Istekla zabrana uvoza žitarica: Evropski seljaci kipte od besa zbog Zelenskog - ukrajinsko zrno pravi razdor u EU

23.09.2023

09:53

0

U ponedeljak su se ministri poljoprivrede Unije sastali za savet EU za poljoprivredu i ribarstvo

Istekla zabrana uvoza žitarica: Evropski seljaci kipte od besa zbog Zelenskog - ukrajinsko zrno pravi razdor u EU
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Privremena zabrana uvoza ukrajinskih žitarica a posebno pšenice, kukuruza, suncokreta i uljane repice - koja se odnosila na zemlje EU koje se nalaze pored Ukrajine - Poljsku, Mađarsku, Slovačku, Rumuniju i Bugarsku, istekla je 15. septembra, ali su prve tri zemlje izdale sopstvene zabrane uvoza ukrajinskog žita i druge robe, navodeći potrebu da zaštite svoje poljoprivrednike od konkurencije zbog značajno povećanog ukrajinskog uvoza.

I Ukrajina i Evropska komisija pozvale su ih da povuku jednostrano produženje embarga, a Komisija analizira preduzete mere. Kijev je od tada podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv ovih zemalja.

Januš Vojcihovski, poljski evropski poverenik za poljoprivredu, rekao je da je "prilično iznenađen što je Ukrajina izabrala ovu rutu" s obzirom na to da je obim izvoza naglo porastao poslednjih meseci uprkos ograničenjima.

Ilustracija: Pixabay/Jan den Ouden
 

- Za nas je u principu važno da dokažemo da pojedine države članice ne mogu da nametnu zabranu uvoza ukrajinske robe - rekla je Julija Sviridenko, prva zamenica ukrajinskog premijera i ministrarka ekonomije, a tokom govora na Generalnoj skupštini UN-a, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da bi "političko pozorište" oko uvoza žitarica samo pomoglo Moskvi.

U ponedeljak su se ministri poljoprivrede Unije sastali za savet EU za poljoprivredu i ribarstvo, gde su neki pokazali "užasnutost" jednostranim zabranama Varšave, Bratislave i Budimpešte, dok su drugi razumeli njihove odluke.

- Verujem da je, ne samo greška, već i suprotno zakonu Zajednice i, očigledno, principima jedinstvenog tržišta, da bilo koja država članica usvoji jednostrane restriktivne mere - izjavio je španski ministar poljoprivrede Luis Planas koji je predsedavao sastankom.

Istakao je da su EU-27 branile potrebu očuvanja jedinstva u odbrani Ukrajine u vezi sa "jednostranim" zabranama uvoza žitarica i pozvale da se mere preduzmu "konsenzusom svih".

Slovenačka ministarka poljoprivrede Irena Šinko također je izrazila zabrinutost zbog jednostranih mera i podržala važnost jedinstvenog pristupa EU.

Nemački ministar poljoprivrede Džem Ozdemir kritikovao je potez vlada u Varšavi, Budimpešti i Bratislavi kao "honornu solidarnost" s Ukrajinom.

- Takođe ne vidim kako se to može uskladiti sa zakonima EU - dodao je on, rekavši da njegove informacije pokazuju da tržište dobro obrađuje ukrajinsko žito.

Dok je njegov austrijski kolega Norbert Točnig pozvao EU da obezbedi funkcionisanje jedinstvenog tržišta, naglašavajući solidarnost s Ukrajinom, on je takođe pokazao razumevanje za susedne države. Infrastrukturu treba proširiti kako bi ukrajinsko žito stizalo tamo gde je više potrebno - na primer u zemljama Bliskog istoka i Afrike, rekao je Točnig.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike