle videti posledice eksplozije

Nemačka je takođe pokrenula istragu sa federalnim tužiocima koji su u januaru navodno pronašli jahtu koja je mogla da bude korišćena za prevoz eksploziva. Navodno, na jahti su pronađeni tragovi eksploziva, mada nije objašnjeno kako je tako malo plovilo moglo da preveze ne samo tim od pet ljudi već i ogromne količine eksploziva kojim bi mogao da se raznese gasovod.

Do sada nije otkriven identitet tih ljudi, kao ni njihovi motivi.

Analitičari smatraju da nije iznenađujuće to što sve tri zemlje stidljivo sprovode istrage jer bi mogao da izbije pravi diplomatski rat zbog onoga što bi mogli da otkriju.

Moguće teorije: Proukrajinska grupa, ruski brodovi i američka zavera

Brojni mediji su pokušali da sami odgonetnu misteriju, a pojedini izveštaji su bili prilično senzacionalni, ali ne i zvanično potvrđeni.

Holandska vojna obaveštajna služba je upozorila CIA tri meseca pre eksplozije da Ukrajinci planiraju da raznesu gasovod, preneli su tamošnji mediji, ali i nemački "Die Zeit", kao i "Vašington post".

Profimedia
 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je više puta negirao da njegova zemlja stoji iza sabotaže.

- Nikada to ne bih uradio - rekao je "Bildu", dodavši da bi "voleo da vidi dokaze".

"Njujork tajms" je u martu ove godine pisao da su američki obaveštajci doznali informacije da je "proukrajinska grupa odgovorna za napad", ali da su ga sproveli bez znanja Zelenskog.

"Volstrit žurnal" je preneo da Nemačka pokušava da uporedi uzorke DNK pronađene na pomenutoj jahti "Andromeda" sa najmanje jednim ukrajinskim vojnikom. Prema tim navodima, među dokazima su radijska i navigaciona oprema "Andromede", kao i satelitski i mobilni telefoni i gmail nalozi mogućih počinilaca.

Danski mediji su preneli da je ruski brod, specijalizovan za podvodne operacije - SS-750, fotografisan blizu mesta eksplozije samo nekoliko dana ranije.

Američki novinar Simor Herš izazvao je pravu buru kada je objavio da su napad izvele SAD, uz pomoć Norveške, a da je čitavu stvar naredio predsednik Džo Bajden. Bela kuća je demantovala te navode.

Među teorijama je i da je Rusija mogla da izvede napad kako bi se za njega okrivila Ukrajina.

Moskva, sa svoje strane, krivi SAD, rekavši da se sabotaža dogodila nakon više pretnji Vašingtona da će "Severni tok" biti uništen.

Podsetimo, Bajden je prošle godine jednom prilikom istakao da ako Rusija izvrši invaziju, više neće biti "Severnog toka 2", dodavši: "Mi ćemo tome stati na kraj."

Na pitanje kako to tačno Vašington planira da postigne, s obzirom na to da je gasovod pod kontrolom Nemačke, Bajden je odgovorio: "Obećavam vam, moći ćemo to da uradimo."

Ruski lider Vladimir Putin je odbacio tvrdnje da je Kijev razneo gasovode i optužio SAD za to.

- Ko je zainteresovan za to? Teoretski, SAD žele da zaustave Rusiju da evropsko tržište snabdeva gasom i da joj same isporučuju svoj gas. Takvu eksploziju, tako moćnu i na tolikoj dubini, mogli su da izvedu samo profesionalci koje podržava državni aparat koji ima relevantnu tehnologiju - rekao je Putin.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike