Vojnici ruske grupe "Zapad" uništili su dva nemačka tenka "leopard"; u Donjecku uveden policijski čas

24.09.2023

07:00

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Vojnici ruske grupe "Zapad" uništili su dva nemačka tenka "leopard"; u Donjecku uveden policijski čas
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Libkos/Alexei Alexandrov/P Photo/Mykola Tys

Rat u Ukrajini ušao je u 578. dan.

Najmanje jedna ukrajinska raketa pogodila je zgradu štaba Crnomorske flote u Sevastopolju, poginuo je vojnik.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je Ukrajini isplaćeno još 1,5 milijardi evra.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski bio u poseti Kanadi.

Džozef Bajden je obećao Zelenskom da će SAD poslati Kijevu manji broj raketa dugog dometa.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

18.56 - Vojnici ruske grupe "Zapad" uništili su dva nemačka tenka "Leopard" 

Vojnici ruske grupe "Zapad" uništili su dva nemačka tenka "Leopard" u području Stelmahovke u LNR uz pomoć artiljerije i dronova "Lancet", rekao je Sputnjiku izviđač Prve gardijske tenkovske armije.

16.52 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su sistemi PVO oko 14.40 časova uništili dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske i Kurske oblasti.

15.24 - Izaslanik pape: Radi postizanja mira u Ukrajini mora se voditi dijalog

Mora se voditi dijalog radi postizanja mira u Ukrajini, ali je važno jasno razlikovati agresora i napadnute, izjavio je danas predsednik italijanske biskupske konferencije i izaslanik pape zadužen za mirovnu misiju u Ukrajini kardinal Mateo Cupi.

- Papa je u pravu što traži mir, ali je važno razlikovati agresora i napadnutog. Ako to ne uradite, napadnuti se osećaju... neshvaćeno, napušteno - istakao  je on.

AP Photo/Andrew Medichini
papa Franja

14.44 - Ukrajina: Dve osobe poginule, a tri povređene u ruskim napadima na Herson

Dve osobe su poginule, a tri su povređene u ruskim vazdušnim napadima na region Hersona na jugu Ukrajine, izjavio je načelnik regiona Oleksandr Prokudin.

Prokudin je naveo da je jedna žena poginula, a da su tri osobe ranjene, uključujući policajca, kada su ruske snage napale grad Berislav i uništile neutvrđeni broj privatnih kuća. 

On je rekao i da je poginuo 67-godišnji muškarac u selu Ljvove u ruskom napadu.

13.22 - Napad na Belgorod

Ukrajinske snage su u protekla 24 časa ispalile 89 granata i raketa iz bacača granata, minobacača i raketnih sistema na teritoriju Belgorodske oblasti Rusije. Oborena su tri ukrajinska drona, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

12.55 - Britanski ministar odbrane odbrane obećao obuku za 30.000 ukrajinskih vojnika

Britanski ministar odbrane Grant Šaps izjavio je da Velika Britanija stoji rame uz rame sa Ukrajinom i potvrdio da će Britanci obučiti 30.000 ukrajinskih vojnika.
- Naš cilj je da obučimo 30.000 ukrajinskih vojnika. Ne mislim da će britanska odlučnost biti pokolebana na bilo koji način. Mi ćemo stajati rame uz rame sa Ukrajincima - poručio je Šaps.

Upitan da li se Zapad umorio od ukrajinskih zahteva za pomoć i podršku, Šaps je rekao da će podrška biti nastavljena.

AP Photo/Libkos
 

12.26 - U regionu Donjecka uveden policijski čas

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin objavio je danas dekret kojim se uvodi petočasovni policijski čas.

Dekretom se zabranjuje prisustvo civila na ulicama i javnim mestima od 23.00 do 04.00 časa od ponedeljka do petka.

Zabranjeni su svi skupovi i demonstracije, kao i drugi masovni događaji u svim delovima DNR pod ruskom kontrolom, osim ukoliko suprotno ne odobri Operativni štab za odgovor na vojnu pretnju.

11.16 - Zelenski razgovarao sa biznismenima u SAD o mogućnostima ulaganja u Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potvrdio je da se tokom posete Sjedinjenim Američkim Državama sastao sa vodećim američkim preduzetnicima i finansijerima i da je s njima razgovarao o mogućnostima ulaganja u Ukrajinu.

Zelenski je rekao da su biznismeni, među kojima su bili i Majkl Blumberg, Lari Fink i Bil Akman, izrazili spremnost da odobre velika ulaganja u obnovu Ukrajine nakon rata sa Rusijom.

AP Photo/Richard Drew
Vladimir Zelenski

11.05 - Rusija: U napadu ukrajinskog drona oštećena administrativna zgrada u Kursku

U napadu ukrajinskog drona oštećena je administrativna zgrada u centru Kurska u Rusiji, rekao je načelnik Kurske oblasti Roman Starovojt.

Starovojt je napisao na Telegramu da je u napadu malo oštećen krov upravne zgrade.

7.45 - Zapad i Ukrajina optužuju Rusiju da namerno izaziva glad u Ukrajini

Advokati organizacija za ljudska prava u saradnji sa ukrajinskim državnim tužilaštvom rade na pripremi dosijea o ratnim zločinima za Međunarodni krivični sud (MKS), kojima se Rusija optužuje da navodno namerno izazva glad u Ukrajini tokom 18-mesečnog sukoba, piše londonski Gardijan.

List navodi da je cilj da se dokumentuju slučajevi u kojima je Rusija koristila glad kao ratno oružje, obezbeđujući na taj način dokaze za MKS da pokrene prvo krivično gonjenje te vrste koje bi moglo da rezultira optužnicom protiv ruskog predsednika Vladimira Putina. Jusuf Kan, viši advokat u advokatskoj firmi Global Rajts Komplajans, rekao je da se uskraćivanje hrane odvija u tri faze i to od početka invazije, kada su ukrajinski gradovi bili opkoljeni, a zalihe hrane smanjene.

Naveo je da je među dokumentovanim incidentima i onaj kada je ubijeno 20 civila u Černjigovu 16. marta 2022. godine, kada su ruske bombe eksplodirale ispred supermarketa u gradu u kojem su Ukrajinci čekali u redovima za hleb i hranu.

7.25 - Lavrov: Ukrajinski mirovni plan i oživljavanje sporazuma o žitu nisu realni

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da ni ukrajinski mirovni plan ni najnoviji predlozi Ujedinjenih nacija za oživljavanje Crnomorske inicijative za izvoz žitarica nisu realni. Lavrov je to rekao na konferenciji za novinare posle nedelju dana intenzivne globalne diplomatije na godišnjem skupu svetskih lidera u sedištu UN u Njujorku, preneo je Rojters.

"To je potpuno neizvodljivo", rekao je Lavrov o mirovnom planu u 10 tačaka koji je promovisao Kijev. On je kazao da takav plan nije moguće sprovesti.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

-To nije realno i svi to razumeju, ali u isto vreme kažu da je to jedini osnov za pregovore", istakao je Lavrov. Šef ruske diplomatije je rekao da će sukob biti rešen na bojnom polju ako se Kijev i njegovi zapadni saveznici budu držali tog stava.

avrov je naveo da je Moskva napustila Crnomorsku inicijativu za izvoz žitarica jer obećanja data Rusiji, uključujući i ukidanje sankcija Ruskoj banci i njeno ponovno povezivanje sa globalnIm SWIFT sistemom, nisu ispunjeni. On je dodao da najnoviji predlozi UN za oživljavanje tog izvoznog koridora za ukrajinske poljoprivredne proizvode jednostavno nisu realni.

7.15 - Lukašenko: Zapad se sprema da „odbaci“ Zelenskog

Vašington je dao zeleno svetlo svojim partnerima da „odbace“ ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog jer je postao smetnja, izjavio je beloruski lider Aleksandar Lukašenko na sastanku vlade u petak.

Lukašenko je kao primer ove nove politike ukazao na tekući spor između Poljske i Ukrajine oko žita, napominjući da je Varšava bila jedna od najčvršćih pristalica Zelenskog, ali da je sada oštro kritična prema svom partneru.

Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Ova promena se dogodila nakon što je Poljska, zajedno sa Mađarskom i Slovačkom, jednostrano zabranila uvoz ukrajinskog žita, uprkos tome što je EU odlučila da ukine svoj blokovski embargo. Zauzvrat, Kijev je podneo sporove protiv ove tri zemlje Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

„Mislite li da Poljska danas bez razloga vrši pritisak na jadnu Ukrajinu? Ne, dobili su zeleno svetlo iz inostranstva: Moramo da odbacimo ovog Zelenskog, umorni smo od njega“, izjavio je Lukašenko.

7.00 - Zapadni mediji: Sukob Poljske i Ukrajine – „poklon za Putina“

Spor Poljske i Ukrajine oko isporuka žita i oružja razbesneo je evropske zvaničnike pošto smatraju da to odgovara interesima Rusije, piše američki list „Si-En-En“.

„Evropa, koja podržava Ukrajinu, ove nedelje suočila se na neočekivanim preokretom. Poljska, koja je do sada bila najverniji saveznik Kijeva na kontinentu, najavila da će prestati da isporučuje oružje svom susedu“, piše autor članka Luk Mekgi.

Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Kako se navodi, lideri Evropske unije izuzetno su nezadovoljni zbog nesuglasica koje su izbile između Kijeva i Varšave, pošto će poljska „histerija oko oružja“ dati povoda i drugim zemljama, koje isporučuju Ukrajini oklopnu tehniku i municiju, da odustanu od takve politike.

„Javne prepirke na Zapadu lako navode na zaključak da je Zapad podeljen, a podeljeni Zapad je, nesumnjivo, dobra stvar za Kremlj“, konstatuje novinar i zaključuje da je svađa Poljske i Ukrajine „poklon za ruskog predsednika Vladimira Putina“.

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike