Svađa Poljske i Ukrajine: Hoće li Kijev ostati bez podrške ključnog saveznika?

20.09.2023

21:15

0

Autor: N.P.

Ukrajina je navela da će podneti žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv Poljske

Svađa Poljske i Ukrajine: Hoće li Kijev ostati bez podrške ključnog saveznika?
Andžej Duda i Vladimir Zelenski - Copyright Profimedia

Sastanak predsednika Poljske Andžeja Dude i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog koji je bio predviđen za danas, otkazan je zbog promene rasporeda. 

Dva lidera je trebalo da se sastanu na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN
Sastanak se smatra važnim zbog tenzija između Kijeva i Varšave usred proširenja poljskog embarga na ukrajinsko žito.

Naime, Evropska komisija je 15. septembra odlučila da ne produžava ograničenja na uvoz četiri vrste ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u nekoliko pograničnih zemalja EU. 

Međutim, nakon toga su vlasti Slovačke, Mađarske i Poljske objavile da jednostrano produžavaju zabranu uvoza. 

AP Photo/Seth Wenig
Vladimir Zelenski se obraća UN

Bugarska je dozvolila uvoz ukrajinskih žitarica, ali je to izazvalo masovne proteste među lokalnim poljoprivrednicima.

Ukrajina je navela da će podneti žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv ovih zemalja.

U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova Poljske pozvalo je ukrajinskog ambasadora zbog komentara predsednika Vladimira Zelenskog na Generalnoj skupštini UN.

- Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski preneo je snažan protest poljske strane protiv izjava koje je izneo predsednik Vladimir Zelenski na Generalnoj skupštini UN navodeći da su neke zemlje EU glumile solidarnost indirektno podržavajući Rusiju - saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova Poljske.

Navodi se da je Jablonski takođe rekao ambasadoru Vasilu Zvariču da pritisak na Poljsku u multilateralnim forumima ili slanje pritužbi međunarodnim sudovima "nisu odgovarajuće metode rešavanja sporova između dve zemlje".

Zelenski je u svom obraćanju u Ujedinjenim nacijama rekao da Kijev "vredno radi da se očuvaju kopneni putevi za izvoz žita" i da je "političko pozorište" oko uvoza žitarica samo pomoglo zvaničnoj Moskvi.

AP Photo/Czarek Sokolowski
Vladimir Zelenski i Andžej Duda u aprilu u Poljskoj

U svetlu novih tenzija Poljska je zapretila da bi mogla da Ukrajini uskrati podršku zbog spora oko uvoza žitarica.

- Negodovanje Kijeva samo šteti Ukrajini jer se utiče na mišljenje javnog mnjenja u Poljskoj i na nivo vojne podrške i ekonomske pomoći - rekao je Šimon Šinkovski vel Sek.

Šinkovski vel Sek je dodao da iako Varšava  želi da nastavi da podržava Ukrajinu, za to bi trebalo da postoji javna podrška.

- Ukoliko nema podrške Poljaka, biće teško da se nastavi sa podržavanjem Ukrajine na isti način na koji smo to radili do sada - rekao je.

"Ukrajina je davljenik koji nas vuče ka dnu"

Predsednik Andžej Duda je nedavno poručio Ukrajini "da zapamti da prima pomoć od nas" i da je Poljska velika tranzitna ruta ka Kijevu.

- Kijev ne bi trebalo da zaboravi da Poljska igra ključnu ulogu u vojnoj pomoći Zapada - naveo je.
Govoreći o potrebi da se zaštiti domaće tržište od upliva ukrajinskog žita, Duda je Ukrajinu uporedio sa "davljenikom koji je ekstremno opasan jer može da vas povuče u dubinu".

AP Photo/Czarek Sokolowski
 

Duda je naglasio da Varšava ima obavezu da se brani od biznismena koji bi želeli da prodaju žitarice što brže uz najmanju moguću cenu.

Inače, poljoprivredni spor datira iz maja kada je Evropska komisija uvela restrikcije na uvoz određenih ukrajinskih proizvoda kako bi se zaštitili lokalni proizvođači usred smanjenja cena.

Poljska je postala važan logistički centar za isporučivanje vojne pomoći Ukrajini otkad je rat započet u februaru prošle godine. U Poljskoj se takođe ukrajinski vojnici obućavaju da upravljaju teškim naoružanjem poput nemačkih tenkova "leopard 2".

Moravjecki: Poljska bi mogla da zabrani uvoz i drugih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Poljska bi mogla da zabrani uvoz i drugih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine ako Kijev nastavi sa eskalacijom spora oko uvoza žitarica, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

- Upozoravam ukrajinske vlasti. Ako se odluče za dalju esklaciju konflikta, zabranićemo uvoz i drugih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine - izjavio je Moravjecki za televiziju Polsat.

AP Photo/Olivier Matthys, Pool, File
Mateuš Moravjecki

Portparol Svetske trgovinske organizacije potvrdio je u utorak da je Ukrajina podnela žalbu ovom globalnom trgovinskom telu, ne navodeći protiv koji zemalja je usmerena.

Poljski list Ržežpolita je preneo izjavu zamenika ministra privrede i trgovine Ukrajine Tarasa Kačke da će njegova zemlja zabraniti uvoz crnog luka, paradajza, kupusa i jabuka iz Poljske.

Prema rečima Kačke, Kijev je doneo ovu odluku da bi ubedio Poljsku da napravi ustupak po pitanju uvoza žitarica.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike